Chińskie pierożki – jak je przygotować?

Chińskie pierożki
Fot. Matejay / Getty Images
Chińskie pierożki won ton przygotowuje się z podobnego ciasta wykorzystywanego do wyrobu naszych rodzimych pierogów. Pierogi różnią się jednak farszem i sposobem podania.

Pierożki chińskie won ton , znane też jako pierożki dim sum, mają bardzo delikatne ciasto i aromatyczny farsz. Najczęściej nadziewa się je wołowiną, wieprzowiną, ale także krewetkami, kurczakiem czy warzywami. Świetnie pasuje do nich sos sojowy – podstawa kuchni azjatyckiej. Pierogi po chińsku mają kształt sakiewek. Mogą być usmażone na oleju, ale także gotowane na parze czy w rosole. Nadają się jako “wkładka” do zupy chińskiej albo przystawka.

Kuchnia orientalna jest ostatnio bardzo popularna. Restauracje serwujące chińskie pierogi na parze, stały się bardzo modnym miejscem spotkań. Wśród nich, najpopularniejsze to: warszawskie Bin bin Chińskie Pierogi oraz To Tu Chińska Pierogarnia . Jeżeli w naszym mieście nie ma chińskiej pierogarni, to bez problemu możemy przygotować chińskie pierożki samodzielnie w domu. Podpowiemy, jak to zrobić.

Chińskie pierożki – o czym warto wiedzieć?

Przepisów na pierożki po chińsku jest bardzo dużo – wariacji na temat farszu jest naprawdę sporo. Najczęściej do przygotowania nadzienia używa się mięsa wieprzowego i wołowego, a także szczypiorku, kapusty, czosnku. W przeciwieństwie do polskich pierogów, do farszu używa się surowego mięsa.

Przygotowanie pierogów zacznij od wykonania ciasta. Co prawda można kupić gotowe, mrożone – jednak własnoręcznie przygotowane, świeże ciasto na pierożki na pewno będzie smaczniejsze. Ciasto będzie musiało chwilę odstać, w tym czasie mamy czas na przygotowanie nadzienia.

Ciasto na chińskie pierożki – jak je zrobić?

Co jest sekretem uzyskania delikatnej konsystencji ciasta? Składniki są banalne, chodzi więc o sposób jego wyrobienia. Woda użyta do przygotowania ciasta musi być gorąca. Dzięki niej ciasto jest odpowiednio elastyczne, ale nie lepkie.

Zobacz film: Pierożki po chińsku. Źródło Dzień Dobry TVN

Składniki na ciasto:

· 4 szklanki mąki,

· 2 szklanki gorącej wody,

· odrobina soli.

Z tych składników zagnieć ciasto. Następnie wyłóż na blat posypany mąką i wyrabiaj, aż będzie gładkie. Odłóż na na 10-15 minut (można przykryć ściereczką, aby nie wyschło).

Kiedy ciasto jest gotowe, można się zabrać za farsz. Podajemy kilka pomysłów.

Farsz do chińskich pierożków – przepisy

Pierożki dim sum na parze przepis:

Na farsz potrzebne będą:

(porcja dla 3-4 osób)

- 400 g zmielonego mięsa wołowego,

- 4 łyżki posiekanej kolendry,

- kawałek imbiru,

- 1 ząbek czosnku,

- 3 sztuki zielonej cebulki,

- 2 łyżki sosu sojowego,

- 1 łyżka oleju sezamowego.

Przygotowanie:

1. Przygotuj farsz: mięso wymieszaj z kolendrą, imbirem, czosnkiem, cebulką. Nadzienie dopraw sosem sojowym i olejem sezamowym, odstaw.

2. Ciasto rozwałkuj i pokrój na kwadraty o boku ok. 5 cm. Na każdy kwadrat nałóż łyżeczkę farszu, sklej rogi i uformuj sakiewkę. Pierożki przykryj ściereczką, aby nie wyschły.

3. Przygotuj bambusowy koszyczek do gotowania na parze, wyłóż go papierem do pieczenia lub liśćmi kapusty.

4. Pierożki włóż do koszyczka. Naczynie ustaw na garnku z gotującą się wodą, gotuj na parze pod przykryciem około 10 minut.

5. Gotowe pierożki można podać z sosem orientalnym lub jako dodatek do zupy np. chińskiego rosołu.

Innym pomysłem są chińskie pierożki na parze z krewetkami i wieprzowiną.

Składniki:

(porcja dla 3-4 osób)

· gotowe ciasto na wontony,

· 250 g krewetek,

· 200 g mielonego mięsa wieprzowego,

· 2 łyżki sosu sojowego,

· 2 łyżeczki oleju sezamowego,

· 2 łyżeczki octu ryżowego,

· 1 por,

· 1 łyżka startej cebuli,

· 2 łyżeczki startego imbiru,

· białko.

Składniki na sos do pierożków:

· 1/3 szklanki sosu sojowego,

· 1,5 łyżki octu ryżowego ryżowego,

· 3 łyżeczki oleju sezamowego,

· 1,5 łyżki drobno posiekanego pora,

· 1 łyżka tartego imbiru.

Przygotowanie:

1. Przygotować ciasto lub rozmrozić gotowe ciasto na pierożki.

2. Wymieszać składniki sosu do pierożków w miseczce.

3. Krewetki rozmrozić, oczyścić i posiekać. Wymieszać z mięsem i resztą składników.

4. Przygotować kwadraty z ciasta, nałożyć farsz, złożyć pierożki do środka.

5. Gotować pierożki na parze przez około 7 minut.

6. Pierożki można posypać posiekanym porem albo szczypiorkiem; jeść, maczając w przygotowanym sosie.

Bardzo smaczne są też pierożki chińskie z wołowiną i marchewką.

Aby przygotować farsz (porcja dla 3-4 osób), będą potrzebne:

· 25 dag mielonej wołowiny,

· 1 marchewka,

· kawałek imbiru,

· posiekana kolendra,

· sos sojowy,

· 1 jajko,

· łyżka bułki tartej,

· chińska przyprawa 5 smaków,

· pieprz kajeński,

· olej do smażenia.

Przygotowanie:

1. Mięso wymieszać ze startą na tarce marchewką, imbirem, kolendrą, jajkiem i bułką tartą. Doprawić sosem sojowym, pieprzem kajeńskim i przyprawą 5 smaków. Wszystko dobrze wymieszać.

2. Na każdy kawałek ciasta nałożyć łyżkę farszu i zlepiać brzegi ciasta do góry, tworząc sakiewkę.

3. W woku rozgrzać olej i podsmażyć na nim pierożki, następnie podlać je szklanką wrzątku i gotować pod przykryciem ok. 5. minut. Podać z sosem sojowym wymieszanym z chili, miodem i sokiem z cytryny.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości