Polskie pierogi jako meksykańskie taco. Znany kucharz zaskoczył nietypowym daniem

Wałek, ciasto, ściereczka, deska
by ale_flamy/Getty Images
Jeśli myślicie, że widzieliście już wszystko, Josh Elkin udowodni, że nie jest to prawda. Kucharz na swoim profilu pochwalił się przygotowanym ostatnio daniem. Było to "taco w polskim stylu" z pierogów i z oryginalnym farszem. Co o takim połączeniu sądzi Ola Nguyen?

Josh Elkin zrobił pierogowe taco

Gdyby zapytać wielu obcokrajowców, z czym kojarzy im się polska kuchnia, prawdopodobnie jedną z najczęstszych odpowiedzi byłyby "pierogi". Zdaje się to potwierdzać kucharz Josh Elkin, który postanowił sięgnąć po nasz narodowy przysmak, by przyrządzić inne danie. Na swoich profilach społecznościowych pochwalił się efektem swojej pracy. Było to taco, jednak zamiast tortilli wykorzystane zostało ciasto pierogowe. Farsz natomiast składał się z kiełbasy i kapusty kiszonej, a całość została posypana cebulą i bekonem.

Taco w polskim stylu

- dodał w opisie zdjęcia Elkin.

Josh Elkin – eksperymenty kulinarne

Josh Elkin samo o sobie mówi, że jest samoukiem i nie boi się kulinarnych eksperymentów. W swoich daniach łączy różne smaki, by przekonać się, jaki powstanie z tego efekt. Nie inaczej było z przygotowanym przez niego pierogowym taco. Zdjęcie z ostatnią kuchenną wariacją opublikował na swoim facebookowym profilu. Pod postem pojawiło się wiele komentarzy. Piszące tam osoby mocno zainteresowały się oryginalną potrawą.

Potrzebuję tego w moim życiu
To wygląda na niesamowicie pyszne

- wybrzmiało na fanapage’u Elkina.

Część fanów kucharza pytała też o dokładny przepis. Pod prośbą jednej z internautek pojawiła się więc jego odpowiedź.

Domowe ciasto na pierogi nadziewane cheddarem i ziemniakami, uformowane w muszle taco

- zdradził Elkin.

Ola Nugyen o pierogowym taco. Czy to może być dobre?

Zaprezentowane przez Josha Elkina połączenie wydaje się oryginalne, jednak kucharze już nie raz zaskakiwali swoimi pomysłami. Czy jednak pierogowe taco rzeczywiście może być smaczne i warto byłoby pokusić się o jego zrobienie? O opinię postanowiliśmy zapytać naszą kulinarną ekspertkę.

Myślę, że może być dobre. Trzeba tylko ciasto na pierogi najpierw ugotować, a potem usmażyć, a nie od razu na głęboki olej

- odpowiedziała nam Ola Nguyen.

Zobacz także:

Lato zamknięte w słoikach, czyli przepisy na najlepsze przetwory z wiśni i truskawek

Rodzinny obiad inspirowany smakami Azji. Przepisy Oli Nguyen

Sezon ogórkowy w pełni. Poznajcie sprawdzony przepis Ani Starmach na małosolne

Polecamy też sprawdzone przepisy Piotra Kucharskiego na pyszne pierogi.

''Pierogowa uczta z Piotrem Kucharskim''

Autor: Wioleta Pyśkiewicz

podziel się:

Pozostałe wiadomości