Przygotowujemy pierogi ze szpinakiem i serem

Nieugotowane pierogi leżą na stole
mikroman6 / Getty Images
Źródło: Moment RF
Pierogi to jedno z tradycyjnych polskich dań, które przygotowujemy zwykle z okazji Świąt Bożego Narodzenia. Na stołach królują wtedy pierogi ruskie oraz z kapustą i grzybami. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby w ciągu roku zmodyfikować nieco przepis i przyrządzić równie pyszne pierogi ze szpinakiem i serem – fetą, żółtym, mozzarellą czy ricottą. Wszystko zależy od naszych upodobań i dostępnych składników.

Przepis na pierogi ze szpinakiem i serem jest zbliżony do receptur na inne odmiany tej potrawy, różni się jedynie przyrządzeniem farszu. Z uwagi na fakt, iż jego wykonanie jest czasochłonne, lepiej od razu przygotować większą porcję ciasta i nadzienia, aby móc przechować pierogi w zamrażalniku i ugotować wtedy, kiedy mamy na to ochotę. Oprócz sera i szpinaku możemy dodać również inne składniki – kurczaka lub suszone pomidory.

Jak zrobić pierogi ze szpinakiem i serem? – przepis na ciasto

Kluczową kwestią podczas przygotowywania ciasta jest jego odpowiednie wyrobienie i oczywiście właściwe proporcje składników. Z uwagi na fakt, że pierogi ze szpinakiem i serem po ugotowaniu mogą mieć dosyć płynne nadzienie (ser będzie się roztapiać), ciasto musi być dobrze sklejone , tak aby w trakcie gotowania nic z niego nie wypłynęło. Najważniejszym produktem jest mąka. Wybieramy pszenną, najlepiej typu 450. Do tego ciepła woda, odrobina oliwy i szczypta soli. W niektórych przepisach dodatkowym składnikiem jest jajko, jednakże może ono spowodować, że ciasto wyjdzie zbyt twarde. Nam zależy na otrzymaniu miękkiego i elastycznego, ale wytrzymałego. Z podanej ilości składników otrzymamy około 70 sztuk pierogów.

W pierwszej kolejności zaczynamy od przesiania 750 gramów mąki przez sito. Następnie dodajemy 1,5 łyżeczki soli, 1,5 łyżeczki oleju i wlewamy stopniowo 1,5 szklanki ciepłej wody. Składniki mieszamy za pomocą łyżki lub szpatułki, tak aby się połączyły. W dalszej kolejności rozpoczynamy wyrabianie ciasta. Możemy zrobić to za pomocą miksera, jednak lepiej ugniatać ręcznie, gdyż łatwiej będzie nam wyczuć, czy mieszanka jest już gotowa. Pierogi ze szpinakiem i serem smakują najlepiej gdy ciasto jest dosyć cienkie . W tym celu musimy ugniatać je około 15 minut. Z miski wygodniej przenieść je na stolnicę, w razie potrzeby dosypując mąkę. Powinniśmy uzyskać jednolitą, elastyczną konsystencję. Następnie wkładamy ciasto ponownie do miski i przykrywamy ściereczką na 10 minut. Z uwagi na fakt, że jest go dosyć sporo, będziemy rozwałkowywać go partiami. Po upływie zalecanego czasu, dzielimy ciasto na trzy części, rozwałkowujemy pierwszą z nich, a pozostałe trzymamy nadal w misce, przykryte ściereczką. Grubość powinna wynosić około 2 milimetrów. Krążki wycinamy za pomocą szklanki, wykrawacza lub wykorzystując tył foremki do pierogów. Wystarczy jedna czubata łyżka nadzienia, tak aby można było swobodnie skleić całość.

Farsz na pierogi ze szpinakiem i serem feta

W zależności od tego, czy przygotowujemy farsz ze świeżych czy mrożonych liści szpinaku, procedura jest nieco inna. W pierwszym przypadku zaczynamy od umycia liści i podsmażenia ich na maśle. Będziemy potrzebować około 450 gramów szpinaku. Dorzucamy do niego czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Gdy liście będą już miękkie, a woda odparuje, dodajemy ser. W zależności od tego, czy będą to pierogi ze szpinakiem i serem feta , białym czy żółtym, ser trzemy na tarce, kroimy na kawałki lub rozkruszamy. Całość mieszamy i zdejmujemy z ognia. W razie potrzeby doprawiamy, smak farszu powinien być wyrazisty, z uwagi na fakt, że ciasto jest bardzo delikatne. W sytuacji, gdy używamy mrożonego szpinaku, należy wcześniej wyjąć go z zamrażalnika i pozostawić w temperaturze pokojowej na kilka godzin. Następnie wylewamy wodę i podsmażamy całość na patelni razem z czosnkiem, solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia dopiero, gdy cała woda wyparuje. Po kilku minutach gotowania ciasta z farszem we wrzątku, otrzymujemy gotowe pierogi ze szpinakiem i serem. Z czym podawać potrawę? Na pewno sprawdzi się podsmażona cebulka z boczkiem. Warto spróbować także sosu czosnkowego.

Pierogi ze szpinakiem i serem feta można dodatkowo wzbogacić kurczakiem . Będą one bogatsze w smaku i bardziej syte. Mięso podsmażamy na patelni, doprawiając solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką. Po zarumienieniu, dodajemy do niego świeży szpinak i czosnek. Gdy liście będą już miękkie, dorzucamy ser, mieszamy i zdejmujemy z gazu. Jeśli używamy mrożonego szpinaku, należy podsmażyć go na osobnej patelni, a dopiero potem połączyć z kurczakiem. Jak jeszcze można urozmaicić pierogi ze szpinakiem i serem feta? Pieczone ciasto jest chrupkie i ma piękny złocisty kolor. Stanowi alternatywę dla klasycznego gotowania. Gdy ulepimy już pierogi, wystarczy posmarować je odrobiną oliwy i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35 minut. Możemy podawać je z ulubionym sosem, na przykład jogurtowym.

Zobacz film: Pierogi z kaszą i twarogiem

Pierogi z kaszą i twarogiem. Źródło: Dzień Dobry TVN

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło zdjęcia głównego: Moment RF

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Samotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"

Samotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"

Takiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących

Takiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących

Quiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?

Quiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?

Żurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?

Żurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?

Rebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"

Rebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"

Nowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał

Nowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał

Serowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Materiał promocyjny

Serowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym

Jak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"

Jak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"

Tradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?

Tradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?

"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić

"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić

Wojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"

Wojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"

Wyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Materiał promocyjny

Wyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego

Ile jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości

Ile jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości

Księżna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"

Księżna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"

10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
Materiał promocyjny

10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu

Kobiety hejtowane za wielodzietność.  "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"  

Kobiety hejtowane za wielodzietność.  "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"  

Zjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?

Zjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?

Siostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"

Siostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"

Klaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?

Klaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?

Ten składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
Materiał promocyjny

Ten składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"

Wiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania

Wiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania

Czy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"

Czy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"

Polska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu

Polska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu

"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom

"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom

Potrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
Materiał promocyjny

Potrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy

Marcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"

Marcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"

Obejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki

Obejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki

Sposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
Materiał promocyjny

Sposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"

Sarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka

Sarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka

Wyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"

Wyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"

Nazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?

Nazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?

Dbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Materiał promocyjny

Dbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?

"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia

"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia

Sposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić

Sposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić

"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie

"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie

Zatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
Materiał promocyjny

Zatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry

Platforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"

Platforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"

Wiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje

Wiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje

Brak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
Materiał promocyjny

Brak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?

Co i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?

Co i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?

Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

To najczęstszy błąd w podawaniu żurku

To najczęstszy błąd w podawaniu żurku

Wybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4

Wybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4

Mateusz Hładki poprowadzi nowy program

Mateusz Hładki poprowadzi nowy program

Sprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?

Sprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?

E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Materiał promocyjny

E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"

Ile cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"

Ile cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"

Paulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie

Paulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie

Wielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"

Wielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"

Sanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?

Sanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?

9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy

9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy

Wakacje w maju – gdzie warto pojechać?

Wakacje w maju – gdzie warto pojechać?

Ola Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą

Ola Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą

#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

Jak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"

Jak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"

Grupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę

Grupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę

Beata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów

Beata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów

Nauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"

Nauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"