Przygotowujemy pierogi ze szpinakiem i serem

Nieugotowane pierogi leżą na stole
mikroman6 / Getty Images
Źródło: Moment RF
Pierogi to jedno z tradycyjnych polskich dań, które przygotowujemy zwykle z okazji Świąt Bożego Narodzenia. Na stołach królują wtedy pierogi ruskie oraz z kapustą i grzybami. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby w ciągu roku zmodyfikować nieco przepis i przyrządzić równie pyszne pierogi ze szpinakiem i serem – fetą, żółtym, mozzarellą czy ricottą. Wszystko zależy od naszych upodobań i dostępnych składników.

Przepis na pierogi ze szpinakiem i serem jest zbliżony do receptur na inne odmiany tej potrawy, różni się jedynie przyrządzeniem farszu. Z uwagi na fakt, iż jego wykonanie jest czasochłonne, lepiej od razu przygotować większą porcję ciasta i nadzienia, aby móc przechować pierogi w zamrażalniku i ugotować wtedy, kiedy mamy na to ochotę. Oprócz sera i szpinaku możemy dodać również inne składniki – kurczaka lub suszone pomidory.

Jak zrobić pierogi ze szpinakiem i serem? – przepis na ciasto

Kluczową kwestią podczas przygotowywania ciasta jest jego odpowiednie wyrobienie i oczywiście właściwe proporcje składników. Z uwagi na fakt, że pierogi ze szpinakiem i serem po ugotowaniu mogą mieć dosyć płynne nadzienie (ser będzie się roztapiać), ciasto musi być dobrze sklejone , tak aby w trakcie gotowania nic z niego nie wypłynęło. Najważniejszym produktem jest mąka. Wybieramy pszenną, najlepiej typu 450. Do tego ciepła woda, odrobina oliwy i szczypta soli. W niektórych przepisach dodatkowym składnikiem jest jajko, jednakże może ono spowodować, że ciasto wyjdzie zbyt twarde. Nam zależy na otrzymaniu miękkiego i elastycznego, ale wytrzymałego. Z podanej ilości składników otrzymamy około 70 sztuk pierogów.

W pierwszej kolejności zaczynamy od przesiania 750 gramów mąki przez sito. Następnie dodajemy 1,5 łyżeczki soli, 1,5 łyżeczki oleju i wlewamy stopniowo 1,5 szklanki ciepłej wody. Składniki mieszamy za pomocą łyżki lub szpatułki, tak aby się połączyły. W dalszej kolejności rozpoczynamy wyrabianie ciasta. Możemy zrobić to za pomocą miksera, jednak lepiej ugniatać ręcznie, gdyż łatwiej będzie nam wyczuć, czy mieszanka jest już gotowa. Pierogi ze szpinakiem i serem smakują najlepiej gdy ciasto jest dosyć cienkie . W tym celu musimy ugniatać je około 15 minut. Z miski wygodniej przenieść je na stolnicę, w razie potrzeby dosypując mąkę. Powinniśmy uzyskać jednolitą, elastyczną konsystencję. Następnie wkładamy ciasto ponownie do miski i przykrywamy ściereczką na 10 minut. Z uwagi na fakt, że jest go dosyć sporo, będziemy rozwałkowywać go partiami. Po upływie zalecanego czasu, dzielimy ciasto na trzy części, rozwałkowujemy pierwszą z nich, a pozostałe trzymamy nadal w misce, przykryte ściereczką. Grubość powinna wynosić około 2 milimetrów. Krążki wycinamy za pomocą szklanki, wykrawacza lub wykorzystując tył foremki do pierogów. Wystarczy jedna czubata łyżka nadzienia, tak aby można było swobodnie skleić całość.

Farsz na pierogi ze szpinakiem i serem feta

W zależności od tego, czy przygotowujemy farsz ze świeżych czy mrożonych liści szpinaku, procedura jest nieco inna. W pierwszym przypadku zaczynamy od umycia liści i podsmażenia ich na maśle. Będziemy potrzebować około 450 gramów szpinaku. Dorzucamy do niego czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Gdy liście będą już miękkie, a woda odparuje, dodajemy ser. W zależności od tego, czy będą to pierogi ze szpinakiem i serem feta , białym czy żółtym, ser trzemy na tarce, kroimy na kawałki lub rozkruszamy. Całość mieszamy i zdejmujemy z ognia. W razie potrzeby doprawiamy, smak farszu powinien być wyrazisty, z uwagi na fakt, że ciasto jest bardzo delikatne. W sytuacji, gdy używamy mrożonego szpinaku, należy wcześniej wyjąć go z zamrażalnika i pozostawić w temperaturze pokojowej na kilka godzin. Następnie wylewamy wodę i podsmażamy całość na patelni razem z czosnkiem, solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia dopiero, gdy cała woda wyparuje. Po kilku minutach gotowania ciasta z farszem we wrzątku, otrzymujemy gotowe pierogi ze szpinakiem i serem. Z czym podawać potrawę? Na pewno sprawdzi się podsmażona cebulka z boczkiem. Warto spróbować także sosu czosnkowego.

Pierogi ze szpinakiem i serem feta można dodatkowo wzbogacić kurczakiem . Będą one bogatsze w smaku i bardziej syte. Mięso podsmażamy na patelni, doprawiając solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką. Po zarumienieniu, dodajemy do niego świeży szpinak i czosnek. Gdy liście będą już miękkie, dorzucamy ser, mieszamy i zdejmujemy z gazu. Jeśli używamy mrożonego szpinaku, należy podsmażyć go na osobnej patelni, a dopiero potem połączyć z kurczakiem. Jak jeszcze można urozmaicić pierogi ze szpinakiem i serem feta? Pieczone ciasto jest chrupkie i ma piękny złocisty kolor. Stanowi alternatywę dla klasycznego gotowania. Gdy ulepimy już pierogi, wystarczy posmarować je odrobiną oliwy i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35 minut. Możemy podawać je z ulubionym sosem, na przykład jogurtowym.

Zobacz film: Pierogi z kaszą i twarogiem

Pierogi z kaszą i twarogiem. Źródło: Dzień Dobry TVN

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło zdjęcia głównego: Moment RF

podziel się:

Pozostałe wiadomości