Pierogi znają i lubią prawie wszyscy. Możemy podawać je na słodko i ostro. Nie wszyscy jednak wiedzą, że farsz do pierogów możemy przyrządzić także z kaszy gryczanej i sera: żółtego, białego czy feta. W takiej postaci często nazywane są pierogami wiejskimi.

Jak przemycić wartościową kaszę w posiłku? Nic prostszego, wystarczy przygotować pierogi z kaszą gryczaną i serem. To danie bardzo proste do wykonania, nie potrzebujemy też długiej listy składników do jego przyrządzenia. Najlepiej smakują polane śmietaną i posypane świeżo zmielonym pieprzem.

Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem - jak przygotować?

Pierogi z kaszą i serem możemy przyrządzić na wiele sposobów. Jednym z popularnych przepisów na tzw. pierogi wiejskie jest ten z wykorzystaniem twarogu. Aby uraczyć swych bliskich zdrową i smaczną wersją pierogów (4 porcje), potrzebujemy:

· 2 szklanki mąki,

· 1 łyżeczkę soli,

· 1 łyżeczkę masła,

· 1 jajko,

· 1 szklankę ciepłej wody.

Z podanych produktów zagniatamy ciasto na pierogi. Mąkę musimy przesiać na stolnicę, po czym zrobić w niej mały dołek, do którego dodajemy sól, masło i roztrzepane jajo. Stopniowo dolewamy wodę i wyrabiamy ciasto. Powinno nam to zająć około 10 minut. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i zabieramy się za przygotowanie farszu do pierogów. Do jego wykonania będzie nam potrzebne:

· 1 torebka kaszy gryczanej uprzednio ugotowanej (w wodzie lub w mleku),

· ½ kg sera białego,

· 1 jajo,

· szczypta soli,

· 1 łyżka posiekanej świeżej mięty (opcjonalnie).

Ugotowaną kaszę mieszamy z serem, jajkiem, miętą i doprawiamy do smaku solą. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy nasze pierożki, na które łyżką nakładamy farsz. Zlepiamy brzegi pierogów. W garnku gotujemy osoloną wodę. Do wrzątku wrzucamy ulepione pierogi, gotując do miękkości około 3 minuty. Po wyjęciu polewamy pierogi gęstą śmietaną i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Danie jest gotowe do podania.

Pierogi z serem i kaszą gryczaną możemy również przyrządzić w wersji na słodko. Jak zabrać się za to danie? Przede wszystkim musimy przygotować następujące produkty:

· 4 torebki kaszy gryczanej prażonej,

· 1 litr mleka,

· 900 g twarogu,

· 3 jaja,

· 2 łyżki cukru wanilinowego zmieszanego z łyżką białego cukru,

· 1 kg mąki poznańskiej,

· 1 łyżka oliwy,

· ciepła woda - przygotować można 1 szklankę, w razie potrzeby, uzupełniając kolejną.

Są to proporcje na sporą ilość pierogów. Z kilograma mąki powinniśmy otrzymać ponad 100 pierożków. Wszystko zależy oczywiście od tego, jak duże pierogi będziemy wykrawać. Zaczynamy od wyrobienia ciasta na pierogi. Na stolnicę wsypujemy mąkę (przesianą), po środku kopczyka robimy wgłębienie, do którego wbijamy jajo. Mieszamy i zaczynamy dolewać wodę. Dolewamy jej tyle, by wyrobienie ciasta było możliwe. Wyrabiamy do momentu, gdy uzyska ono gładką i jednolitą konsystencję. Gotowe ciasto odstawiamy, przykrywając je czystą ściereczką. Przygotowujemy farsz do pierogów. Kaszę gotujemy na mleku, następnie studzimy. Ugotowaną i wystudzoną kaszę łączymy z serem, jajami i cukrami. Ciasto wałkujemy i wykrawamy kółka na pierogi. Napełniamy farszem, sklejamy brzegi i gotujemy w wodzie z solą. Pierogi na słodko podajemy polane śmietana lub jogurtem naturalnym i posypane cukrem. Pierogi z kaszą gryczaną i serem na słodko mogą zasmakować najmłodszym.

Przepis na pierogi z kaszą gryczaną i serem może także zawierać pieczarki. Jak przygotować smakowite pierogi z kaszą gryczaną, pieczarkami i serem? Oto lista składników na około 4-5 porcji:

· 3 szklanki mąki pszennej,

· 1 jajko,

· 1 szklanka ciepłej wody,

· 2 woreczki kaszy gryczanej,

· 250 g pieczarek,

· 200 g cebuli,

· 450 g chudego sera,

· 1 łyżka natki pietruszki,

· szczypta soli i pieprzu.

W jednym garnku gotujemy kaszę gryczaną, w drugim parzymy drobno posiekaną cebulę i pieczarki. Cebulę z pieczarkami odcedzamy i dodajemy do ugotowanej kaszy. Wkruszamy ser biały, dodajemy natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem. Z mąki, jaja i wody wyrabiamy ciasto na pierogi. Rozwałkowujemy, wykrawamy pierogi, nakładamy przygotowany farsz i sklejamy brzegi. Gotowe pierogi gotujemy około 10 minut w osolonym wrzątku.

Pierogi z kaszą gryczaną i serem feta, serem żółtym

Aby przygotować pierogi z kaszą gryczaną i serem, możemy wykorzystać fetę zamiast sera białego. Jak zabrać się za przygotowanie pierogów na jesienny obiad? Wystarczy:

· 600 g mąki,

· 300 ml gorącej wody,

· 30 g rozpuszczonego masła,

· 2 torebki kaszy gryczanej,

· 5 białych cebul,

· 250 g sera feta,

· 3 ząbki czosnku,

· 200 g wędzonego boczku,

· 1 pęczek pietruszki,

· 1 kubeczek śmietany 18%,

· 1-2 łyżki oleju,

· szczypta soli i pieprzu,

· szczypta czarnuszki.

Z podanych składników powinniśmy otrzymać 50-60 pierogów. Ciasto wyrabiamy z mąki, roztopionego masła i wody. Musi być elastyczne i gładkie. Kaszę gotujemy zgodnie z zaleceniem producenta. Cebulę kroimy drobno i podsmażamy na oleju. Boczek kroimy i smażymy. Kaszę mieszamy z serem feta, z ¾ cebuli, boczkiem, natką i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Ciasto wałkujemy, wykrawamy pierogi, nakładamy farsz. Gotowe pierożki gotujemy w osolonej wodzie. Pierogi z kaszą gryczaną i serem feta podajemy ze śmietaną, posypane czarnuszką i resztą cebulki. Możemy także przygotować pierogi z kaszą gryczaną i żółtym serem zamiast fety czy sera białego. Ile kalorii mają pierogi z kaszą i serem? Wraz ze 100 g porcji pierogów dostarczymy naszemu organizmowi 259 kcal.

Zobacz film: Pierogi z kaczką


Pierogi z kaczką. Źródło: Dzień Dobry TVN

Co sądzisz o tym artykule?
91
9
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0