Anna Kalczyńska i najlepsze pierogi w Warszawie. "Jestem w pierogowym raju"

Ania Kalczyńska w pierogowym raju
Jak zrobić dobre pierogi z kapustą i grzybami, które tradycyjnie pojawiają się na wigilijnym stole? Domowe pierogi z kapustą i grzybami podaje się w towarzystwie czerwonego barszczu, lub ze skwarkami. Poznajcie przepis na pyszne pierogi! Anna Kalczyńska postanowiła dowiedzieć się, gdzie powstają najlepsze pierogi w Warszawie.

Anna Kalczyńska w warszawskiej pierogarni

Ania Kalczyńska przed pandemią spędziła poranek sprzedając najlepsze pierogi w Warszawie. Zobaczcie jak powstają te małe arcydzieła sztuki kulinarnej. Jak warszawiacy przygotowują się do Wigilii? Czy sami przygotowują wszystkie dania, czy raczej zamawiają catering? Jak dowiedziała się prowadząca Dzień Dobry TVN, mieszkańcy stolicy stawiają na tradycyjne potrawy: barszczyk, uszka, pierogi.

- Krokiety, dziesięć rodzajów pierogów... jestem w pierogowym raju. Już nie mogę doczekać się tej Wigilii. Wszystkiego dobrego na Święta! - mówiła Ania Kalczyńska

Tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami

Tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami to czasochłonne danie. Można je przygotować z suszonymi lub mrożonymi grzybami. Istnieje też przepis na drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami z piekarnika.

Zobacz też: Lepienie pierogów – sprawdzone sposoby >>>

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami – z czym podawać?

Pierogi z kapustą i grzybami to danie, które często gości na polskich wigilijnych stołach. Przepis na nie można znaleźć w niejednej książce kucharskiej poświęconej tradycyjnej kuchni polskiej. Jest w nich wszystko, co kojarzy się nam z nadwiślańskimi smakami. Znaleźć w nich można kiszoną kapustę i grzyby, które wielu z nas zbiera w trakcie rodzinnego grzybobrania. Pierogi z kapustą i grzybami w wersji podstawowej nie należą do dań bardzo kalorycznych (171 kcal/100g). Z reguły nie ma to znaczenia, gdyż większość miłośników pierogów bardzo rzadko jada je bez podwyższających kaloryczność potrawy dodatków.

Czym okrasić pierogi z kapustą i grzybami? To pytanie zadają sobie raczej osoby niebędące na diecie odchudzającej. Podaje się je m.in. z tłustymi skwarkami lub ze smażoną cebulą. Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami z reguły serwuje się z barszczem czerwonym. Wyśmienicie smakują też z sosem borowikowym. Zwolennicy niebanalnych rozwiązań mogą pokusić się o przygotowanie świątecznych pierogów z kapustą i grzybami w sosie z sera pleśniowego. Ciekawym dodatkiem do tego dania może okazać się sos buraczany.

Zobacz też: Co ugotować na Święta Bożego Narodzenia? >>>

Trzymając w ręku przepis na pierogi z kapustą i grzybami , trzeba wiedzieć, że jest to danie czasochłonne. Na szczęście pierogi można przygotować przed świętami i zamrozić.

Farsz na pierogi z kapustą i grzybami

Do pierogów z grzybami i kapustą nie potrzeba świeżych składników. Stanowi to ogromne ułatwienie i pozwala cieszyć się smakiem tego dania przez cały rok. Niektórzy przygotowują pierogi z kapustą i grzybami suszonymi , inni zaś decydują się na pierogi z kapustą i grzybami mrożonymi . Warto jednak wiedzieć, że suszone grzyby przed użyciem należy opłukać, zalać wodą i namoczyć (najlepiej na całą noc). Wypłukania wymaga również kapusta, ale tylko wtedy, gdy jest zbyt kwaśna. Mięsożercy mogą zmodyfikować podstawowy przepis i przygotować pierogi z kapustą, grzybami i mięsem.

Zobacz też: W kuchni Dzień dobry TVN: twarożek w roli głównej >>>

Ciasto na pierogi z kapustą i grzybami – z mąki pszennej, z drożdżami, bezglutenowe

Ciasto na pierogi zazwyczaj wyrabiane jest z mąki pszennej, wody, jajka, soli, oleju. Osoby, którym znudziła się tradycyjna wersja tego dania, mogą zrobić drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami z piekarnika. Są lekkie, a ich przygotowanie zajmuje mniej czasu. Pieczone pierogi z kapustą i grzybami można jeść na zimno. Nie wymagają żadnych dodatków. Miłośnicy polskich pierogów, którym brakuje czasu na ich samodzielne zrobienie, mogą kupić gotowe mrożone pierogi z kapustą i grzybami leśnymi. Można je dostać niemal w każdym markecie. Z pierogów z kapustą i grzybami nie muszą rezygnować chorzy na celiakię i stroniący od glutenu zwolennicy zdrowego odżywiania. Ciasto do bezglutenowych pierogów można przygotować z mąki kukurydzianej.

Przepis na pierogi z kapustą i grzybami

Składniki na ciasto (na 50 pierogów):

  • 2 szklanki mąki,
    • 1 łyżeczka soli,
      • ½ łyżki oleju,
        • około 1 szklanki ciepłej wody.

          Składniki na farsz do pierogów z kapustą i grzybami:

          • pół litrowego słoika suszonych grzybów,
            • 500 g kiszonej kapusty,
              • ½ pietruszki,
                • 1½ cebuli,
                  • sól i pieprz do smaku,
                    • 1½ łyżki oleju.

                      Przygotowanie pierogów z kapustą i grzybami:

                      1. Grzyby opłucz, zalej wodą i odstaw przynajmniej na 6 godzin. Po tym czasie ugotuj je razem z obraną pietruszką w wodzie, w której się moczyły. Gdy grzyby osiągną odpowiednią miękkość, dodaj odrobinę soli i pieprzu do smaku.
                        1. Kapustę ugotuj w 200 ml wody. Gdy będzie już wystarczająco miękka, odciśnij ją.
                          1. Ugotowane grzyby i pietruszkę odcedź, a wywar zachowaj (można przygotować na nim zupę grzybową).
                            1. Grzyby i kapustę zmiel w maszynce do mięsa o dużych oczkach lub posiekaj na desce.
                              1. Cebulę podsmaż na patelni na rozgrzanym oleju, a gdy będzie odpowiednio zeszklona, wymieszaj ją z resztą składników farszu.
                                1. Przesianą mąkę wysyp na stolnicę, utwórz z niej niewielki kopczyk z wgłębieniem na środku, po czym dodaj sól, olej i ciepłą wodę.
                                  1. Zagnieć ciasto na pierogi, zagarniając mąkę od zewnątrz kopczyka w kierunku wgłębienia. Wyrabiaj je ok. 15 minut. Po tym czasie powinno być odpowiednio miękkie i elastyczne. Przełóż ciasto do miski i przykryj ściereczką. Wstaw wodę na pierogi.
                                    1. Ciasto podziel na dwie części, każdą rozwałkuj i za pomocą szklanki wytnij kółka. Na każde kółko nałóż farsz, złóż na pół i sklej brzegi.
                                      1. Pierogi wrzucaj do wrzącej wody i gotuj od 3 do 5 minut.

                                        Autor: Adrian Adamczyk

                                        podziel się:

                                        Pozostałe wiadomości