Materiał promocyjny

Pierogi babci Tereski

Pierogi bez mięsa? Monika Mrozowska, zainspirowana kuchnią swojej babci, przygotowała w Dzień Dobry TVN pierogi z kapustą i pieczarkami oraz pierogi z burakami i kozim serem. Zrobiła też włoskie calzone z cieciorką oraz pomarańczowe ravioli. Jakie pierogi lubicie najbardziej?

Zdjęcie: Bartosz Krupa/ East News

Pierogi babci Tereski

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej

ok. 1/3 szklanki wody

mąka do podsypywania

ok. 100 g kiszonej kapusty

1/2 marchewki

100 g pieczarek

2 łyżki oliwy z oliwek

4 łyżki masła

1/4 szklanki bułki tartej

sól do smaku

Przygotowanie:

Kapustę szatkujemy, a marchewkę oraz pieczarki ścieramy na tarce i wszystko razem dusimy na patelni na oliwie z oliwek ok. 20 minut. Następnie studzimy. Mąkę pszenną wyrabiamy z wodą na sprężyste ciasto. Wałkujemy na podsypanym mąką blacie na cienki placek i szklanką wycinamy kółka. Na każdym z nich układamy po łyżeczce farszu z kapusty, składamy na pół i zaginamy rant. Gotujemy w osolonym wrzątku ok. 3 minuty od wypłynięcia. Gotowe pierogi możemy podpiec na patelni z masłem, bułką tartą i odrobiną soli.

Pierogi z burakiem i serkiem kozim

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej

ok. 1/3 szklanki soku z buraka

2 małe ugotowane buraki

serek kozi - roladka ok. 100 g

1/3 szklanki octu balsamicznego

1/2 łyżeczki cukru trzcinowego

mąka do podsypywania

Przygotowanie:

Mąkę mieszamy z sokiem z buraka i wyrabiamy jednolite, sprężyste ciasto na pierogi. Odrywamy kawałek i na podsypanym delikatnie mąką blacie wałkujemy cienki placek, z którego wycinamy szklanką kółka. Na środku połowy z nich układamy cienki plaster buraka, sera koziego i znowu buraka (ważne, żeby burak miał mniejszą średnicę niż kółko z ciasta!). Smarujemy rant odrobiną wody, przykrywamy drugim kółkiem ciasta i ostrożnie sklejamy. Gotujemy we wrzątku na małym ogniu, 3 minuty od wypłynięcia. Ocet balsamiczny odparowujemy w małym garnku z cukrem, aż odrobinę zgęstnieje. Ugotowane pierogi polewamy odrobiną delikatnej oliwy i odparowanym octem.

Calzone z cieciorką

Składniki:

szklanka mąki pszennej razowej graham

ok. 5 g drożdży

1/2 szklanki letniej wody

1/2 łyżeczki cukru

1/3 łyżeczki soli

3 łyżki oliwy z oliwek

farsz:

1/2 szklanki ugotowanej cieciorki

ok. 70 parmezanu

100 g ricotty

kilka listków świeżego rozmarynu

łyżka oliwy z oliwek

sól morska i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Listki rozmarynu siekamy i wrzucamy dosłownie na chwilę na gorącą oliwę z oliwek, żeby się delikatnie przyrumieniły. Cieciorkę miksujemy razem z ricottą na jednolitą pastę i dodajemy starty parmezan oraz przyprażony rozmaryn, sól i pieprz. Drożdże rozrabiamy z cukrem i odrobiną wody, a następnie mieszamy z mąką, solą, oliwą i resztą wody na jednolite, sprężyste ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto zagniatamy ponownie i dzielimy na mniejsze porcje (np. wielkości piłeczki ping pongowej) Każdą z nich wałkujemy na placek na podsypanym mąką blacie. Na środku układamy łyżkę farszu z cieciorki, rant smarujemy odrobiną wody, składamy na pół i sklejamy. Na górze każdego calzone robimy 2-3 małe nacięcia i wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika (termoobieg) i pieczemy na złocisty kolor ok. 20 minut

Pomarańczowe ravioli

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej

ok. 1/3 szklanki soku pomarańczowego

odrobina szafranu

ok. 150 g białego, mielonego sera

2 łyżeczki drobnego cukru (najlepiej trzcinowy)

1/2 laski wanilii

łyżka słodkiej śmietanki

1 owoc granatu

masło

mąka do podsypywania

Przygotowanie:

Sok z pomarańczy podgrzewamy z szafranem, żeby puścił kolor i aromat. Po ok. 10 minutach wyjmujemy szafran, a sok studzimy. Mąkę mieszamy z sokiem, tak żeby powstało zwarte ciasto pierogowe, ale nie za twarde, bo będziemy je podsypywać podczas wałkowania. Ser twarogowy mieszamy dokładnie z cukrem, śmietanką i wyskrobaną z laski wanilią. Z wyrobionego ciasta odrywamy kawałek i na delikatnie posypanym mąką blacie dość cienko wałkujemy (możemy wykorzystać również maszynkę do makaronu, dzięki temu uzyskamy idealnie prostokątny płat ciasta). Na cieście w równych odstępach układamy po łyżeczce twarogu i przykrywamy drugim płatem ciasta. Lekko dociskamy i wycinamy kwadratowe pierożki. Gotujemy we wrzącej wodzie ok. 3 minuty od wypłynięcia. Podajemy z odrobiną masła i kuleczkami granatu.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości

Wojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"

Wojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"

Kobiety hejtowane za wielodzietność.  "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"  

Kobiety hejtowane za wielodzietność.  "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"  

Zjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?

Zjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?

Siostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"

Siostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"

Marta Krupa o trudnym związku i powrocie do show-biznesu. "Byłam poniżana"

Marta Krupa o trudnym związku i powrocie do show-biznesu. "Byłam poniżana"

Nowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał

Nowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał

Serowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Materiał promocyjny

Serowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym

Tradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?

Tradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?

"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić

"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić

Wyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Materiał promocyjny

Wyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego

Ile jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości

Ile jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości

Księżna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"

Księżna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"

10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
Materiał promocyjny

10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu

Klaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?

Klaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?

Ten składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
Materiał promocyjny

Ten składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"

Wiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania

Wiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania

Czy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"

Czy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"

Polska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu

Polska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu

"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom

"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom

Potrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
Materiał promocyjny

Potrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy

Marcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"

Marcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"

Obejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki

Obejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki

Sposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
Materiał promocyjny

Sposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"

Sarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka

Sarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka

Wyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"

Wyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"

Nazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?

Nazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?

Dbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Materiał promocyjny

Dbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?

"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia

"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia

Sposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić

Sposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić

"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie

"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie

Zatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
Materiał promocyjny

Zatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry

Platforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"

Platforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"

Wiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje

Wiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje

Brak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
Materiał promocyjny

Brak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?

Co i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?

Co i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?

Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

To najczęstszy błąd w podawaniu żurku

To najczęstszy błąd w podawaniu żurku

Wybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4

Wybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4

Mateusz Hładki poprowadzi nowy program

Mateusz Hładki poprowadzi nowy program

Sprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?

Sprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?

E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Materiał promocyjny

E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"

Ile cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"

Ile cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"

Paulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie

Paulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie

Wielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"

Wielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"

Sanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?

Sanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?

9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy

9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy

Wakacje w maju – gdzie warto pojechać?

Wakacje w maju – gdzie warto pojechać?

Ola Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą

Ola Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą

#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

Jak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"

Jak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"

Grupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę

Grupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę

Beata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów

Beata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów

Nauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"

Nauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"