Pierogi bez mięsa? Monika Mrozowska, zainspirowana kuchnią swojej babci, przygotowała w Dzień Dobry TVN pierogi z kapustą i pieczarkami oraz pierogi z burakami i kozim serem. Zrobiła też włoskie calzone z cieciorką oraz pomarańczowe ravioli. Jakie pierogi lubicie najbardziej? Zdjęcie: Bartosz Krupa/ East News
Pierogi babci Tereski
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
ok. 1/3 szklanki wody
mąka do podsypywania
ok. 100 g kiszonej kapusty
1/2 marchewki
100 g pieczarek
2 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżki masła
1/4 szklanki bułki tartej
sól do smaku
Przygotowanie:
Kapustę szatkujemy, a marchewkę oraz pieczarki ścieramy na tarce i wszystko razem dusimy na patelni na oliwie z oliwek ok. 20 minut. Następnie studzimy. Mąkę pszenną wyrabiamy z wodą na sprężyste ciasto. Wałkujemy na podsypanym mąką blacie na cienki placek i szklanką wycinamy kółka. Na każdym z nich układamy po łyżeczce farszu z kapusty, składamy na pół i zaginamy rant. Gotujemy w osolonym wrzątku ok. 3 minuty od wypłynięcia. Gotowe pierogi możemy podpiec na patelni z masłem, bułką tartą i odrobiną soli.
Pierogi z burakiem i serkiem kozim
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
ok. 1/3 szklanki soku z buraka
2 małe ugotowane buraki
serek kozi - roladka ok. 100 g
1/3 szklanki octu balsamicznego
1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
mąka do podsypywania
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z sokiem z buraka i wyrabiamy jednolite, sprężyste ciasto na pierogi. Odrywamy kawałek i na podsypanym delikatnie mąką blacie wałkujemy cienki placek, z którego wycinamy szklanką kółka. Na środku połowy z nich układamy cienki plaster buraka, sera koziego i znowu buraka (ważne, żeby burak miał mniejszą średnicę niż kółko z ciasta!). Smarujemy rant odrobiną wody, przykrywamy drugim kółkiem ciasta i ostrożnie sklejamy. Gotujemy we wrzątku na małym ogniu, 3 minuty od wypłynięcia. Ocet balsamiczny odparowujemy w małym garnku z cukrem, aż odrobinę zgęstnieje. Ugotowane pierogi polewamy odrobiną delikatnej oliwy i odparowanym octem.
Calzone z cieciorką
Składniki:
szklanka mąki pszennej razowej graham
ok. 5 g drożdży
1/2 szklanki letniej wody
1/2 łyżeczki cukru
1/3 łyżeczki soli
3 łyżki oliwy z oliwek
farsz:
1/2 szklanki ugotowanej cieciorki
ok. 70 parmezanu
100 g ricotty
kilka listków świeżego rozmarynu
łyżka oliwy z oliwek
sól morska i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Listki rozmarynu siekamy i wrzucamy dosłownie na chwilę na gorącą oliwę z oliwek, żeby się delikatnie przyrumieniły. Cieciorkę miksujemy razem z ricottą na jednolitą pastę i dodajemy starty parmezan oraz przyprażony rozmaryn, sól i pieprz. Drożdże rozrabiamy z cukrem i odrobiną wody, a następnie mieszamy z mąką, solą, oliwą i resztą wody na jednolite, sprężyste ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto zagniatamy ponownie i dzielimy na mniejsze porcje (np. wielkości piłeczki ping pongowej) Każdą z nich wałkujemy na placek na podsypanym mąką blacie. Na środku układamy łyżkę farszu z cieciorki, rant smarujemy odrobiną wody, składamy na pół i sklejamy. Na górze każdego calzone robimy 2-3 małe nacięcia i wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika (termoobieg) i pieczemy na złocisty kolor ok. 20 minut
Pomarańczowe ravioli
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
ok. 1/3 szklanki soku pomarańczowego
odrobina szafranu
ok. 150 g białego, mielonego sera
2 łyżeczki drobnego cukru (najlepiej trzcinowy)
1/2 laski wanilii
łyżka słodkiej śmietanki
1 owoc granatu
masło
mąka do podsypywania
Przygotowanie:
Sok z pomarańczy podgrzewamy z szafranem, żeby puścił kolor i aromat. Po ok. 10 minutach wyjmujemy szafran, a sok studzimy. Mąkę mieszamy z sokiem, tak żeby powstało zwarte ciasto pierogowe, ale nie za twarde, bo będziemy je podsypywać podczas wałkowania. Ser twarogowy mieszamy dokładnie z cukrem, śmietanką i wyskrobaną z laski wanilią. Z wyrobionego ciasta odrywamy kawałek i na delikatnie posypanym mąką blacie dość cienko wałkujemy (możemy wykorzystać również maszynkę do makaronu, dzięki temu uzyskamy idealnie prostokątny płat ciasta). Na cieście w równych odstępach układamy po łyżeczce twarogu i przykrywamy drugim płatem ciasta. Lekko dociskamy i wycinamy kwadratowe pierożki. Gotujemy we wrzącej wodzie ok. 3 minuty od wypłynięcia. Podajemy z odrobiną masła i kuleczkami granatu.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyMarta Krupa o trudnym związku i powrocie do show-biznesu. "Byłam poniżana"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"