Pieprz zielony w zalewie – jaki ma wpływ na organizm? Właściwości i zastosowanie marynowanego zielonego pieprzu

zielony pieprz
Fot. youtube
Pieprz zielony znajduje wszechstronne zastosowanie w kuchni. Marynowany dodaje się do sałatek, pasztetów, serów oraz różnego rodzaju mięs. Smacznym uzupełnieniem potraw rybnych jest sos z zielonego pieprzu.

Pieprz zielony jest jedną z najłagodniejszych odmian tej popularnej przyprawy. Nie tylko podkreśla smak potraw, lecz także ma liczne właściwości prozdrowotne. Pieprz zielony przyspiesza proces przemiany materii oraz łagodzi dolegliwości trawienne, takie jak wzdęcia czy niestrawność.

Więcej:

Pieprz zielony – co to za przyprawa?

Pieprz zielony marynowany to przyprawa otrzymywana z niedojrzałych owoców pieprzowca, które po zerwaniu konserwuje się w słonej bądź octowej zalewie. W celu uzyskania suszonego zielonego pieprzu owoce poddaje się zabiegowi suszenia na drodze działania niskich temperatur. W ten sposób zachowują one swój naturalny jasnozielony kolor i lekko pikantny smak. Pieprz zielony w zalewie ma wyrazisty smak, przez niektórych określany jako wyszukany i odświeżający. Po odsączeniu z zalewy można go rozdrobnić lub dodać do potraw w całości. W porównaniu do pieprzu czarnego, pieprz zielony jest znacznie łagodniejszy.

Pieprz zielony – właściwości i działanie

Właściwości pieprzu zielonego znajdują zastosowanie w wielu dietach. Przyprawa ma dobroczynne działanie na przewód pokarmowy. Pobudza wydzielanie soków trawiennych, dzięki czemu wspomaga proces trawienia pokarmów i zapobiega dolegliwościom żołądkowo-jelitowym, jak np. wzdęcia czy niestrawność. Przyspiesza procesy przemiany materii (metabolizm), a tym samym sprzyja odchudzaniu. Pieprz zielony marynowany z kolei ma właściwości dezynfekujące i lekkie działanie przeczyszczające. Przyczynia się do poprawy ukrwienia tkanek, a odpowiednio przygotowany i podany może skutecznie wyeliminować gorączkę oraz bóle stawów, mięśni i głowy. Pieprz zielony ma także właściwości wykrztuśne, przez co jest skutecznym środkiem pomagającym zwalczyć uciążliwy kaszel. Działa przeciwzapalnie i jest szczególnie zalecany przy infekcjach układu moczowo-płciowego. Pieprz zielony zwiększa przyswajalność substancji odżywczych z pożywienia oraz ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego, poprawiając pamięć i ogólne samopoczucie. W składzie tej przyprawy znajdują się naturalne antyoksydanty – substancje hamujące szkodliwe działanie wolnych rodników tlenowych, które sprzyjają rozwojowi różnych chorób, m.in. sercowo-naczyniowych, nowotworowych. Pieprz zielony dostarcza również białka, błonnika pokarmowego, witamin z grupy B, witaminy K oraz cennych minerałów: wapnia, cynku, fosforu, magnezu, miedzi, potasu, żelaza i jodu.

Pieprz zielony w zalewie – zastosowanie

Zastosowanie pieprzu zielonego w zalewie jest wszechstronne, gdyż przyprawa ta doskonale sprawdza się jako dodatek do większości potraw. Wzbogaca smak zup, sałatek, marynat, sosów, serów pleśniowych, mięs pieczonych i duszonych, pasztetów, domowych przetworów, faszerowanych jajek oraz dań rybnych. Zielony pieprz z zalewy znajduje także zastosowanie jako składnik smażonych potraw na bazie ryżu lub makaronu. Świetnie sprawdza się też w wielu daniach kuchni francuskiej. Najbogatszy aromat marynowanego zielonego pieprzu wydobędzie się, jeżeli doda się go na początku przygotowywania potrawy. Pieprz zielony w zalewie wykorzystywany jest do przyrządzania sosu, który doskonale komponuje się z rybami oraz różnymi rodzajami mięs, np. polędwicą wołową.

Sos z zielonego pieprzu – do ryby, do polędwicy. Jak zrobić?

Składniki:

  • 2 łyżki zielonego pieprzu z zalewy,
    • 1 łyżka oliwy z oliwek,
      • 1 mała cebula,
        • 1 szklanka bulionu wołowego,
          • ½ szklanki śmietany kremówki,
            • ½ łyżeczki tymianku,
              • sól do smaku,
                • opcjonalnie 2 łyżki czerwonego wina.

                  Sposób przygotowania:

                  1. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Następnie podsmaż ją na rozgrzanej oliwie.

                  2. Cebulę zalej wywarem wołowym. Całość gotuj przez blisko 10 minut, aż bulion zredukuje się do mniej niż połowa swojej pierwotnej objętości.

                  3. Dodaj śmietanę kremówkę, marynowany pieprz zielony, czerwone wino. Całość gotuj do zgęstnienia przez mniej więcej 3 minuty. Sos z zielonego pieprzu dopraw solą i tymiankiem.

                  4. Gotowy sos podawaj na ciepło z mięsem lub rybami.

                  Zobacz film: Czarny pieprz w kuchni. Źródło: Dzień Dobry TVN

                  Jak zamarynować zielony pieprz?

                  Marynowany pieprz zielony jest uniwersalną przyprawą, która dodatkowo ma dobroczynne działanie na zdrowie. Pieprz zielony w zalewie można kupić w gotowej postaci, jak też przygotować samodzielnie w domowej kuchni. Jak zamarynować zielony pieprz? Popularnym sposobem jest marynowanie pieprzu zielonego w postaci ziaren w zalewie przyrządzonej na bazie soli i octu. Domowy marynowany zielony pieprz pozbawiony jest wszelkich konserwantów i sztucznych barwników, co decyduje o jego wysokiej jakości.

                  Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                  podziel się:

                  Pozostałe wiadomości