Pieprz, omlet, krem z pora i stir-fry

W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przesadził z pieprzem. Jak to zrobić, aby było smacznie? Zobaczcie, jak przygotować stir-fry z młodej kapusty i wołowiny, omlet ze szpinakiem płatkami owsianymi oraz krem z pora z wędzonym pstrągiem. Uwaga, jest ostro!

Mocno pieprzowe stir-fry z młodej kapusty i wołowiny

Składniki:

4 łyżki oleju

1 cebula

3 ząbki czosnku

Kawałek imbiru

1 ostra papryczka

1 łyżeczka pieprzu

2 marchewki

1 młoda kapusta

300 g antrykotu wołowego

3 łyżki sosu sojowego

2 łyżki octu ryżowego lub jabłkowego

1 łyżeczka cukru

Pęczek dymki

Przygotowanie:

Olej bardzo mocno rozgrzać w woku lub na dużej patelni.

Dodać pokrojoną w piórka cebule, i przesmażyć przez chwilę.

Dodać posiekany czosnek, papryczkę i pieprz.

Całość razem przesmażyć przez kilkanaście sekund.

Dodać marchewkę pokrojoną na zapałki.

Po chwili dodać poszatkowaną kapustę.

Smażyć całość na ostrym ogniu przez kilka minut.

W tym samym czasie podsmażyć na osobnej patelni pokrojoną w plasterki wołowinę.

Dodać do kapusty i wymieszać.

Sos sojowy wymieszać z octem i cukrem.

Zalać całość, wymieszać i poddusić jeszcze przez chwilę.

Całość posypać posiekaną dymką.

Omlet ze szpinakiem płatkami owsianymi

Składniki:

1 pęczek szpinaku

1 cebula

4 ząbki czosnku

3 łyżki masła

200 g płatków owsianych błyskawicznych

8 jajek

100 g sera feta

0,5 łyżeczki pieprzu 

Sól

Przygotowanie:

Szpinak umyć i odciąć liście od łodyg.

Łodygi posiekać i razem z pokrojoną w kostkę cebulą podsmażyć na maśle, dodać posiekany czosnek.

Po chwili dodać liście szpinaku i dusić je aż zmiękną.

W tym czasie ugotować ze szczyptą soli płatki owsiane.

Jajka rozbełtać i wymieszać z płatkami owsianymi.

Masą jajeczną zalać szpinak na patelni, posypać po wierzchu pokruszoną fetą, przyprawić solą i pieprzem.

Zmniejszyć temperaturę pod patelnią i zostawić na 3 minuty.

Następnie wstawić całą patelnię do rozgrzanego piekarnika i piec około 5-7 minut.

Krem z pora z wędzonym pstrągiem

Składniki:

4 łyżki masła

4 pory

4 ziemniaki

3 ząbki czosnku

600 ml wywaru warzywnego

250 g mascarpone

200 g wędzonego pstrąga

Sól

Pieprz

Przygotowanie:

Białą część pora pokroić na kawałki i podsmażyć na maśle.

Dodać ziemniaki i dalej smażyć.

Zalać wywarem i gotować aż warzywa będą miękkie.

Na koniec dodać mascarpone, wymieszać, zagotować i zmiksować na gładki krem.

Doprawić solą i delikatnie pieprzem.

Pstrąga podzielić na cząstki i „opanierować” w pieprzu.

Rybę ułożyć na kremowej zupie.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości