Materiał promocyjny

Piękna kuchnia

Anna Jamróz, Miss Polski 2009 i Monika Suchocka, Miss Polski Nastolatek, przygotowały dziś specjalnie dla nas kilka interesujących potraw. Jak piękności poradziły sobie w naszej kuchni?

Potrawa: Sushi Miss

Składniki:

Opakowanie ryżu

5 liści alg

sos sojowy

chrzan (wasabi)

40 dkg łososia wędzonego

1 papryka

1 ogórek

1 opakowanie krewetek

2 opakowania sera Philadelphia

Pałeczki, bardzo ostry nóż

Przygotowanie:

Ugotować ryż. Składniki (łosoś wędzony, papryka, ogórek) – pokroić w drobne paseczki. Liście alg rozłożyć i wyłożyć na nie ugotowany ryż. Na brzegu liścia ułożyć pokrojone wcześniej składniki pozostałą część liścia wysmarować serkiem Philadelphia. Chcąc uzyskać bardziej pikantne Sushi, dodatkowo liść posmarować wasabi. Całość zawinąć i pokroić. Do miseczki wlać sos sojowy obok położyć wasabi.

Potrawa : Makaron Miss

Składniki:

1 opakowanie makaronu tagliatelle

1 opakowanie marchewki junior (mrożona firmy Bonduelle)

1 kostka masła

śmietana 36 %

10 dkg sera tartego parmezan

4 łyżki miodu

oliwa z oliwek

świeża bazylia do przybrania

Przygotowanie:

Ugotować makaron. Marchewkę wrzucić do gotującej się wody doprawionej szczyptą soli i cukru i gotować 3 min. Następnie podgotowaną marchewkę wrzucić na patelnię z roztopionym wcześniej masłem, dodać łyżkę miodu i śmietanę. Całość chwilę poddusić. Makaron wyłożyć na talerz posypać starym parmezanem i doprawić świeżą bazylią.

Potrawa – Deser Miss

Składniki:

1 kg lodów waniliowych lub śmietankowych

400 g chałwy (lekko zmrożona)

czekolada gorzka

świeża mięta do przybrania

tarka, gałkownica do lodów, salaterki

Przygotowanie:

Trzy gałki lodów ułożyć w salaterc. Posypać startą mrożoną chałwą i czekoladą. Przybrać świeżą miętą.

Przepisy autorstwa Anny Jamróz i Moniki Suchockiej.

Autor: Marek Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości