Andrzej Polan zaprasza na pikantne (piekielne) smaki. Proponuje przepisy na pulpeciki z kurczaka w ostrym sosie z fasolą, zapiekankę z kaszą, mięsem i chilli oraz waniliową panna cottę z czerwonym pieprzem.
Pulpeciki z kurczaka w ostrym sosie z fasolą
Składniki: 400 g filet z kurczaka 2 cebule 4 żółtka 50 g papryczek jalapeno 4 kromki pieczywa tostowego 100 g masła sól, pieprz świeża kolendra puszka białej fasoli 200 g pomidory pelati 4 łyżki pikantnego ketchupu tabasco 80 g wędzonego boczku majeranek natka pietruszki bułka paryska czerwone wino
Przygotowanie: Filety kroimy w bardzo drobną kostkę. Podobnie pieczywo tostowe. Cebulę przesmażamy na maśle, łączymy z pokrojonym kurczakiem, papryczką jalapeno, bułką paryską oraz żółtkami. Doprawiamy solą i dodajemy pociętą kolendrę. Powstałą masę porcjujemy na małe pulpeciki i zabieramy się za sos. Drugą cebulę szklimy na oliwie, dodajemy czerwone wino i odparowujemy sos. Teraz pora na pomidory, pikantny ketchup i tabasco oraz odcedzoną z zalewy fasolę plus przyprawy. Do gotowego sosu wrzucamy pulpety i gotujemy wszystko razem.
Zapiekanka z kaszą i mięsem
Składniki: 300 g kaszy kuskus 800 g surowej dyni 4 łyżki mąka 500 g mielonego, wieprzowego mięsa 3 cebule 2-3 ząbki czosnku papryczka chilli bulion z warzyw kumin czarny pieprz sól, natka pietruszki
Przygotowanie: Kaszę zalewamy bulionem warzywnym i odstawiamy do napęcznienia. Dynię kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości w wodzie z dodatkiem soli. Odcedzamy, łączymy z kaszą, mąką oraz solą i czarnym pieprzem. Tak powstaje ciasto na zapiekankę. Oliwę rozgrzewamy na patelni, wrzucamy pokrojoną cebulę oraz czosnek. Podsmażamy, dodajemy pokrojoną papryczkę chilli i mięso mielone. Doprawiamy solą, pieprzem, kuminem i natką pietruszki. Ciasto dzielimy na połowę, jedną część rozkładamy na blaszce i lekko podpiekamy. Wykładamy mięso i przykrywamy pozostałym ciastem. Na wierzch kładziemy kawałki masła i wstawiamy do piekarnika na temp. 200 stopni na około 30 minut.
Waniliowa panna cotta z czerwonym pieprzem
Składniki: 1 l śmietany 220 g cukru 90 g żelatyny 2 laski wanilii czerwony pieprz 50 ml wody limonka 50 ml czystej wódki łyżeczka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie: Śmietanę podgrzewamy ze 120 g cukru i przeciętą laską wanilii. Żelatynę rozpuszczamy i dodajemy do śmietany z wanilią oraz ziarna czerwonego pieprzu. Schładzamy wszystko razem, przed wylaniem do miseczek dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki i przygotowujemy sos. Wodę zagotowujemy ze 100 g cukru oraz i pokrojoną limonką. Chwilę gotujemy i dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w małej ilości wody. Schładzamy i na koniec dodajemy wódkę. Deser przed podaniem polewamy sosem. Smacznego!