Andrzej Polan zaprasza na pikantne (piekielne) smaki. Proponuje przepisy na pulpeciki z kurczaka w ostrym sosie z fasolą, zapiekankę z kaszą, mięsem i chilli oraz waniliową panna cottę z czerwonym pieprzem.Pulpeciki z kurczaka w ostrym sosie z fasolą
Składniki:
400 g filet z kurczaka
2 cebule
4 żółtka
50 g papryczek jalapeno
4 kromki pieczywa tostowego
100 g masła
sól, pieprz
świeża kolendra
puszka białej fasoli
200 g pomidory pelati
4 łyżki pikantnego ketchupu
tabasco
80 g wędzonego boczku
majeranek
natka pietruszki
bułka paryska
czerwone wino
Przygotowanie:
Filety kroimy w bardzo drobną kostkę. Podobnie pieczywo tostowe. Cebulę przesmażamy na maśle, łączymy z pokrojonym kurczakiem, papryczką jalapeno, bułką paryską oraz żółtkami. Doprawiamy solą i dodajemy pociętą kolendrę. Powstałą masę porcjujemy na małe pulpeciki i zabieramy się za sos. Drugą cebulę szklimy na oliwie, dodajemy czerwone wino i odparowujemy sos. Teraz pora na pomidory, pikantny ketchup i tabasco oraz odcedzoną z zalewy fasolę plus przyprawy. Do gotowego sosu wrzucamy pulpety i gotujemy wszystko razem.
Zapiekanka z kaszą i mięsem
Składniki:
300 g kaszy kuskus
800 g surowej dyni
4 łyżki mąka
500 g mielonego, wieprzowego mięsa
3 cebule
2-3 ząbki czosnku
papryczka chilli
bulion z warzyw
kumin
czarny pieprz
sól, natka pietruszki
Przygotowanie:
Kaszę zalewamy bulionem warzywnym i odstawiamy do napęcznienia. Dynię kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości w wodzie z dodatkiem soli. Odcedzamy, łączymy z kaszą, mąką oraz solą i czarnym pieprzem. Tak powstaje ciasto na zapiekankę. Oliwę rozgrzewamy na patelni, wrzucamy pokrojoną cebulę oraz czosnek. Podsmażamy, dodajemy pokrojoną papryczkę chilli i mięso mielone. Doprawiamy solą, pieprzem, kuminem i natką pietruszki. Ciasto dzielimy na połowę, jedną część rozkładamy na blaszce i lekko podpiekamy. Wykładamy mięso i przykrywamy pozostałym ciastem. Na wierzch kładziemy kawałki masła i wstawiamy do piekarnika na temp. 200 stopni na około 30 minut.
Waniliowa panna cotta z czerwonym pieprzem
Składniki:
1 l śmietany
220 g cukru
90 g żelatyny
2 laski wanilii
czerwony pieprz
50 ml wody
limonka
50 ml czystej wódki
łyżeczka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Śmietanę podgrzewamy ze 120 g cukru i przeciętą laską wanilii. Żelatynę rozpuszczamy i dodajemy do śmietany z wanilią oraz ziarna czerwonego pieprzu. Schładzamy wszystko razem, przed wylaniem do miseczek dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki i przygotowujemy sos. Wodę zagotowujemy ze 100 g cukru oraz i pokrojoną limonką. Chwilę gotujemy i dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w małej ilości wody. Schładzamy i na koniec dodajemy wódkę. Deser przed podaniem polewamy sosem. Smacznego!
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"