Przepisy kulinarne

Piekilna kuchnia Andrzeja Polana

Andrzej Polan zaprasza na pikantne (piekielne) smaki. Proponuje przepisy na pulpeciki z kurczaka w ostrym sosie z fasolą, zapiekankę z kaszą, mięsem i chilli oraz waniliową panna cottę z czerwonym pieprzem.

Pulpeciki z kurczaka w ostrym sosie z fasolą

Składniki:
400 g filet z kurczaka
2 cebule
4 żółtka
50 g papryczek jalapeno
4 kromki pieczywa tostowego
100 g masła
sól, pieprz
świeża kolendra
puszka białej fasoli
200 g pomidory pelati
4 łyżki pikantnego ketchupu
tabasco
80 g wędzonego boczku
majeranek
natka pietruszki
bułka paryska
czerwone wino

Przygotowanie:
Filety kroimy w bardzo drobną kostkę. Podobnie pieczywo tostowe. Cebulę przesmażamy na maśle, łączymy z pokrojonym kurczakiem, papryczką jalapeno, bułką paryską oraz żółtkami. Doprawiamy solą i dodajemy pociętą kolendrę. Powstałą masę porcjujemy na małe pulpeciki i zabieramy się za sos. Drugą cebulę szklimy na oliwie, dodajemy czerwone wino i odparowujemy sos. Teraz pora na pomidory, pikantny ketchup i tabasco oraz odcedzoną z zalewy fasolę plus przyprawy. Do gotowego sosu wrzucamy pulpety i gotujemy wszystko razem.

Zapiekanka z kaszą i mięsem

Składniki:
300 g kaszy kuskus
800 g surowej dyni
4 łyżki mąka
500 g mielonego, wieprzowego mięsa
3 cebule
2-3 ząbki czosnku
papryczka chilli
bulion z warzyw
kumin
czarny pieprz
sól, natka pietruszki

Przygotowanie:
Kaszę zalewamy bulionem warzywnym i odstawiamy do napęcznienia. Dynię kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości w wodzie z dodatkiem soli. Odcedzamy, łączymy z kaszą, mąką oraz solą i czarnym pieprzem. Tak powstaje ciasto na zapiekankę. Oliwę rozgrzewamy na patelni, wrzucamy pokrojoną cebulę oraz czosnek. Podsmażamy, dodajemy pokrojoną papryczkę chilli i mięso mielone. Doprawiamy solą, pieprzem, kuminem i natką pietruszki. Ciasto dzielimy na połowę, jedną część rozkładamy na blaszce i lekko podpiekamy. Wykładamy mięso i przykrywamy pozostałym ciastem. Na wierzch kładziemy kawałki masła i wstawiamy do piekarnika na temp. 200 stopni na około 30 minut.

Waniliowa panna cotta z czerwonym pieprzem

Składniki:
1 l śmietany
220 g cukru
90 g żelatyny
2 laski wanilii
czerwony pieprz
50 ml wody
limonka
50 ml czystej wódki
łyżeczka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:
Śmietanę podgrzewamy ze 120 g cukru i przeciętą laską wanilii. Żelatynę rozpuszczamy i dodajemy do śmietany z wanilią oraz ziarna czerwonego pieprzu. Schładzamy wszystko razem, przed wylaniem do miseczek dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki i przygotowujemy sos. Wodę zagotowujemy ze 100 g cukru oraz i pokrojoną limonką. Chwilę gotujemy i dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w małej ilości wody. Schładzamy i na koniec dodajemy wódkę. Deser przed podaniem polewamy sosem. Smacznego!

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
52
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0