Pieczony kurczak z cytrusami, miodem wrzosowym i tymiankiem. Przepis

W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma przygotował kilka wersji pieczonego kurczaka. Sebastian podpowiedział, jak wybrać najlepsze mięso, jak je marynować i czy piec w rękawie, folii, a może klasycznej brytfance?

Pieczony kurczak z cytrusami, miodem wrzosowym i tymiankiem

Dodatki:

  • Sos z pieczenia
    • Karmelizowana młoda marchew z pomarańczą
      • Ziemniaki w rozmarynie

        Składniki:

        Farsz:

        • 2 pomarańcze
          • 1 grapefruit
            • 1 cytryna
              • Sól
                • Pieprz
                  • 1/2 pęczka mięty
                    • 1/2 pęczka kolendry
                      • 1/2 pęczka natki pietruszki

                        Cytrusy (pomarańcz, grejpfrut, cytrynę) pociąć na mniejsze kawałki i przełożyć do dużej miski, dodać sól, czarny pieprz, posiekane zioła (miętę, kolendrę i pietruszkę), wszystko dokładnie wymieszać.

                        Kurczak:

                        • 100 g masła
                          • 1 łyżeczka płatków chili
                            • 1 cytryna
                              • 1/2 pęczka mięty
                                • 1 łyżeczka soli
                                  • 2 kurczaki w całości o masie 1,2-1,5 kg/sztuka (najlepiej ekologiczne)
                                    • 2 pęczki tymianku
                                      • 1 kg cebulki szalotki
                                        • 2 główki czosnku
                                          • 500 ml soku pomarańczowego
                                            • 100 g miodu akacjowego

                                              Przygotowanie:

                                              W małej misce wymieszać masło, płatki chili, sól, skórkę z cytryny i posiekaną miętę. Przygotować kurczaka do pieczenia, odciąć skrzydełka i łapki, nasmarować dokładnie wcześniej przygotowanym masłem pod skórą, jak i na wierzchu. Gotowy farsz w postaci cytrusów włożyć do środka i zawinąć sznurkiem. Kurczaka przełożyć na blaszkę lub naczynie żaroodporne, dodać tymianek, cebulę szalotkę oraz czosnek i polać sokiem pomarańczowym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 140°C na 1,5 godziny. Co 20 minut polewać sokiem, który będzie powstawał przy pieczeniu. Na koniec posmarować kurczaka za pomocą pędzla miodem wrzosowym i obsypać listkami tymianku, ustawić piekarnik na 240°C i piec kurczaka przez około 15 minut. Po tym czasie kurczak się pięknie zarumieni. Wyjąć kurczaka z pieca, przełożyć na deskę i pokroić na elementy lub pozostawić w całości. Powstały sos z pieczenia odcedzić i zagotować, podać go osobno.

                                              Karmelizowane marchewki:

                                              • 300 g młodych marchewek
                                                • 25 ml oleju do smażenia
                                                  • 100 ml soku pomarańczowego
                                                    • 50 ml miodu akacjowego
                                                      • 100 g masła
                                                        • Sok z cytryny do smaku

                                                          Marchewki dokładnie obrać i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Podlać sokiem pomarańczowym, dodać miód i zimne masło. Mieszać, aż powstanie gęsty sos, do smaku doprawić sokiem z cytryny.

                                                          Ziemniaki w rozmarynie:

                                                          • 2 kg ziemniaków
                                                            • 50 ml oliwy z oliwek
                                                              • 10 g rozmarynu
                                                                • Sól
                                                                  • Pieprz

                                                                    Ziemniaki pokroić na plastry o grubości 1 cm, ułożyć na pergaminie. Plastry polać oliwą, posypać solą, pieprzem i rozmarynem. Wstawić do pieczenia tak samo, jak kurczaka. Po upieczeniu wyjąć i ułożyć na półmisku.

                                                                    Zobacz też:

                                                                    Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                    podziel się:

                                                                    Pozostałe wiadomości