Pieczony dorsz, feta w pomidorach i zakręcony biszkopt, czyli dania na Dzień Kobiet według Piotra Kucharskiego

Piotr Kucharski gotuje dla kobiet
Pyszne, lekkie dania z okazji Dnia Kobiet. Poznaj przepis na dorsza Skrei, fetę z pieczonymi pomidorami, austriacki suflet i zakręcony biszkopt.

Dorsz Skrei pieczony z sałatką z ogórka

Składniki na dorsza Skrei:

  • 1 duży filet z dorsza Skrei z skórą
    • 6 łyżek palonego masła
      • sól i pieprz
        • pęczek natki pietruszki
          • Sałatka z ogórka:
            • 2 długie ogórki
              • 1 papryczka chilli
                • 1 pęczek szczypiorku
                  • 1 łyżka sosu sojowego
                    • 1 ząbek czosnku
                      • 1 łyżka cukru
                        • 1 łyżka octu jabłkowego
                          • sól i pieprz
                            • 3 łyżki sezamu (mix czarny i biały)

                              Sposób przygotowania dorsza Skrei:

                              W misce wymieszać sos sojowy, ocet, cukier, sól i pieprz oraz posiekany czosnek. Ogórki dokładnie umyć i pokroić w plasterki, dodać do sosu, papryczkę i szczypiorek posiekać i dodać do miski z ogórkami i sosem. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić żeby się „przegryzło”.

                              Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Dorsza dokładnie osuszyć. Polać palonym masłem, przyprawić solą i pieprzem i posypać posiekaną natką pietruszki.

                              Wstawić do piekarnika na 10-12 minut. W trakcie polewać rybę zebranym sosem.

                              Upieczony filet podawać z sałatką z ogórka posypaną podprażonym sezamem.

                              Feta pieczona w pomidorach i oliwkach

                              Składniki na fetę pieczoną w pomidorach i oliwkach:

                              • 1 czerwona cebula
                                • 2 ząbki czosnku
                                  • oliwa z oliwek
                                    • 1 puszka krojonych pomidorów
                                      • 1 oryginalna grecka feta (około 120 g)
                                        • 10 dużych czarnych oliwek
                                          • 10 dużych zielonych oliwek
                                            • 15 pomidorków koktajlowych
                                              • sól i pieprz
                                                • bazylia do podania

                                                  Sposób przygotowania fety pieczonej w pomidorach:

                                                  1. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C.
                                                    1. Cebulę i czosnek osiekać i podsmażyć na oliwie z oliwek. Dodać puszkę pomidorów i podgotować razem przez kilka minut. Przelać do naczynia do zapiekania. Na środku ułożyć fetę. Dookoła poukładać oliwki i pomidorki. Przyprawić solą i pieprzem. Skropić oliwą z oliwek i wstawić na 20 minut do piekarnika.
                                                      1. Przed podaniem posypać listkami bazylii.

                                                        Austriacki suflet

                                                        Składniki na austriacki suflet

                                                        • 6 białek
                                                          • 3 żółtka
                                                            • 100 g cukru
                                                              • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
                                                                • 3 łyżki mąki pszennej
                                                                  • masło do wysmarowania formy
                                                                    • cukier puder do podania
                                                                      • puszka pulpy z marakui-do podania

                                                                        Sposób przygotowania austriackiego sufletu:

                                                                        1. Białka ubić na sztywną pianę, w trakcie dodawać cukier i cukier waniliowy. Następnie dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ubijać. Dodać mąkę i delikatnie wymieszać. Płaską eliptyczną formę, wysmarować masłem i nałożyć do środka pianę, formując z niej trzy "szczyty".
                                                                          1. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 st. C z termoobiegiem na 12-15 do minut.
                                                                            1. Na talerze wyłożyć kilka łyżek pulpy z marakui, na wierzch nałożyć podpieczoną pianę i posypać cukrem pudrem.

                                                                              Zakręcony biszkopt

                                                                              Składniki na zakręcony biszkopt:

                                                                              Biszkopt:

                                                                              • 5 jajek
                                                                                • 130 g cukru
                                                                                  • 120 g mąki pszennej
                                                                                    • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

                                                                                      Krem:

                                                                                      • 200 g białej czekolady
                                                                                        • 100 g śmietany kremówki 30%
                                                                                          • 1 łyżka masła
                                                                                            • 1 opakowanie cukru z naturalną wanilią
                                                                                              • 500 g mascarpone

                                                                                                Do przybrania:

                                                                                                • jadalne kwiaty
                                                                                                  • truskawki, borówki, maliny
                                                                                                    • Sposób przygotowania:

                                                                                                      Sposób przygotowania kremu:

                                                                                                      Czekoladę, śmietanę, masło i cukier waniliowy rozpuścić na łaźni wodnej delikatnie podgrzewając. Zdjąć z garnka z gorącą wodą. Do czekolady dodawać partiami mascarpone i mieszać. Gdy połączymy wszystkie składniki wstawić do lodówki żeby się schłodziło.

                                                                                                      Sposób przygotowania ciasta:

                                                                                                      1. Rozgrzać piekarnik do 170 st. C.
                                                                                                        1. Rozdzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec zacząć dodawać partiami cukier i cukier waniliowy. Na koniec dodać żółtka, dalej ubijając. Dodać przesiane mąki i delikatnie wymieszać przy pomocy szpatułki. Dużą blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wylać na blaszkę i wyrównać.
                                                                                                          1. Wstawić do piekarnika i piec około 10-12 minut. Po wyjęciu przykryć ściereczką żeby biszkopt był elastyczny.

                                                                                                            Sposób przygotowania tortu

                                                                                                            Z biszkoptu odciąć boki i pokroić wzdłuż na cztery równe paski. Wierzch wysmarować kremem (część zostawić do wysmarowania boków). Jeden z pasków zwinąć w ślimaka i postawić na paterze, kolejnymi paskami z kremem powiększać "ślimaka". Boki posmarować kremem i udekorować owocami oraz kwiatami jadalnymi.

                                                                                                            Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                                                            >>> Zobacz także:

                                                                                                            Tarta grzechu warta. Poznaj słodkie przepisy Joanny Juhnke

                                                                                                            Pyszne dania z tofu: pad thai, sałatka i hummus. Przepisy Grzegorza Zawieruchy

                                                                                                            Ciasto W-Z, zimne nóżki i śledź w śmietanie, czyli kuchnia lat 80. według nowoczesnych przepisów Sebastiana Olmy

                                                                                                            Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                                                            Autor: Iza Dorf

                                                                                                            Źródło: Piotr Kucharski

                                                                                                            podziel się:

                                                                                                            Pozostałe wiadomości