Pieczone wędliny, które zrobisz w domu. Przygotuj je według sprawdzonych przepisów

Zaskocz domowników i przygotuj domowe wędliny. Skorzystaj z przepisów Grzegorza Zawieruchy i dowiedz się jak przygotować faszerowany boczek, galantynę z kurczaka, szynkę w glazurze miodowo-klonowej oraz chrzan do mięsa.

Boczek faszerowany

Składniki:

  • 1 kawałek boczku surowego – cienki ok. 1 kg
    • mięso mielone wieprzowe 500g
      • 2 łyżeczki soli
        • ½ łyżeczki tymianku
          • ½ łyżeczki rozmarynu
            • ½ łyżeczki papryki słodkiej
              • ½ łyżeczki papryki ostrej
                • 1 łyżeczka majeranku
                  • ½ łyżeczki czosnku granulowanego
                    • ½ łyżeczki gałki muszkatałowej
                      • ¾ łyżeczki pieprzu czarnego
                        • ½ łyżeczki cząbru
                          • 3 łyżki oliwy z oliwek

                            Do mięsa mielonego:

                            • 1 jajko
                              • sucha kajzerka namoczona w mleku
                                • 50 ml wody
                                  • 1 nieduża cebula
                                    • 1 łyżeczka soli
                                      • płaska łyżeczka pieprzu

                                        Do mięsa mielonego wbijamy jajko, dodajemy wodę, ścieramy cebulę na drobnym oczku, dodajemy odciśniętą z mleka bułkę i doprawiamy solą i pieprzem. Farsz dokładnie mieszamy. Boczek rozkładamy. Należy zwrócić uwagę, żeby był równy na całej powierzchni. Przyprawy wszystkie mieszamy ze sobą, a następnie dobrze nacieramy plaster boczku. Na ¾ powierzchni boczku nakładamy farsz o grubości ok. 1 cm. Boczek zwijamy i wiążemy sznurkiem. Obsmażamy na patelni na rumiano z każdej strony, a następnie wkładamy do rękawa do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni Celsjusza. Pieczemy ok. 2 godziny. 10 minut przed końcem otwieramy rękaw i dopiekamy.

                                        Schab z białą kiełbasą

                                        Składniki:

                                        • 1,5 kg schabu bez kości
                                          • 3 białe kiełbasy
                                            • 4 ząbki czosnku
                                              • 1 duża łyżka musztardy Dijon
                                                • 2 łyżki majeranku
                                                  • 2 łyżeczki pieprzu
                                                    • 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
                                                      • 4 liście laurowe
                                                        • 4 ziela angielskie
                                                          • 1 łyżka oleju rzepakowego
                                                            • 50 ml wody

                                                              Sposób przygotowania:

                                                              Gotujemy białą kiełbasę około 15 minut i zdejmujemy skórkę. Następnie ostrożnie za pomocą drewnianej łyżki robimy dziurę na wylot w środku schabu uważając, aby mięso się nie rozdzieliło. Wnętrze otworu smarujemy mieszanką musztardy, czosnku, pieprzu i majeranku. Nadziewany schab kiełbasą wkładając ją ostrożnie z dwóch stron. W moździerzu rozcieramy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, paprykę wędzoną i sól. Powstałą mieszanką przypraw dokładnie nacieramy mięso i delikatnie skrapiamy olejem rzepakowym. Pieczemy w rękawie z dodatkiem wody 15 minut w temperaturze około 210 stopni. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy około 80 minut.

                                                              Kurczak faszerowany

                                                              Składniki:

                                                              • 1 kurczak wyluzowany około 1,5 kg (samo mięso bez kości)
                                                                • 1 łyżeczka majeranku\u0009,
                                                                  • 1 łyżeczka tymianku
                                                                    • 1 łyżeczka papryki słodkiej
                                                                      • 1 łyżeczka ostrej papryki
                                                                        • 1 łyżeczka czosnku granulowanego\u0009
                                                                          • 1 łyżeczka suszonej cebuli
                                                                            • ½ łyżeczki imbiru suszonego
                                                                              • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
                                                                                • 2 łyżeczki soli
                                                                                  • ½ łyżeczki kurkumy
                                                                                    • 2 łyżki oleju rzepakowego

                                                                                      Farsz:

                                                                                      • 30 dag mielonego wieprzowego
                                                                                        • 2 łyżki natki pietruszki\u0009
                                                                                          • 1 ząbek czosnku
                                                                                            • ½ cebuli
                                                                                              • ½ łyżeczki soli
                                                                                                • ½ łyżeczki pieprzu czarnego
                                                                                                  • 15 dag wątróbki drobiowej
                                                                                                    • Jajko
                                                                                                      • Chałka namoczona w mleku 1 kromka
                                                                                                        • 3 łyżki bułki tartej
                                                                                                          • Resztka przypraw z kurczaka

                                                                                                            Sposób wykonania:

                                                                                                            Kurczaka luzujemy i rozkładamy na płasko. Jeśli mamy za dużo mięsa w jednym miejscu, możemy zbić tłuczkiem, albo odciąć nadmiar. Nacieramy dokładnie wszystkimi przyprawami z obydwu stron (po 1 łyżce oleju na stronę i 3 łyżeczki mieszanki przypraw na stronę). Rozkładamy skórą do dołu i nakładamy farsz. Na ¾ powierzchni kurczaka. Całość zawijamy bardzo ściśle i zawiązujemy sznurkiem. Kurczaka obsmażamy na patelni na złoto, a następnie pieczemy w rękawie 90 minut w temp. 180 stopni Celsjusza. Do rękawa możemy wlać 50 ml wody.

                                                                                                            Farsz:

                                                                                                            Mięso mielone mieszamy z mieloną wątróbką i cebulą, dodajemy przyprawy (które pozostały z mieszanki do przyprawienia kurczaka), chałkę odsączoną z mleka, czosnek przeciśnięty przez praskę i żółtko. Mieszamy razem, dodajemy bułkę tartą a na koniec dodajemy białko ubite na sztywno. Całość delikatnie mieszamy.

                                                                                                            Szynka w glazurze miodowo-klonowej

                                                                                                            Składniki:

                                                                                                            • 2 kg szynka wieprzowa
                                                                                                              • 1 cebul
                                                                                                                • 1 marchewka
                                                                                                                  • 2 łodygi selera
                                                                                                                    • 2 liście laurowe
                                                                                                                      • 12 ziaren czarnego pieprzu
                                                                                                                        • 2 łyżeczki soli

                                                                                                                          Składniki na glazurę:

                                                                                                                          • 50 ml syropu klonowego
                                                                                                                            • 50 g brązowego cukru
                                                                                                                              • 4 łyżki miodu
                                                                                                                                • 4 łyżki musztardy dijon
                                                                                                                                  • 100 ml cydru

                                                                                                                                    Przyprawy do szynki:

                                                                                                                                    • garść goździków
                                                                                                                                      • 1 łyżeczka papryka ostra
                                                                                                                                        • 1 łyżeczka papryka słodka
                                                                                                                                          • 1 łyżeczka solo
                                                                                                                                            • 1 łyżeczka pieprzu

                                                                                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                                                                                              W dużym rondlu z zimną wodą umieścić szynkę, warzywa i przyprawy. Zagotować dobrze wodę i lekko posolić, a później zredukować i gotować na wolnym ogniu. 40 minut na 1 kg mięsa. Wyjąć mięso i poczekać aż przestygnie (płyn z gotowania można wykorzystać np. do zupy). Dobrze natrzeć solą, pieprzem i papryką. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Przygotować naczynie a w środku położyć folię aluminiową. Ponacinać delikatnie szynkę w kształt litery X. Powsadzać w dziurki goździki. Ułożyć mięso w na folii w naczyniu. Glazura. W rondelku rozpuszczamy cukier z cydrem. Następnie dodajemy miód i syrop klonowy i musztardę. Piec około 10 minut szynkę. Wyjąć i dobrze nasmarować glazurą. Piec około 20 minut. Przełożyć, nasmarować resztą glazury i znów wsadzić do piekarnika. Piec kolejne 20 minut (Jeśli szynka jest np. 2kg zapiekamy 2 razy po ok 35 minut). Kiedy glazura się zarumieni szynkę wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia.

                                                                                                                                              Chrzan do wędlin

                                                                                                                                              Składniki:

                                                                                                                                              • mały słoik chrzanu
                                                                                                                                                • 1 jajko na twardo
                                                                                                                                                  • 2 łyżeczki cukru
                                                                                                                                                    • 100 ml wody
                                                                                                                                                      • 2 łyżki soku z cytryny

                                                                                                                                                        Przygotowanie:

                                                                                                                                                        Chrzan odcedzamy na sicie. Do rondelka wrzucamy 2 łyżeczki cukru, zalewamy wodą i gotujemy, aż cukier się rozpuści do powstania tzw. nitki. Delikatnie mieszamy i uważamy żeby nie powstały grudki. W razie potrzeby dolewamy odrobinę więcej wody. Żółtko rozgniatamy widelcem, a białko siekamy a następnie zgniatamy widelcem „na gładko”. Do miseczki z chrzanem dodajemy jajko, przestudzony cukier, sok z cytryny i dokładnie mieszamy. Przekładamy do słoiczka i serwujemy z domowymi, pieczonymi wędlinami.

                                                                                                                                                        Zobacz też:

                                                                                                                                                        Co przechowywać w lodówce i na której półce, a czego absolutnie tam nie wkładać?

                                                                                                                                                        Mikołaj Rey poznaje smaki Lwowa - słodkie, słone, nieznane

                                                                                                                                                        Najzdrowsze pieczywo – jaki chleb warto włączyć do diety?

                                                                                                                                                        ***

                                                                                                                                                        Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.

                                                                                                                                                        Autor: Jola Marat

                                                                                                                                                        podziel się:

                                                                                                                                                        Pozostałe wiadomości