Materiał promocyjny

Pieczone jabłka z żurawiną i rozmarynem

Co dziś przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan?

Pieczone jabłka z żurawiną i rozmarynem

Składniki:

5 jabłek

300 g żurawiny

100 g masła

3 jaja

80 g cukru

120 g mąki

50 ml czerwonego wina

Przygotowanie:

Żurawinę przesmażamy z winem, miodem oraz gałązką rozmarynu. Lekko odparowujemy. Jabłka wydrążamy tak aby powstały nam głębokie łódki. Środki wypełniamy przesmażonymi żurawinami. Masło ucieramy, dodajemy kolejno po jednym żółtku. Następnie dodajemy mąkę i na koniec białka ubite z cukrem na pianę. Na jabłka z żurawinami wykładamy porcje ciasta. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temp. 180 stopni na złoty kolor.

Z imbirem i ananasem w kruchym cieście

Składniki:

250 g mąki

50 g cukru

cukier waniliowy

125 g masła

3 jaja

szczypta soli

Przygotowanie:

Z ww. składników staramy się zagnieść jak najszybciej ciasto. Odstawiamy do lodówki niech odpocznie.

1 kg jabłek

świeży imbir

1 ananas

100 g cukru

50 g masła

Przygotowanie:

Imbir obieramy, ścieramy i gotujemy w syropie. Taki domowy sposób kandyzowania. Na patelni rozgrzewamy masło z cukrem, dodajemy obrane jabłka, imbir kandyzowany. Na koniec pokrojony w kostkę ananas. Wszystko razem dusimy około 10 minut. Przesmażone w ten sposób owoce wykładamy na sitko i odcedzamy z nadmiaru płynu. Na blaszce wykładamy połowę rozwałkowanego ciasta, można lekko zapiec. Na środek wykładamy górkę odważną z owoców smażonych. Wierzch pokrywamy pozostałym rozwałkowanym ciastem. Smarujemy wierzch jajkiem i posypujemy cukrem, i cynamonem. Pieczemy w temp. 180 stopni C.

Z serem na lekko pikantnie

Zaczynamy od przygotowania ciasta wytrawnego.

Składniki:

250 g mąki

100 g smalcu

30 g sera cheddar

2 jaja

rozmaryn, tymianek

szczypta soli

Przygotowanie:

Zapewne obecność w przepisie smalcu Was dziwi, ale zapewniam, że właśnie ciasto z tym tłuszczem doskonale nadaje się do pikantnych wypieków. Z ww. składników wyrabiamy ciasto dodając starty na tarce ser cheddar. Zioła jak lubimy. Ja polecam. Ciasto rozwałkowujemy i pieczemy okrągły cienki spód.

4 jabłka

2 sztuki sera camembert

gałka muszkatołowa

czarny pieprz

Przygotowanie:

Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Lekko przesmażamy na maśle. Studzimy. dodajemy pokrojony ser, gałkę oraz czarny pieprz. Na upieczony spód wykładamy jabłka z serem.

3 jaja

100 ml śmietany

sól

Przygotowanie:

Jajka mieszamy ze śmietaną i zalewamy wierzch pikantnego ciasta. Pieczemy na złoty kolor.

Autor: Bartłomiej Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości