Pieczone i smażone kotlety mielone bez mięsa - propozycje Darii Ładochy

Mielone, ale bez mięsa. Przepisy Darii Ładochy
Dziś w kuchni Dzień dobry TVN przygotowujemy mielone bez mięsa. Sprawdź przepisy Darii Ładochy na kotlety ziołowo-ziemniaczane, jaglano-soczewicowe, kalafiorowo-jaglane.

Kotlety ziołowo-ziemniaczane

Składniki:

  • 1 średnia cebula drobno posiekana
    • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
      • 1 łyżka posiekanej pietruszki zielonej
        • 1 łyżka posiekanego koperku
          • 400 g ugotowanych ziemniaków i przeciśniętych przez praskę
            • 1 jajko
              • łyżeczka oregano
                • kilka łyżek bułki tartej
                  • 1 łyżka musztardy francuskiej
                    • masło klarowane do smażenia

                      Do podania: rukola, oliwki, pomidorki koktajlowe, pestki dyni, małe kulki mozzarelli

                      Przygotowanie:

                      Na oliwie zeszklij cebulę oraz czosnek. Dodaj oregano. Przestudź. Ziemniaki połącz z przygotowaną cebulą oraz ziołami i jajkiem. Dodaj 4 łyżki bułki tartej oraz musztardę, resztę pozostaw do obtoczenia kotletów. Uformuj kotlety i obtocz w bułce tartej i następnie smaż na złoty kolor na maśle klarowanym.

                      Podawaj z sałatą i warzywami.

                      Jakub Kamiński/East News

                      Kotlety jaglano-soczewicowe

                      Składniki:

                      • 1,5 szklanki ugotowanej soczewicy czerwonej
                        • 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
                          • 1 cebula drobno posiekana
                            • 2 marchewki starte na tarce o małych oczkach
                              • ½ średniego selera startego na tarce o małych oczkach
                                • 1 batat starty na tarce o małych oczkach
                                  • 4 łyżki bułki tartej
                                    • 1 łyżeczka papryki wędzonej
                                      • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
                                        • sól, pieprz
                                          • olej do smażenia
                                            • dodatkowo: bułka tarta do obtoczenia kotletów

                                              Do podania: jogurt naturalny, chili, sok z limonki oraz 2 łyżki posiekanej kolendry

                                              Przygotowanie:

                                              Cebulę, marchewkę, selera oraz batata podsmaż na oliwie z dodatkiem papryki wędzonej. Kaszę i soczewicę rozgnieć w misce widelcem. Następnie połącz z warzywami i bułką tartą oraz mąką ziemniaczaną i energicznie zagnieć rękoma. Odstaw masę na kilka minut. Następnie uformuj kotleciki, obtocz w bułce tartej i usmaż na patelni na złoty kolor. Jogurt naturalny połącz z kolendrą, posiekanym chili i limonką i podawaj z kotletami.

                                              Pieczone kotlety kalafiorowo-jaglane

                                              Składniki:

                                              • ½ kalafiora
                                                • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
                                                  • 1 czerwona cebula drobno posiekana
                                                    • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
                                                      • 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
                                                        • sól, pieprz
                                                          • szczypta gałki muszkatołowej
                                                            • 2 łyżki tartego sera żółtego
                                                              • 2 łyżki sosu sojowego
                                                                • 2 łyżki mielonych migdałów

                                                                  Do podania: liście szpinaku, ser feta, ocet balsamiczny, suszone pomidory i czarne oliwki

                                                                  Przygotowanie:

                                                                  Kalafiora zmiksuj w malakserze wraz z czosnkiem i cebulą. Połącz warzywa w dużej misce z kaszą jaglaną, mąką, przyprawami, serem, migdałami i sosem sojowym. Jeśli masa będzie zbyt sucha dodaj oleju. Piekarnik nastaw na 180 stopni. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Uformuj kotlety i piecz w piekarniku około 30 minut na złoty kolor. Możesz w połowie czasu przewrócić je na drugą stronę. Podawaj kotlety z dodatkami.

                                                                  Jakub Kamiński/East News

                                                                  Zobacz też:

                                                                  Jabłka w cieście. Jak zrobić je idealnie?

                                                                  Warzywa korzenne, makaron i figi. Przygotuj zapiekanki jak szef kuchni

                                                                  Desery z budyniem w roli głównej. Sprawdź przepisy Beaty Kartowicz

                                                                  Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                  Autor: Jola Marat

                                                                  Źródło: Daria Ładocha

                                                                  podziel się:

                                                                  Pozostałe wiadomości