Pieczemy chleb!

Piotr Kucharski i Aida Kosojan-Przybysz zaprezentowali nam dziś, w kuchni Dzień Dobry TVN, przepisy na: chleb żytni codzienny, bułki poznańskie z przedziałkiem, szybką ciabattę oraz domowe masło, zupę cebulową i cytrusowe tosty z malinami.

Chleb żytni codzienny

Składniki:

350 g zakwasu

200 g mąki żytniej razowej typ 2000

600 g mąki żytniej typ 720

650 ml wody

20 g soli (2 łyżeczki)

Sposób przygotowania: Wszystkie składniki wymieszać w misce, aby się dobrze połączyły. Nie wyrabiać, ponieważ mąka żytnia tego nie lubi. Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na około 8–12 godz. do pierwszego wyrastania. W tym czasie drożdże zaczną działać i spulchniać ciasto. Dokładny czas zależy od temperatury i od tego, jak silny zakwas wyhodowaliśmy. Zazwyczaj młody zakwas potrzebuje więcej czasu. Radzę obserwować ciasto i sprawdzać co jakiś czas, jak wygląda, delikatnie odsuwając je palcem. Gdy ciasto będzie już miało gąbczastą strukturę, nasmarować masłem dwie keksówki o wymiarach 20 cm (lub jedną długą) i zwilżonymi dłońmi przełożyć do każdej połowę ciasta. Aby bochenki były równe, użyć wagi. Zwilżoną dłonią docisnąć i delikatnie wyrównać ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na noc (ok. 8–12 godz.) do garowania. Rozgrzać piekarnik do temperatury 220ºC i przygotować go według wskazówek z pierwszego rozdziału. Ciasto nacechować u góry, wstawić keksówki, zaparować piekarnik i piec około 45–50 min. Po tym czasie wyjąć chleby z piekarnika, następnie z foremek i odstawić na kratki do studzenia, aby odparowały.

Bułki poznańskie z przedziałkiem

Składniki:

Podmłoda

200 g mąki pszennej typ 750

200 ml wody

2 g drożdży

10 g drożdży

200 ml wody

400 g mąki pszennej typ 750

10 g soli (1 łyżeczka)

Sposób przygotowania:

Dzień przed pieczeniem

Wymieszać dokładnie w misce wszystkie składniki na podmłodę.

Odstawić w temperaturze pokojowej na 12–16 godz. do fermentacji.

W dniu pieczenia

Drożdże rozpuścić w reszcie wody i razem z pozostałymi składnikami dodać do zaczynu.

Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i zagnieść przez około 5–7 min, aż ciasto będzie sprężyste i

przestanie się kleić do rąk. W trakcie wyrabiania, szczególnie w początkowej fazie, warto delikatnie podsypywać stolnicę i dłonie mąką, aby ciasto się nie kleiło. Przełożyć z powrotem do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na około 2–3 godz. do pierwszego wyrastania. Można skrócić ten czas, ustawiając miskę z ciastem w ciepłym miejscu. Z doświadczenia wiem jednak, że im ciasto dłużej wyrasta, tym smaczniejsze i bardziej puszyste pieczywo. W połowie tego czasu można ciasto naciągnąć. Ciasto jest gotowe, gdy co najmniej podwoi objętość Jeśli zwiększy ją potrójnie lub nawet poczwórnie, to nie jest to błąd, a wręcz przeciwnie. Wyrośnięte ciasto przełożyć na obsypaną mąką stolnicę, lekko zagnieść i podzielić na 9 równych bułek o wadze około 110 g. Najlepiej zważyć każdą na wadze. Z każdej porcji ciasta uformować okrągłą bułeczkę jak na zdjęciach. Ułożyć na obsypanej mąką blaszce do pieczenia trzy rzędy po trzy bułeczki i odstawić na około 30–40 min do garowania. Piekarnik rozgrzać do temperatury 230ºC i zaparować. Bułki posmarować wodą, wstawić blachę do piekarnika, zaparować piekarnik i piec 12–15 min. Po tym czasie wyjąć bułki z piekarnika i odstawić na kratkę do studzenia, aby odparowały.

Szybka ciabatta

Składniki:

400 ml wody

10 g drożdży

500 g mąki pszennej typ 750

15 g soli (1½ łyżeczki)

20 ml oliwy

Sposób przygotowania:

W misce wymieszać drożdże ze 100 ml wody.

Dodać 100 g mąki, wymieszać i odstawić na około 30–60 min, aby powstał zaczyn.

Po tym czasie dodać resztę składników i wymieszać na jednolitą masę.

Wyrabiać 5–6 min w misce, najlepiej dłonią, dzięki czemu ciasto będzie luźne. Pod koniec wyrabiania dodać oliwę.

Miskę z powrotem do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na około 2–3 godz. do pierwszego wyrastania. Można skrócić ten czas, ustawiając miskę z ciastem w ciepłym miejscu. Z doświadczenia wiem jednak, że im ciasto dłużej wyrasta, tym smaczniejsze i bardziej puszyste pieczywo. W połowie tego czasu można ciasto naciągnąć. Wymieszać ciasto ręką, aby je odgazować. Następnie bardzo dokładnie obsypać kawałek papieru do pieczenia mąką pszenną. Najlepiej użyć do tego sita, aby uzyskać równą warstwę mąki bez prześwitów, w przeciwnym razie ciasto przyklei się do papieru. Połowę ciasta przelać na papier i trzymając za rogi, poruszać raz w jedną, raz w drugą stronę, aby ciasto obkleiło się mąką i aby uformować ładny podłużny bochenek. Przełożyć ciasto na blachę do pieczenia i powtórzyć czynność z drugą częścią. Przykryć folią spożywczą i odstawić na 1 godz. do garowania. Piekarnik rozgrzać do temperatury 240ºC. Wstawić blachę, zaparować piekarnik i piec około 20–25 min. Po tym czasie wyjąć ciabatty z piekarnika i odstawić na kratkę do studzenia, aby odparowały.

Domowe masło

Składniki:

400 ml śmietany kremówki 30%

¼ łyżeczki soli

Śmietankę dobrze schodzić. Przelać do miski i ubijać mikserem kilka minut na sztywno. W trakcie dodać sól. Ubijać dalej do momentu, aż śmietana rozdzieli się na maślankę i tłuszcz. Wyłożyć na kilkukrotnie złożoną gazę. Odstawić na chwilę, aby płyn odciekł. Przepłukać pod bardzo zimną bieżącą wodą. Zwinąć gazę i starannie odcisnąć. Przełożyć do maselniczki i schłodzić.

Zupa cebulowa po polsku

Składniki:

1,5 kg cebuli

4 łyżki masła

1 listek laurowy

2 ziarenka ziela angielskiego

1 łyżeczka listków tymianku

1,5 litra bulionu drobiowego

2 czerstwe bułki poznańskie lub podobne pieczywo

150 g nie wędzonego oscypka lub gołki

sól i pieprz

Sposób przygotowania:  Cebulę obrać i pokroić w piórka. W garnku o grubym dnie roztopić masło. Dodać cebulę i na małym ogniu poddusić aż cebula zrobi się brązowa. W trakcie dodać listek, ziele, pieprz i sól. Pod koniec duszenia dodać listki tymianku. Gdy cebula ściemnieje zalać ją bulionem i gotować okoo 20 minut. Gdy zupa jest już gotowa pokroić czerstwą bułkę na kromki. Jeśli nie jest czerstwa należy ją opiec w piekarniku lub tosterze. Ułożyć połowę bułki w dużym garnku, posypać ją połową startego sera i zalać połową zupy. Na wierzch nałożyć resztę bułki, zalać resztą zupy a wierzch posypać serem. Wstawić na 20 minut do rozgrzanego piekarnika do 180ºC.

Cytrusowe tosty z malinami

Składniki:

2 jajka

100 ml mleka

skórka otarta z połówki cytryny

skórka otarta z połówki pomarańczy

1 łyżeczka cukru

4 kromki zerstwej chałki (3 cm każda kromka)

2 łyżki miodu

1 opakowanie mrożonych malin

klarowane maslo do smażenia

listki mięty do podania

Przygotowanie: Jajka rozbełtać i dokładnie wymieszać z mlekiem, skórką otartą z cytrusów i łyżeczką cukru. W mieszance mleczno-jajecznej namoczyć kromki chleba i smażyć na rozgrzanej patelni z masłem aż tosty będą złote. W tym czasie na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki miodu, dodać opakowanie mrożonych malin. Smażyć aż maliny będą miękkie około 5-6 minut. Tosty podawać z ciepłymi malinami i listkami mięty.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Zmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze

Zmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze

Takiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących

Takiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących

Upiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?

Upiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?

Quiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?

Quiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?

Żurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?

Żurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?

Wielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?

Wielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?

Rebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"

Rebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"

Nowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał

Nowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał

Pomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka

Pomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka

Serowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Materiał promocyjny

Serowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym

Wysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?

Wysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?

Tradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?

Tradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?

"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić

"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić

Wojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"

Wojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"

Wyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Materiał promocyjny

Wyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego

Tuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent

Tuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent

Ile jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości

Ile jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości

Księżna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"

Księżna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"

10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
Materiał promocyjny

10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu

Kobiety hejtowane za wielodzietność.  "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"  

Kobiety hejtowane za wielodzietność.  "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"  

Zjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?

Zjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?

Siostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"

Siostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"

Klaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?

Klaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?

Ten składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
Materiał promocyjny

Ten składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"

Wiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania

Wiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania

Czy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"

Czy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"

Polska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu

Polska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu

"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom

"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom

Potrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
Materiał promocyjny

Potrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy

Marcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"

Marcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"

Obejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki

Obejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki

Sposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
Materiał promocyjny

Sposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"

Sarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka

Sarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka

Wyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"

Wyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"

Nazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?

Nazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?

Dbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Materiał promocyjny

Dbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?

"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia

"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia

Sposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić

Sposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić

"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie

"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie

Zatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
Materiał promocyjny

Zatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry

Platforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"

Platforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"

Wiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje

Wiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje

Brak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
Materiał promocyjny

Brak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?

Co i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?

Co i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?

Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

To najczęstszy błąd w podawaniu żurku

To najczęstszy błąd w podawaniu żurku

Wybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4

Wybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4

Mateusz Hładki poprowadzi nowy program

Mateusz Hładki poprowadzi nowy program

Sprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?

Sprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?

E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Materiał promocyjny

E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"

Ile cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"

Ile cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"

Paulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie

Paulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie

Wielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"

Wielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"

Sanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?

Sanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?

9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy

9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy

Wakacje w maju – gdzie warto pojechać?

Wakacje w maju – gdzie warto pojechać?

Ola Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą

Ola Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą

#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

Jak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"

Jak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"

Grupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę

Grupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę

Beata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów

Beata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów

Nauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"

Nauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"