Pieczenie chleba na zakwasie wymaga cierpliwości i czasu. W kuchni Dzień Dobry Piotr Kucharski TVN postanowił sprostać tym wymaganiom. Pachniało w całym studiu! A jako dodatek do chleba przygotował pasztet z koniakiem i masło koniakowe.Chleb pszenno-żytni na zakwasie
Dzień przed pieczeniem:
Składniki:
200 g mąki żytniej razowej
200 ml wody
3- łyżki zakwasu
Po 12-18 godzinach:
Składniki:
900 g mąki pszennej
350 ml letniej wody
100 g mąki żytniej razowej
2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Gdy pieczemy chleb z pierwszego zakwasu, który przygotowaliśmy według podanego wyżej przepisu należy zacząć od 2 kroku i dodać do niego tylko oba rodzaju żytniej 2 łyżeczki soli, 350-400 ml letniej wody i dokładnie wszystko wymieszać. Przełożyć do natłuszczonych 2 keksówek o długości około 22 cm. Przykryć mokrą ściereczką, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 4-5 godzin. Rozgrzać piekarnik do temperatury 210ºC, wstawić wyrośnięty chleb, piec około 1 godziny. Gdy przygotowujemy chleb z zakwasu, który odłożyliśmy do lodówki. Dzień wcześniej należy wyciągnąć go z lodówki, odstawić na godzinę, następnie dodać 200 g mąki żytniej i 200 g letniej wody. Wymieszać a następnie całość odstawić na około 12 godzin. Z otrzymanego zakwasu odłożyć 50-100 g zakwasu do słoiczka i włożyć do lodówki, aby można było cały proces powtórzyć. Do reszty dodać oba rodzaje mąki 2 łyżeczki soli, 350-400 ml letniej wody i dokładnie wszystko wymieszać. Przełożyć do natłuszczonych 2 keksówek o długości około 22 cm. Przykryć mokrą ściereczką, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 4-5 godzin. Rozgrzać piekarnik do temperatury 210ºC, wstawić wyrośnięty chleb, piec około 1 godziny. Piec jak powyżej.
Chleb na sodzie
Składniki:
500 g mąki pszennej
400 ml maślanki
1 łyżeczka sody spożywczej
1 łyżeczka sody
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200ºC. W misce wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać maślankę, wymieszać i lekko zagnieść. Ciasto przełożyć na powierzchnię lekko oprószoną mąką. Szybko uformować kulę. Spłaszczyć aby przypominała okrągły bochenek. Ciasto przełożyć na blachę do pieczenia. Na wierzch zrobić nacięcie na krzyż, oprószyć mąką. Piec około 30 minut aż chleb będzie złotobrązowy. Po wyjęciu z piekarnika przełożyć na kratkę do studzenia.
Podstawowy chleb na drożdżach
Składniki:
400 g mąki pszennej
300 g letniej wody
100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
10 g drożdży
1 szczypta cukru
1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Wodę wymieszać z drożdżami i cukrem. Wszystkie suche składniki wymieszać i połączyć z wodą z drożdżami. Wymieszać, następnie przełożyć na oprószoną mąką powierzchnię i zagniatać przez około 5 minut. Przykryć ściereczka i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Po tym czasie uformować podłużny bochenek. Ułożyć na blasze do pieczenia, odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200ºC. Chleb przed upieczeniem naciąć w 3-4 miejscach, przy użyciu żyletki. Wierzch przesmarować wodą.
Piec około 40 minut. Po wyjęciu chleb posmarować wodą. Odstawić do ostygnięcia.
Pasztet z koniakiem
Składniki:
100 ml koniaku
6 wątróbek z kaczki lub kurczaka
6 łyżek masła
1 łyżeczka listków tymianku
1 małą cebula
0,5 łyżeczki soli
oliwa z oliwek
Masło koniakowe
Składniki:
3 łyżki masła
1 łyżka koniaku
1 szczypta soli
Przygotowanie:
Pasztet:
Wątróbki opłukać i odciąć tłuszcz i błonki. Następnie bardzo dokładnie osuszyć. Rozgrzać oliwę na patelni. Na bardzo mocno rozgrzanej usmażyć wątróbki. Przez około 30 sekund następnie obrócić, dodać posiekaną cebulę i smażyć kolejne 30 sekund, pod koniec smażenia dodać listki tymianku. Wątróbki z cebulą przełożyć do malaksera. Z patelni odlać tłuszcz. Na ciągle ciepłą patelnię dodać 2 łyżki masła i 50 ml koniaku. Drewnianą łyżką zeskrobać wszystko co przywarło do patelni podczas smażenia. Zawartość patelni przelać do malaksera z wątróbkami. Gdy wątróbki ostygną, dodać resztę masła i zmiksować na gładką masę. Doprawić solą i dolać resztę koniaku. Wymieszać i przełożyć do podłużnego naczynia.
Masło koniakowe:
Masło umieścić w misce. Koniak podgrzać do temperatury około 40ºC (jeśli włożymy palec powinno nas lekko parzyć). Koniak dodać do masła ze szczyptą soli. Wymieszać aż całość będzie miała płynną konsystencję. Mało wylać na pasztet w naczyniu. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
Podawać z chlebem.
Domowa kiełbasa
Składniki:
500 g mielonej wieprzowiny z łopatki
200 g łopatki wieprzowej
100 g wędzonego boczku (lub słoniny)
2–4 ząbki czosnku
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka cukru
słodka i ostra papryka w proszku
Składniki:
Łopatkę wieprzową pokroić w kostkę (1x1 cm). Boczek lub słoninę zmielić w maszynce. Mieloną łopatkę wymieszać z boczkiem i pokrojoną w kostkę łopatkę. Dodać przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość bardzo dokładnie wyrobić aż mięso zacznie się bardzo kleić. Z powstałej masy uformować wałek. Trzy łyżki słodkiej papryki wymieszać z 1 łyżeczką ostrej papryki. Mieszankę rozsypać na talerzu i w tym dokładnie obtoczyć kiełbasę. Następnie zawinąć bardzo szczelnie w folię spożywczą. Końce foli związać aby wodą podczas gotowania nie dostała się do kiełbasy. Tak przygotowaną kiełbasę gotować w wodzie przez około 40 minut. Następnie schłodzić.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"