Pieczarki w cieście naleśnikowym i francuskim – sprawdź doskonałe przepisy

Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
zi3000 / Getty Images
Źródło: iStockphoto
Pieczarki w cieście francuskim to danie szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne. Osoby, które nie przepadają za ciastem francuskim, mogą zrobić to danie, używając ciasta naleśnikowego – w obu przypadkach potrawa jest naprawdę smaczna!

Zarówno pieczarki w cieście francuskim, jak i pieczarki w cieście naleśnikowym, wyglądają i smakują bardzo dobrze. Mogą stanowić danie główne lub szybką przekąskę. Chcesz wiedzieć, jak zrobić pieczarki na kilka sposobów? Zachęcamy do zapoznania się z poniższymi przepisami!

Pieczarki w cieście francuskim

Pieczarki w cieście można przyrządzać na wiele sposobów. Jeden z najpopularniejszych to pieczarki w cieście francuskim .

Przepis na danie dla 4 -5 osób.

Czas przygotowania: ok. 45 min.

Składniki:

· 1 opakowanie ciasta francuskiego,

· 30 dag pieczarek,

· 1 cebula,

· 3 łyżki śmietany (12%),

· 2 łyżki masła,

· 1 jajo,

· szczypta soli,

· szczypta czarnego pieprzu.

Przygotowanie:

1. Myjemy dokładnie pieczarki, obieramy i kroimy w plasterki.

2. Cebule obieramy, kroimy w drobną kosteczkę.

3. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cebulę i doprowadzamy do zeszklenia się cebuli. Następnie na patelnię dodajemy pieczarki i dusimy do czasu odparowania z nich całej wody.

4. Do całości dodajemy śmietanę oraz przyprawy: szczyptę soli i pieprzu.

5. Rozkładamy na blacie ciasto francuskie i kroimy w kwadraty. Na każdym z nich łyżeczką umieszczamy nadzienie z pieczarek.

6. Ciasto składamy na pół po przekątnej. Boki można docisnąć widelcem, dzięki czemu nie tylko dobrze się skleją, ale również nabiorą ładnego wyglądu.

7. Przyrządzone rożki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Smarujemy rozkłóconym jajkiem.

8. Wkładamy rożki do piekarnika rozgrzanego na ok. 200 stopni C na ok. 20 min.

Z czym podawać pieczarki w chrupiącym cieście francuskim? Idealnie pasują oczywiście do barszczu!

Pieczarki w cieście naleśnikowym

Jeżeli nie chcesz przygotowywać pieczarek w cieście francuskim (nie lubisz lub ten przepis po prostu Ci się znudził), możesz wykorzystać bardzo podobny przepis, w którym jednak ciasto francuskie zamieniamy na ciasto naleśnikowe. Pieczarki w cieście naleśnikowym to również bardzo prosty przepis, a danie wygląda naprawdę zachęcająco.

Przekąska dla ok. 3 osób.

Czas przyrządzania: ok. 30 min.

Składniki:

· 50 dag pieczarek,

· 1 szklanka mąki,

· 0,5 szklanki mleka,

· 1 jajko,

· mała łyżeczka proszku do pieczenia,

· szczypta soli,

· szczypta pieprzu,

· szczypta chili (opcjonalnie),

· olej (do smażenia w głębokim oleju).

Przygotowanie:

1. Pieczarki dokładnie myjemy, ewentualnie obieramy i odstawiamy.

2. Przygotowujemy ciasto naleśnikowe: do miski wsypujemy mąkę, mleko, jajko, proszek do pieczenia, szczyptę soli, pieprzu i chili. Wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy naleśnikowej. Można w tym celu użyć miksera. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję.

3. Przygotowane pieczarki obtaczamy w mące, a następnie w cieście naleśnikowym.

4. Pieczarki w cieście wkładamy do rozgrzanego garnka z olejem.

5. Pieczarki smażymy, aż z każdej strony nabiorą złotego koloru.

6. Po wyjęciu z tłuszczu odkładamy je na moment na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Tak przygotowane pieczarki w cieście naleśnikowym podaje się na ciepło, najlepiej w towarzystwie ulubionego sosu, np. czosnkowego lub słodko-ostrego. Ale nie tylko. Pieczarki przygotowane w ten sposób nadają się również do zalewy. Pieczarki w cieście w zalewie octowej smakują naprawdę wyśmienicie. Aby je przygotować, potrzebujesz dodatkowo:

· 2 słoików,

· 4 szklanki wody,

· 2 łyżki cukru,

· 5 łyżek octu,

· szczypta soli,

· 1 cebula,

· kilka ziaren ziela angielskiego,

· kilka liści laurowych.

Przyrządzenie:

1. Przygotowujemy słoiki: myjemy, wyparzamy i dokładnie osuszamy.

2. Do każdego ze słoików wkładamy przygotowane pieczarki w cieście naleśnikowym, a na nie pokrojoną w pióra cebulę, kilka ziaren ziela angielskiego i kilka liści laurowych.

3. Wodę, ocet, cukier i sól mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, a następnie zalewamy przygotowaną zalewą słoiki.

4. Słoiki dokładnie zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce.

5. Po trzech tygodniach pieczarki w cieście w zalewie octowej są gotowe!

Pieczarki w cieście serowym, pieczarki w cieście piwnym… wybór jest naprawdę duży!

Jeżeli znudzi Ci się przyrządzanie klasycznego ciasta naleśnikowego, możesz zacząć eksperymentować. Do ciasta można dodać sera startego na najmniejszych oczkach. W ten sposób ciasto można wykorzystać do panierowania pieczarek, uzyskując pieczarki w cieście serowym. Smakosze piwa mogą dodać do ciasta ulubiony trunek, aby uzyskać pieczarki w cieście piwnym – co nas może ograniczać? Oczywiście wyłącznie wyobraźnia! Należy pamiętać tylko o tym, aby ciasto miało odpowiednią, dość gęstą konsystencję.

Życzymy smacznego!

Zobacz film: Naleśniki.

Zobacz film: Naleśniki. Źródło: Dzień Dobry TVN

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto

podziel się:

Pozostałe wiadomości