Pho - zupa, w której jest wszystko!

Zupa Pho to aromatyczny, rozgrzewający bulion, który powstał w Wietnamie. Jak ją przygotować i czy faktycznie jest to tak trudne jak mówią? W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha odczarowuje zupę Pho!

Składniki:

2 szyjki z kaczki

2 razy szponder wołowy

4 udka z kurczaka

200 g udźca wołowego

3 cm imbiru obranego 

5 szalotek

Głowka czosnku 

15 goździków

2 laski cynamonu

2 gwiazki anyżu

2 papryczki chilli

2 trawy cytrynowe zmiażdżone i obrane ze skórki

4 liście limonki kaffir (opcjonalnie)

10 ziarenek pieprzu

4 liście laurowe

4 ziela angielskie

5 łyżek sosu sojowego

Biała część pora

2 strąki selera naciowego

1 pęczek zielonej pietruszki

3 marchewki 

1/2 selera 

1/2 pęczka kolendry 

Makaron ryżowy 3 mm namoczony w zimnej wodzie

Sól do smaku (około 1 łyżeczka)

Sok z 2 limonek

Do podania:

Kiełki fasoli mung

Papryczka chilli

Drobno posiekany szczypiorek

Sezam

Przygotowanie:

Nastaw piekarnik na 200 stopni.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wstaw całe mięso na 45 minut w temperaturze 200 stopni.

Następnie przełóż do garnka z gorącą wodą.

Dodaj warzywa korzeniowe wraz z wszystkimi przyprawami z wyjątkiem świeżej kolendry.

Gotuj na wolnym ogniu około 2–3 godzin.

W połowie gotowania wyciągnij anyż, cynamon i goździki, by zupa nie stała się gorzka.

Makaron ryżowy zalej gorącą wodą i trzymaj pod przykryciem około 30 minut.

Podawaj zupę z makaronem, chilli, sezamem, szczypiorkiem i kiełkami fasoli mung.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości