Przepisy kulinarne

Pho - zupa, w której jest wszystko!

Zupa Pho to aromatyczny, rozgrzewający bulion, który powstał w Wietnamie. Jak ją przygotować i czy faktycznie jest to tak trudne jak mówią? W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha odczarowuje zupę Pho!

Składniki:
2 szyjki z kaczki
2 razy szponder wołowy
4 udka z kurczaka
200 g udźca wołowego
3 cm imbiru obranego 
5 szalotek
Głowka czosnku 
15 goździków
2 laski cynamonu
2 gwiazki anyżu
2 papryczki chilli
2 trawy cytrynowe zmiażdżone i obrane ze skórki
4 liście limonki kaffir (opcjonalnie)
10 ziarenek pieprzu
4 liście laurowe
4 ziela angielskie
5 łyżek sosu sojowego
Biała część pora
2 strąki selera naciowego
1 pęczek zielonej pietruszki
3 marchewki 
1/2 selera 
1/2 pęczka kolendry 
Makaron ryżowy 3 mm namoczony w zimnej wodzie
Sól do smaku (około 1 łyżeczka)
Sok z 2 limonek

Do podania:
Kiełki fasoli mung
Papryczka chilli
Drobno posiekany szczypiorek
Sezam

Przygotowanie:
Nastaw piekarnik na 200 stopni.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wstaw całe mięso na 45 minut w temperaturze 200 stopni.
Następnie przełóż do garnka z gorącą wodą.
Dodaj warzywa korzeniowe wraz z wszystkimi przyprawami z wyjątkiem świeżej kolendry.
Gotuj na wolnym ogniu około 2–3 godzin.
W połowie gotowania wyciągnij anyż, cynamon i goździki, by zupa nie stała się gorzka.
Makaron ryżowy zalej gorącą wodą i trzymaj pod przykryciem około 30 minut.
Podawaj zupę z makaronem, chilli, sezamem, szczypiorkiem i kiełkami fasoli mung.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
0
1
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
1
28.03.2019
Aga
To ma być pho bo czy ga, bo w przepisie jest i wołowina i drób a tak nie robią w Wietnamie. Albo jedno albo drugie, ale chyba autorka tego nie wie albo nie była w Wietnamie i sobie przepis na polsa modlę zrobiła. No i co tam robą pietruszka, szczypiorek, seler i por!!!! Dużo zup pho zjadłam w swoim życiu śle żadna nie miała takich składników :(