Sos pesto z bazylii – dodatek do makaronu i spaghetti

x-news
Pesto z bazylii to sos, który najczęściej podawany jest do potraw z makaronów, w tym do spaghetti z parmezanem. Najważniejszymi składnikami sosu są bazylia, oliwa, czosnek, parmezan oraz orzechy. Czasem dodatkowo użyte zostają pomidory, pietruszka, rukola, pestki słonecznika.

Pesto to sos, który przygotowuje się bardzo szybko. Składniki są łatwo dostępne, dlatego bez problemu możemy przyrządzić danie na bazie makaronu i sosu pesto z bazylii w domu. Jeśli jesteśmy wielbicielami tego smaku, warto zrobić sobie zapas sosu, czyli przygotować pesto z bazylii do słoików.

Pesto z bazylii – przepis

Internet aż roi się od porad, jak zrobić pesto z bazylii. Nie ma w tym jednak nic skomplikowanego, dlatego przepis na pesto z bazylii jest łatwy do zapamiętania i taki też do wykonania. Potrzebujemy zaledwie kilku składników, by wyczarować niezapomniany smak sosu pesto:

  • 1 doniczka świeżej bazylii
    • 1 ząbek czosnku
      • 2 łyżki startego parmezanu
        • 4 łyżki oliwy z oliwek
          • sól
            • orzechy lub pestki słonecznika (nie każdy może spożywać orzechy ze względu na ich właściwości alergizujące, dlatego warto wziąć pod uwagę ten aspekt). Jeśli wybieramy słonecznik wystarczą nam 2 łyżki ziarenek, jeśli chcemy zrobić pesto z orzechami, wybieramy orzechy włoskie lub piniowe

              Jak zrobić pesto z bazylii?

              Orzechy lub pestki prażymy na suchej patelni, następnie umieszczamy je w wysokim naczyniu i dorzucamy pozostałe składniki, blendujemy całość. Oliwy dodajemy tyle, aby otrzymać pożądaną konsystencję sosu. Gotowy podajemy z ugotowanym makaronem. Pesto z bazylii i słonecznika z powodzeniem zastępuje oryginalną wersję z orzechami. Możemy także wybrać wersję pesto bez parmezanu. Taki sos jest znacznie lżejszy, a do wykonania potrzebujemy wyłącznie szklanki mieszanych orzechów włoskich, migdałów, pestek słonecznika i dyni, doniczki bazylii, ząbek czosnku, 1 ostrą papryczkę i ½ szklanki oleju (dobrze wybrać olej z orzechów włoskich lub oliwę). Wszystkie składniki wystarczy ze sobą zmiksować. Większość przepisów zaleca jednak uprażenie na suchej patelni orzechów i pestek.

              Jak widać, skład sosu pesto możemy dowolnie zmieniać, dlatego warto wypróbować wiele wersji tego przysmaku – pesto z migdałami , pesto ze słonecznikiem, z orzechami nerkowca, pesto bez sera i z serem.

              Pesto z bazylii – z czym jeść i do czego podać?

              Najczęściej serwujemy pesto z bazylii z makaronem , ale to nie jedyna możliwa kombinacja. Sos można przechowywać w lodówce w zakręconym słoiczku i użyć także do innych potraw. Wykorzystywane jest jako dodatek do zup, pasta do pieczywa, a nawet do ugotowanych młodych ziemniaków. Pesto podaje się do pizzy, spaghetti, sałatek i serów. Jego zastosowanie jest naprawdę szerokie. Można w nim zamarynować mięso na grilla lub posmarować grzanki.

              Innym wariantem sosu, jest pesto z bazylii i pomidorów. Potrzebne składniki to:

              • pęczek bazylii
                • ½ szklanki suszonych pomidorów
                  • 1 ząbek czosnku
                    • 1 garść orzechów piniowych lub włoskich
                      • sól
                        • oliwa z oliwek
                          • opcjonalnie kilka liści szpinaku

                            Wykonanie jest niezwykle proste, wszystkie podane składniki musimy zmiksować, dolewając tyle oliwy, ile potrzeba do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Sos ma ładny czerwono-zielony kolor i doskonale nadaje się do chleba, makaronu, pity, pizzy lub hummusu.

                            Można także wykonać sos pesto z bazylii i pietruszki, do przygotowania którego potrzebujemy:

                            • 1 pęczek pietruszki
                              • 6 gałązek świeżej bazylii
                                • 3 łyżki ziaren słonecznika
                                  • 2 ząbki czosnku
                                    • oliwę z oliwek
                                      • sól, pieprz, oregano, estragon

                                        Ziarna słonecznika prażymy na patelni, czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki blendujemy z oliwą z oliwek. Podajemy do makaronu lub kanapek.

                                        Domowe pesto z bazylii, czyli pesto z bazylii na zimę

                                        Jeśli jesteśmy miłośnikami smaku pesto i nie wyobrażamy sobie bez niego naszej kuchni, warto robić je na zapas. Przechowywane w lodówce może stać tydzień. Jak przygotować sos pesto z bazylii na zimę? Do przygotowania zapasów na zimę potrzebujemy: 3 pęczki bazylii, 4 ząbki czosnku, 3 łyżki orzeszków piniowych, 200 ml oliwy, sok z połowy cytryny, 10 g ricotty, sól, pieprz. Orzeszki prażymy na suchej patelni, a następnie siekamy je, łączymy z bazylią, czosnkiem i ucieramy z solą. Stopniowo dodajemy ser, oliwę, pieprz, sok z cytryny. Przygotowany sos wkładamy do słoiczków, ugniatamy, tak by na wierzchu zawsze była warstwa oliwy. Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy. Spiżarnię wzbogacamy o słoiczki z pysznym, zielonym pesto z bazylii.

                                        Składniki pesto możemy łączyć, ucierając w moździerzu lub używając blendera czy innego rozdrabniacza. W wersji oryginalnej występują orzeszki piniowe oraz parmezan. Warto zwrócić uwagę na skład pesto, które zdarza się nam kupować. Parmezan często zostaje zastąpiony zwykłym żółtym serem. Ponieważ wykonanie pesto nie powinno nastręczać żadnych trudności, warto więc robić samodzielne domowe pesto z bazylii, by cieszyć się jego smakiem.

                                        Zobacz wideo: Włoska kuchnia w Dzień Dobry TVN

                                        Dzień Dobry TVN

                                        Zobacz także:

                                        Wegeburgery z przepisów Sebastiana Olmy. Sprawdź, jak przygotować zdrowy i pyszny fast food dla wegan i wegetarian

                                        Przepis na pyszne bolognese bez kęsa mięsa

                                        Knedle z truskawkami - prosty przepis krok po kroku

                                        Autor: Adrian Adamczyk

                                        podziel się:

                                        Pozostałe wiadomości