Przepisy kulinarne

Pesto & Pasta

W kuchni Dzień Dobry TVN Monika i Maciej przedstawili dziś przepisy na makarony z pysznymi sosami. Sprawdźcie czy, któraś propozycja trafiła w wasz gust?

fot. Jan Kucharzyk / East News

 

 

Pesto z suszonych pomidorów
Składniki:
10 suszonych pomidorów z zalewy olejowej
4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
20 czarnych oliwek (najlepiej takich greckich tłustych z oleju)
½ szklanki obranych migdałów upieczonych w piekarniku na złoty kolor
2 łyżki świeżego rozmarynu drobno poszatkowanego
2 łyżeczki cukru
1 suszone ostre chili drobno pokruszone
1/3 szklanki oliwy z oliwek
2 łyżeczki octu balsamicznego
Przygotowanie:
Wszystkie składniki mielimy w blenderze na pastę.

Pesto z kaparów i zielonego pieprzu
Składniki:
1 łyżka zielonego pieprzu
100 g kaparów
3 zielone dymki
50 g  startego parmezanu lub innego twardego sera
1/3 szklanki oliwy z oliwek
sok z połowy cytryny
Przygotowanie:
Wszystkie składniki miksujemy w blenderze na jednolitą masę.

Pesto z kiełków brokuła
Składniki:
50 g kiełków brokuła (1 opakowanie)
1/3 szklanki oliwy z oliwek
¼ szklanki uprażonego na suchej patelni sezamu
50 g parmezanu lub innego twardego sera
sok z połowy cytryny
Przygotowanie:
Wszystkie składniki miksujemy w blenderze na jednolite pesto.

Pesto z rukoli:
Składniki:
12 orzechów brazylijskich
6 łyżek sezamu
2 ząbki czosnku
mały pęczek natki pietruszki
2 garście rukoli
sok z 1/2 cytryny
oliwa z oliwek (ok.  5 łyżek)
ok 50 g parmezanu
Przygotowanie:
Ser ścieramy na tarce. Orzechy brazylijskie, pietruszkę, rukolę i czosnek drobno siekamy.    Dodajemy pozostałe składniki (sezam, sok z cytryny, oliwę) i miksujemy na jednolitą masę.  Całość podgrzewamy chwilę na gorącej patelni i mieszamy z ugotowanym makaronem.


Pesto z orzechów
Składniki:
½ szklanki wyłuskanych pistacji
½ szklanki obranych migdałów
½ szklanki orzechów laskowych
¼ szklanki orzeszków pinii
2 ząbki czosnku
1 szklanka liści bazylii
2/3 szklanki liści mięty
½ szklanki oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Wszystkie orzechy osobno pieczemy w piekarniku w temp 180 stopni. 10-12 minut migdały i laskowe, 7-9 minut pistacje i piniole. Wszystkie orzechy mielimy razem, dodajemy wyciśnięty czosnek, poszatkowane zioła, oliwę, sól i pieprz do smaku.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
81
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0