Przepisy kulinarne

Perwersja kulinarna: tatar z polędwicy i oliwą truflową

W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Pawła Zająca, który udowodnił, że tatar nie musi być przygotowany tylko i wyłącznie z mięsa wołowego. Na stole pojawiły się: tatar z buraka i koziego sera, tatar z łososia z sałatką z selera naciowego, tatar z krewetki, tatar z tuńczyka z plackiem owsianym, tatar z polędwicy wołowej i bakłażan w parmezanie.

 

 

Tatar z buraka i koziego sera

Składniki:
1 burak średniej wielkości
30 g rolady z koziego sera
2 pomidorki koktajlowe
4 czarne oliwki
pistacje
kolorowe sałaty
Sos:
szklanka czerwonego wina
3 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
szczypta kardamonu
szczypta anyżu
5 goździków
50g octu winnego

Przygotowanie:
Buraki gotujemy na wolnym ogniu do miękkości w słonej i zakwaszonej octem wodzie. W osobnym garnku gotujemy sos z czerwonego wina do uzyskania gęstniejącej postaci.
Z buraka wycinamy dowolną formę, wkładamy go do sosu i zestawiamy z ognia do wystudzenia.

Tatar z łososia z sałatką z selera naciowego

Składniki:
50 g filetu z łososia
2 plasterki świeżego ogórka
1 łodyga selera naciowego
1 pomidorek koktajlowy
1 duży kapar
2 łyżeczki czarnego kawioru
1 szalotka
kolendra
słodki sos chili
olej sezamowo-imbirowy
sos rybny
sos sojowy
świeży imbir
egzotyczne owoce

Przygotowanie:
Łososia siekamy nożem, doprawiamy sosem rybnym, kolendrą i sosem sojowym. Szalotkę i świeży imbir siekamy na drobną kostkę i łączymy z łososiem. Łodygę selera kroimy w słupki, doprawiamy sosem chilli, świeżą kolendrą i odrobiną oleju.

Tatar z krewetki

Składniki:
3 duże krewetki w całości
3 gałązki kolendry
1 łyżeczka sosu sojowego
sok z 1/4 limonki
1 łyżeczka sosu rybnego
ostra papryka

Przygotowanie:
Krewetkę i kolendrę siekamy nożem, dodajemy przyprawy i gotowe.
Podajemy dowolnie z owocami egzotycznymi, sałatami i grzanką.

Tatar z tuńczyka z plackiem owsianym

Składniki: 
50 g tuńczyka
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżeczka sosu chili
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 łyżeczka czarnego sezamu
placek:
2 łyżki otrębów
2 łyżki mąki pszennej
szczypta drożdży
szczypta soli
duża łyżka kwaśnej śmietany
2 łyżki wody
olej do smażenia

Przygotowanie:
Siekamy tuńczyka nożem, dodajemy resztę składników i mieszamy. Wszystkie składniki na placek dokładnie mieszamy i czekamy ok. 15 min. do wyrośnięcia. Smażymy w głębokim tłuszczu. Do przybrania używamy kolorowych liści  sałat, owocu granatu i kruszonej pistacji.

Tatar z polędwicy wołowej

Składniki:
50 g polędwicy wołowej
1 łyżeczka oliwy truflowej
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
1 łyżeczka sosu rybnego
pieprz
sól
rukola

Przygotowanie:
Polędwicę i rukolę siekamy nożem, dodajemy resztę składników i mieszamy.

Bakłażan w parmezanie

Składniki:
bakłażan
oliwa
sól
tarty parmezan

Przygotowanie: 
Cząstki bakłażana solimy, smarujemy małą ilością oliwy i grillujemy na patelni. Posypujemy tartym parmezanem i opiekamy.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
84
9
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0