Sery kozie nie są przez wszystkich lubiane ze względu na charakterystyczny zapach i smak. Dlatego Piotr Kucharski postanowił nas dzisiaj przekonać, że potrawy z koziego sera są naprawdę pyszne. Jak powiedział Piotr, wystarczy tylko do nich dorosnąć :) Oto co pojawiało się w dzisiejszej kuchni Dzień Dobry TVN: pęczotto z burakami i kozim serem, wytrawny sernik z sera koziego z konfiturą z cebuli, kremowy serek z czosnkiem niedźwiedzim i granatem i sałatka z buraków i koziego sera. Pęczotto z burakami i kozim serem
Składniki:
2 buraki
1 cebula
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
200 g kaszy jęczmiennej pęczak
100 ml białego wytrawnego wina
500-700 ml bulionu warzywnego
50 g sera koziego (do smarowania kanapek)
1 łyżka listków tymianku
50 g twardego sera koziego
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Buraki obieramy i kroimy na 0,5 cm kostki, przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy folią aluminiową, wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 200ºC na ok. 20 min. W tym czasie siekamy cebulę i czosnek, i podsmażamy na oliwie. Dodajemy pęczak i smażymy całość kilka minut. Dolewamy wino i czekamy aż odparuje. Podlewamy chochlą bulionu, zmniejszamy gaz i gotujemy bez przykrycia aż płyn wyparuje, następnie dolewamy kolejną chochlę bulionu. Gotujemy w ten sposób kaszę aż będzie miękka. Pod koniec dodajemy miękkiego sera koziego, listki rozmarynu i buraki. Mieszamy i podgrzewamy jeszcze przez chwilę całość. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wierzch posypujemy tartym serem kozim. Podajemy ciepłe.
Wytrawny sernik z sera koziego z konfiturą z cebuli
Składniki:
Konfitura:
olej do smażenia
1 kg czerwonej cebuli
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
3 goździki
4 owoce jałowca
2-3 gałązki tymianku
120 ml octu balsamicznego
100 g konfitury z czarnej porzeczki
Spód:
60 g krakersów
2 łyżki ziaren maku
2 łyżki ziaren sezamu
60 g masła
Masa serowa:
400 g kremowego serka koziego
200 g kremowego serka krowiego
300 ml kremówki
20 g żelatyny
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na oleju aż będzie miękka. W trakcie smażenia solimy i dodajemy posiekany czosnek. Przyprawy zawijamy w kawałek gazy i razem z octem i konfiturą dodajemy do cebuli. Gotujemy na wolnym ogniu do osiągnięcia konsystencji konfitury. Odstawiamy do ostygnięcia.
Spód:
Krakersy miksujemy z makiem i nasionami sezamu. Mieszamy z rozpuszczonym masłem i wkładamy na spód małej tortownicy (ok. 16 cm). Wstawiamy do lodówki.
Masa serowa:
Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie.
Sery mieszamy ze sobą. Śmietanę gotujemy i dodajemy do niej żelatynę. Mieszamy aż się rozpuści. Dodajemy sery i mieszamy. Masę wylewamy na krakersowy spód. Odstawiamy do lodówki, aby stężało.
Podajemy z konfiturą cebulową na wierzchu.
Kremowy serek z czosnkiem niedźwiedzim i granatem
Składniki:
150 g serka koziego do kanapek
250 g krowiego serka do kanapek
1 owoc granatu
1 pęczek czosnku niedźwiedziego lub szczypiorku
1 łyżka miodu
2 łyżeczki octu winnego
bagietka do podania
Przygotowanie:
Mieszamy ze sobą sery na gładką i jednolitą masę. Wykładamy na płaski talerz równo rozsmarowując. Po wierzchu posypujemy pestkami granatu oraz posiekanym czosnkiem niedźwiedzim lub szczypiorkiem. Tuż przed podaniem polewamy wymieszanym ze sobą miodem i octem. Podajemy z bagietką.
Sałatka z buraków i koziego sera
Składniki:
6 łyżek oliwy z oliwek, plus do polania
3 łyżki octu winnego
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka listków tymianku
4 surowe buraki
2 x 100 g rolady z koziego sera
4 garście rukoli
pieprz
sól
Przygotowanie:
Oliwę mieszamy z octem, cukrem i tymiankiem. Buraki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Plasterki zalewamy marynatą i odstawiamy do zamarynowania na godzinę, najlepiej na całą noc. Następnie układamy na talerzu na burakach. Rozgrzewamy górną grzałkę piekarnika na najwyższą temperaturę. Ser układamy na lekko natłuszczonej blasze i wstawiamy do piekarnika tuż pod grzałkę. Opiekamy na złoty kolor z obu stron. Przypieczony ser układamy na rukoli. Przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem i polewamy oliwą.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"