Pęczotto z kozim serem - danie, do którego trzeba dorosnąć

Sery kozie nie są przez wszystkich lubiane ze względu na charakterystyczny zapach i smak. Dlatego Piotr Kucharski postanowił nas dzisiaj przekonać, że potrawy z koziego sera są naprawdę pyszne. Jak powiedział Piotr, wystarczy tylko do nich dorosnąć :) Oto co pojawiało się w dzisiejszej kuchni Dzień Dobry TVN: pęczotto z burakami i kozim serem, wytrawny sernik z sera koziego z konfiturą z cebuli, kremowy serek z czosnkiem niedźwiedzim i granatem i sałatka z buraków i koziego sera.

Pęczotto z burakami i kozim serem

Składniki:

2 buraki

1 cebula

2 ząbki czosnku

oliwa z oliwek

200 g kaszy jęczmiennej pęczak

100 ml białego wytrawnego wina

500-700 ml bulionu warzywnego

50 g sera koziego (do smarowania kanapek)

1 łyżka listków tymianku

50 g twardego sera koziego

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Buraki obieramy i kroimy na 0,5 cm kostki, przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy folią aluminiową, wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 200ºC na ok. 20 min. W tym czasie siekamy cebulę i czosnek, i podsmażamy na oliwie. Dodajemy pęczak i smażymy całość kilka minut. Dolewamy wino i czekamy aż odparuje. Podlewamy chochlą bulionu, zmniejszamy gaz i gotujemy bez przykrycia aż płyn wyparuje, następnie dolewamy kolejną chochlę bulionu. Gotujemy w ten sposób kaszę aż będzie miękka. Pod koniec dodajemy miękkiego sera koziego, listki rozmarynu i buraki. Mieszamy i podgrzewamy jeszcze przez chwilę całość. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wierzch posypujemy tartym serem kozim. Podajemy ciepłe.

Wytrawny sernik z sera koziego z konfiturą z cebuli

Składniki:

Konfitura:

olej do smażenia

1 kg czerwonej cebuli

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka soli

3 goździki

4 owoce jałowca

2-3 gałązki tymianku

120 ml octu balsamicznego

100 g konfitury z czarnej porzeczki

Spód:

60 g krakersów

2 łyżki ziaren maku

2 łyżki ziaren sezamu

60 g masła

Masa serowa:

400 g kremowego serka koziego

200 g kremowego serka krowiego

300 ml kremówki

20 g żelatyny

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na oleju aż będzie miękka. W trakcie smażenia solimy i dodajemy posiekany czosnek. Przyprawy zawijamy w kawałek gazy i razem z octem i konfiturą dodajemy do cebuli. Gotujemy na wolnym ogniu do osiągnięcia konsystencji konfitury. Odstawiamy do ostygnięcia.

Spód:

Krakersy miksujemy z makiem i nasionami sezamu. Mieszamy z rozpuszczonym masłem i wkładamy na spód małej tortownicy (ok. 16 cm). Wstawiamy do lodówki.

Masa serowa:

Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie.

Sery mieszamy ze sobą. Śmietanę gotujemy i dodajemy do niej żelatynę. Mieszamy aż się rozpuści. Dodajemy sery i mieszamy. Masę wylewamy na krakersowy spód. Odstawiamy do lodówki, aby stężało.

Podajemy z konfiturą cebulową na wierzchu.

Kremowy serek z czosnkiem niedźwiedzim i granatem

Składniki:

150 g serka koziego do kanapek

250 g krowiego serka do kanapek

1 owoc granatu

1 pęczek czosnku niedźwiedziego lub szczypiorku

1 łyżka miodu

2 łyżeczki octu winnego

bagietka do podania

Przygotowanie:

Mieszamy ze sobą sery na gładką i jednolitą masę. Wykładamy na płaski talerz równo rozsmarowując. Po wierzchu posypujemy pestkami granatu oraz posiekanym czosnkiem niedźwiedzim lub szczypiorkiem. Tuż przed podaniem polewamy wymieszanym ze sobą miodem i octem. Podajemy z bagietką.

Sałatka z buraków i koziego sera

Składniki:

6 łyżek oliwy z oliwek, plus do polania

3 łyżki octu winnego

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka listków tymianku

4 surowe buraki

2 x 100 g rolady z koziego sera

4 garście rukoli

pieprz

sól

Przygotowanie:

Oliwę mieszamy z octem, cukrem i tymiankiem. Buraki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Plasterki zalewamy marynatą i odstawiamy do zamarynowania na godzinę, najlepiej na całą noc. Następnie układamy na talerzu na burakach. Rozgrzewamy górną grzałkę piekarnika na najwyższą temperaturę. Ser układamy na lekko natłuszczonej blasze i wstawiamy do piekarnika tuż pod grzałkę. Opiekamy na złoty kolor z obu stron. Przypieczony ser układamy na rukoli. Przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem i polewamy oliwą.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości