Przepisy kulinarne

Paweł Stasiak - kuchnia w rytmie disco

W roli głównej, w kuchni Dzień Dobry TVN wystąpił… ser. Nie przyćmił jednak Pawła Stasiaka, byłego lidera zespołu Papa Dance. Nie ma chyba nikogo, kto by nie znał ich przebojów "Maxi Singiel”, „Naj story” czy „Nasz Disneyland”. Paweł wcale nie "obrósł w tłuszcz" i ma się coraz lepiej. Dostał nawet swój własny program. Jaki?

Zdjęcie:Piotr Bławcki / East News

Bursztyn na orzechach z miodem akacjowym
Składniki:
300g sera bursztyn
2 łyżki miodu akacjowego
40 g masła
100 g orzechów włoskich

Sposób przygotowania:
Orzechy przesmażamy z masłem na patelni. Układamy porcje sera na wierzch i wstawiamy do pieca na temp. 190 stopni. Po 5 minutach ser gotowy, jeszcze łyżka miodu na wierzch, troszkę świeżo mielonego czarnego pieprzu i gotowe.

Bursztyn ze smażonymi śliwkami
Składniki:
400 g sera bursztyn
śliwki węgierki 1kg
pieprz czarny
kardamon
2 łyżki miodu akacjowego

Sposób przygotowania:
Mięta, śliwki kroimy na połówki i przesmażamy na miodzie z dodatkiem kardamonu. Takie na pół usmażone wykładamy na ser i zapiekamy w piekarniku. Podajemy posypane świeżo mielonym czarnym pieprzem i miętą.

Bursztynowy bakłażan
Składniki:
6 bakłażanów
200 g mąki
500 g pomidorów pellati
2 cebule
2  marchewki
4 łodygi selera naciowego
100 ml białego wina
olej rzepakowy do smażenia,
bazylia świeża,
250 g sera bursztyn

Sposób przygotowania:
Cebulę, marchewkę, seler, drobno siekamy i przesmażamy na oleju, podlewamy winem białym , odparowujemy i dodajemy pomidory z puszki. Gotujemy do uzyskania gęstego sosu, na koniec dodajemy bazylię świeżą. Doprawiamy solą i pieprzem. Bakłażana kroimy w plastry, posypujemy solą i odstawiamy niech puści łzy goryczy. Ręcznikiem papierowym zbieramy łzy z bakłażana, jego samego natomiast obtaczamy w mące i smażymy na oleju na złoty kolor.  Ser ścieramy na tarce drobnej, plastry przesmażonego bakłażana przekładamy sosem, serem bursztyn i tak do wyczerpania zapasów. wstawiamy do piekarnika i zapiekamy w temp. 180 stopni na złoty kolor.

Kotlety à la Polesie
Składniki:
600 g schabu b/kości
100 g masła klarowanego
2 jajka
200 g sera bursztyn
100 g bułki tartej
sałata kolorowa
mąka do panierowania
cytryna
pieprz

Sposób przygotowania:
Mięso lekko zbijamy tłuczkiem i posypujemy delikatnie pieprzem. Obtaczamy w mące, jajku oraz w bułce tartej z dodatkiem tartego sera bursztyn. Na patelni rozgrzewamy masło, smażymy kotlety z obu stron na złoty kolor. Podajemy z ćwiartkami cytryn i sałatą.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
53
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0