Paulina Krupińska lubi zielone!

Paulina Krupińska ostatnio odkryła w sobie nową pasję. Czy tylko gotowanie? W kuchni Dzień Dobry TVN tym razem na zielono!

Tortelloni ze szpinakiem i ricottą

Składniki:

Farsz:

Szpinak rozdrobniony Hortex – 1 opak.

1 cebula

3 ząbki czosnku

ser ricotta – 2 opak.

1 łyżka oliwy z oliwek

sól i pieprz

Ciasto makaronowe:

4 jajka (około 50 g/szt.)

400 g mąki tortowej

2 szczypty soli

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek posiekaj i lekko podsmaż na oliwie, po czym dodaj rozmrożony i odsączony szpinak i całość smaż przez chwilę. Wystudzony farsz wymieszaj z serem ricottą.

Następnie zacznij wyrabiać ciasto. Na stolnicę wsyp odpowiednią ilość mąki, uformuj w niej dołek, po czym wbij jajka i rozbełtaj je widelcem. Następnie zagnieć wszystko rękami do uzyskania jednolitej masy. Ciasto jest gotowe, jeśli mniej więcej po 20 minutach, rozkrojone, ma widoczne pęcherzyki powietrza w środku. Wówczas rozwałkuj je na cienki placek, pokrój w czterocentymetrowe kwadraty i na środek każdego nałóż farsz. Na koniec z kwadratów zrób trójkąty, po czym owiń je na palcu z dwóch rogów, zlep i uformuj tortelloni. Gotuj w osolonej, wrzącej wodzie ok. 3 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Podawaj z roztopionym na patelni masłem.

Schabowe ze szpinakiem

Składniki:

Szpinak liście Hortex – 1 opak.

6 suszonych pomidorów

100 g miękkiego sera koziego

4-6 kotletów schabowych (200 g/szt.)

olej do smażenia

sól i pieprz

Sos:

1 łyżka musztardy francuskiej

100 ml białego wytrawnego wina

2 łyżki śmietany kremówki

2 szczypty suszonego rozmarynu

sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Suszone pomidory posiekaj i podsmaż na patelni, po czym dodaj do nich szpinak, przypraw solą oraz pieprzem i wszystko duś razem aż do odparowania wody. Wtedy całość wymieszaj z serem.

Następnie w każdym kotlecie wykonaj „kieszonki”, włóż w nie farsz (posyp jeszcze solą i pieprzem) i obsmaż (ok. 4 minut z jednej i drugiej strony). Po zdjęciu z patelni kotlety wstaw do piekarnika, żeby nie wystygły. Na patelnię wlej wino i drewnianą łyżką zeskrob pozostałość po smażonym mięsie (żeby pozbyć się jego zapachu). Kiedy wino zredukuje objętość do połowy, dodaj resztę składników i gotuj sos, aż zgęstnieje. Na koniec polej nim kotlety ze szpinakiem.

Zapiekanka szpinakowa

Składniki:

Szpinak w sosie śmietanowym Hortex – 3 opak.

4 łyżki masła

2 duże cebule

2 łyżki mąki pszennej

świeżo mielona gałka muszkatołowa

300-400 ml mleka

100 g tartego parmezanu

100 g tartego żółtego sera

sól i pieprz

Sposób przygotowania:

W dużym garnku rozpuść masło, wrzuć do niego pokrojoną w piórka cebulę i duś, aż zmięknie. Następnie dodaj mąkę i dużo startej gałki muszkatołowej i wszystko smaż mniej więcej przez 2 minuty. Po tym czasie wlej mleko i cały czas mieszając, doprowadź sos do zgęstnienia. Wówczas połącz go z rozmrożonym szpinakiem, połową parmezanu i żółtym serem, przyprawiając jeszcze do smaku solą i pieprzem. Na koniec całość przełóż do naczynia do zapiekania, posyp po wierzchu resztą parmezanu i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200ºC. Piecz przez 20 minut.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości