Materiał promocyjny

Patryk Wróblewski gotuje polskie potrawy

Nasza polska kuchnia potrafi inspirować. Zainspirowała Patryka Wróblewskiego, uczestnika 2. edycji "Gotuj o wszysto", który odpadł w piątym odcinku. Dziś gościmy go w kuchni Dzień Dobry TVN.

Pasztet Patryka

Składniki:

400 g łopatki wieprzowej

300 g pręgi wołowej

300 g łopatki z dzika

250 g boczku surowego

200 g wątróbki drobiowej

2 marchewki

1 seler

1 pietruszka

2 garście borowików suszonych

1 cebula

1 czosnek (główka)

2 czerstwe bułki

2 jajka

150 g bułki tartej

50 ml oleju

sól, pieprz, gałka muszkatołowa, jałowiec, liść laurowy

Przygotowanie:

Mięsa wraz z warzywami , borowikami i przyprawami dusić około 2 godzin. Następnie ostudzić, po czym zemleć wszystko wraz z czerstwą bułką. Masę doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dodać jajka i bułkę tartą. Przyprawioną masę przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i piec około 1 godz. 50 min w 170 stopniach Celsjusza. Podawać po wystygnięciu wraz z dodatkami typu marynowane grzybki, ogórki konserwowe czy marynowana papryka.

Zupa z kurczakiem, rodzynkami i śliwkami

Składniki:

2 marchewki

1 seler

1 pietruszka

1/3 pora

300 g filet z kurczaka

100 g śliwek suszonych

100 g rodzynek

150 ml śmietanki 30%

50 g masła

1 cytryna

Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, cukier, świeży tymianek

Przygotowanie:

Z warzyw przygotować wywar. Do wywaru warzywnego dodać rodzynki i śliwki, i chwilkę gotować, po czym dodać przesmażoną pierś z kurczaka. Doprawić sokiem z cytryny, cukrem, gałką muszkatołową i tymiankiem. Na koniec dodać kremówkę.

Polędwiczka wieprzowa w aromacie chrzanu podana na puree z borowikami i buraczkami z kozim serkiem

Składniki:

150 g polędwiczki wieprzowej

200 g ziemniaków

5 g borowików suszonych

50 g chrzanu

100 g buraków

200 ml śmietanki 30%

100 g masła

50 g koziego serka

1 cytryna

150 ml oleju z pestek winogron

sól, pieprz, świeży rozmaryn

Przygotowanie:

Polędwiczkę zamarynować w chrzanie, soli i pieprzu. Z ziemniaków sporządzić puree i dodać do niego ugotowane suszone borowiki. Ugotować buraki, po czym poddusić w śmietance z kozim serkiem. Polędwiczkę smażyć na oleju z pestek winogron, po czym wstawić do piekarnika, by doszły. Nałożyć puree, obok podać buraczki z kozim serkiem, a na puree ułożyć polędwiczkę.

Ćwikła z chrzanem

Składniki:

2 buraki

200 ml octu balsamicznego

100 g miodu

30 g chrzanu

50 g pestek dyni

2 łyżeczki jogurtu naturalnego

świeża mięta

Przygotowanie:

Buraki obrać, pokroić w cienkie plasterki i dusić w miodzie, occie i wodzie około godziny. Następnie wystudzić. Z jogurtu zrobić sos z dodatkiem chrzanu, miodu i świeżej mięty. Wyprażyć pestki dyni. Buraczki ułożyć na talerzu posypać prażonymi pestkami dyni, sos podać w osobnym naczyniu.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości