Materiał promocyjny

Patrycja Kazadi w kuchni Roberta Sowy

Patricia Kazadi piecze fantastyczne ciasta, a jej ulubionym jest tzw. murzynek z orzechami. Dziś w Dzień Dobry TVN mogliście się przekonać, jak poradziła sobie u boku mistarza Roberta Sowy.

Zupa krem z dyni z krewetkami i świeżo siekaną kolendrą

Składniki dla 4 osób:

800 g obranej i pokrojonej w cząstki dyni

2 pokrojone w cząstki cebule

4 ząbki pokrojonego w plastry czosnku

2 pokrojone w plastry marchewki

1 łyżeczka posiekanego marynowanego imbiru

4 łyżki oliwy z oliwek

100 ml białego wytrawnego wina

1 l rosołu z kury Kucharek

200 ml mleka kokosowego

100 ml śmietany kremówki

4 łyżki prażonych pestek dyni

4 łyżki oleju z dyni

1 pęczek kolendry

Pieprz cayenne Prymat, uniwersalna przyprawa Kucharek Gold do smaku

Krewetki:

12 krewetek Black Tiger 16/20

2 łyżki oliwy z oliwek

2 pokrojone w plastry ząbki czosnku

1 świeża czuszka

1 pokrojona w kostkę cebula

Sposób przygotowania:

W garnku, na rozgrzanej oliwie z oliwek, podsmażyć cebulę, czosnek, marynowany imbir, dynię i marchewkę. Po 10 minutach wlać białe wino i rosół z kury. Całość gotować, aż dynia będzie miękka. Następnie zupę zmiksować, dodać mleko kokosowe i śmietanę, doprawić do smaku. Krewetki podsmażyć (przez ok. 5 minut) na rozgrzanej oliwie z czosnkiem, czuszką i cebulą, doprawić do smaku. Aromatyczna zupę z dyni podawać z krewetkami, prażonymi pestkami dyni, olejem z dyni i świeżo siekaną kolendrą.

Pikantna zapiekanka z indykiem, dynią i parmezanem

Składniki dla 4 osób:

600 g mielonego mięsa z indyka

400 g obranej i pokrojonej w kostkę dyni

1 pokrojona w kostkę biała cebula

1 pokrojona w kostkę czerwona cebula

400 ml pokrojonych w kostkę pomidorów pelati

200 g tartego parmezanu

1 pokrojona w kostkę cukinia

4 pokrojone w plastry ząbki czosnku

4 łyżki oliwy z oliwek

100 ml rosołu z kury Kucharek

Szczypta uniwersalnej przyprawy Kucharek Gold

Do smaku: gałka muszkatołowa, grubo mielony czarny pieprz, pikantna przyprawa do drobiu Prymat

Sposób przygotowania:

Mielone mięso z indyka połączyć z pikantną przyprawą do drobiu, wymieszać i odstawić na godzinę do lodówki. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, podsmażyć na niej cebulę i czosnek, a następnie dodać mięso. Po 10 minutach dodać rosół z kury i pomidory, doprawić do smaku. Dynię podsmażyć z cukinią do uzyskania złotego koloru. Mięso z pomidorami przełożyć do żaroodpornego naczynia, dodać dynię z cukinią, posypać tartym parmezanem i piec 40 minut w temperaturze 180°C. Tak przygotowaną zapiekankę podawać z włoską ciabattą lub makaronem penne.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości