Pasztet i smalczyk z fasoli. Poznaj ciekawe przepisy na dania ze strączkami

W kuchni Dzień dobry TVN króluje fasola. Jasiek Kuroń przygotował propozycje na ciekawe dania i przekąski. Przygotuj: smalczyk, pasztet z fasoli, zupę wegańską lub gulasz.

Pasztet z fasoli

  • 400 g ugotowanej fasoli (nie odlewaj wody)
    • 3 łyżki oleju
      • 6 liści laurowych, 10 ziaren ziela angielskiego
        • łyżka kuminu w ziarnach
          • 2 cebule pokrojone w piórka
            • sól, pieprz
              • 5 ząbków czosnku pokrojonych w płatki
                • 2 duże marchewki starte
                  • 1/2 selera korzeniowego startego
                    • 2 pietruszki
                      • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
                        • 1 łyżka mielonych ziaren kolendry
                          • 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
                            • czubata łyżka mielonej słodkiej papryki
                              • 10 łyżeczek mielonego lnu + szklanka gorącej wody
                                • sól, pieprz

                                  Przepisy i dania z kuchni Dzień Dobry TVN

                                  Źródło: Dzień Dobry TVN
                                  Meksyk w kuchni
                                  Meksyk w kuchni
                                  Sposób na idealną kaczkę
                                  Sposób na idealną kaczkę
                                  Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
                                  Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
                                  Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
                                  Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
                                  Jesienne zupy na rozgrzewkę
                                  Jesienne zupy na rozgrzewkę
                                  Zupy wprost wymarzone na jesień
                                  Zupy wprost wymarzone na jesień
                                  Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
                                  Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
                                  Międzypokoleniowe przepisy
                                  Międzypokoleniowe przepisy
                                  Babcine przepisy od Cristiny Catese
                                  Babcine przepisy od Cristiny Catese
                                  Te przepisy podbiły media społecznościowe
                                  Te przepisy podbiły media społecznościowe
                                  Warzywne przepisy pełne smaku
                                  Warzywne przepisy pełne smaku
                                  Zupy lekiem na całe zło
                                  Zupy lekiem na całe zło
                                  Letnie desery pełne słońca
                                  Letnie desery pełne słońca
                                  Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
                                  Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
                                  Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
                                  Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
                                  Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
                                  Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
                                  Jesienne przepisy z kiełbasą
                                  Jesienne przepisy z kiełbasą
                                  Ciasto na lato, desery na upały
                                  Ciasto na lato, desery na upały
                                  Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
                                  Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
                                  Desery idealne do kawy
                                  Desery idealne do kawy
                                  Pomysł na wielki gar letniej zupy
                                  Pomysł na wielki gar letniej zupy
                                  Owocowe desery idealne w upalne dni
                                  Owocowe desery idealne w upalne dni 
                                  Pomysły na pyszne desery lodowe
                                  Pomysły na pyszne desery lodowe
                                  3D w tortownicy
                                  3D w tortownicy
                                  1 wywar 3 zupy
                                  1 wywar 3 zupy
                                  Lodowe desery we włoskim stylu
                                  Lodowe desery we włoskim stylu
                                  Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
                                  Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
                                  Rozgrzewające, jesienne zupy
                                  Rozgrzewające, jesienne zupy
                                  Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
                                  Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana

                                  Przygotowanie:

                                  Piekarnik rozgrzej do 180 C. Na średnio rozgrzany olej rzuć liście laurowe i ziele angielskie. Smaż do lekkiego zrumienienia. Dodaj cebule oraz czosnek oraz kumin. Smaż kilka minut.

                                  W szklance z wrzątkiem rozpuść len. Powinien mieć galaretowatą konsystencję (Jeśli zdecydujesz się użyć jajek zamiast lnu, to dodaj 3 „L” lub 4 „M”). Dodaj starte warzywa (seler, marchew, pietruszka) i całość wymieszaj.

                                  Dopraw pozostałymi składnikami i duś do miękkości. Jeśli będzie przywierać dolej trochę wody z gotowania fasoli.

                                  Połącz masę z cieciorką i zmiksuj na gładką masę (jeśli boisz się że nie uda Ci się zmiksować liści laurowych i ziela angielskiego, to jest to dobry moment aby je wyciągnąć). Możesz podlewać wody z gotowania fasoli aby ulżyć blenderowi. Spróbuj masę, ewentualnie dopraw i przełóż do posmarowanych olejem foremek. Piecz około godziny. Schłódź i wstaw do lodówki na minimum godzinę.

                                  Smalczyk z fasoli

                                  400 g ugotowanej białej fasoli (może być puszkowa)

                                  1 duża cebula

                                  2 łyżki oleju

                                  1 łyżka suszonego majeranku

                                  1 średnie jabłko (najlepiej kwaśna odmiana)

                                  1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego

                                  1/2 łyżeczki soli

                                  1/3 łyżeczki pieprzu

                                  Przygotowanie:

                                  Na rozgrzanym tłuszczu zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę. Zmiksuj fasolę Dodaj przesmażoną cebulę

                                  Jabłko obierz i pokrój w drobną kosteczkę i dodaj do masy. Całość dopraw majerankiem, pieprzem ziołowym, solą i pieprzem

                                  Wstaw do lodówki

                                  Wegańska zupa fasolowa

                                  • 400 g fasoli do namoczenia
                                    • 2 łyżki oliwy lub oleju
                                      • 2 duże cebule pokrojone w kostkę
                                        • 6 liści laurowych
                                          • 10 ziaren ziela angielskiego
                                            • 3 ząbki czosnku posiekane w płatki
                                              • łyżka słodkiej papryki
                                                • 1 marchewka pokrojona w pół- plastry
                                                  • 2 posiekane łodygi selera naciowego
                                                    • papryka pokrojona w paski
                                                      • litr bulionu
                                                        • łyżka pieprzu ziołowego
                                                          • 2 łyżki cząbru
                                                            • łyżka majeranku
                                                              • 2 obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki
                                                                • przecier pomidorowy
                                                                  • łyżeczka wędzonej papryki
                                                                    • posiekana świeża kolendra lub natka do podania

                                                                      Przygotowanie:

                                                                      Fasolę namocz przez noc. Odlej wodę i w nowej ugotuj do miękkości. Zachowaj ¼ ugotowanej ilości.

                                                                      Na rozgrzanym oleju przesmaż cebulę, czosnek i liście laurowe, smaż 5 minut. Po tym czasie dodaj marchewkę, selera oraz paprykę świeżą i suszoną. Smaż kolejne kilka minut. Dodaj fasolę i zalej całość bulionem. Dopraw pieprzem ziołowym, majerankiem i cząbrem.

                                                                      Gotuj kilkanaście minut, a na ostatnie 5 minut dodaj ziemniaki. Dopraw wędzoną papryką, przecierem pomidorowym oraz solą i pieprzem. Zmiksuj odłożoną wcześniej fasolę w minimalnej ilości wody i dodaj do garnka (zdrowsze niż zagęszczenie mąką).

                                                                      Gulasz „na winie” z fasolą i kurczakiem

                                                                      • 2 łyżki oleju
                                                                        • 2 piersi kurczaka pokrojone w kostkę (1,5 cm)
                                                                          • 1 duża cebula pokrojona w piórka
                                                                            • 3 liście laurowe
                                                                              • 4 gałązki świeżego tymianku posiekane
                                                                                • łyżka ziaren kuminu
                                                                                  • 2 ząbki czosnku pokrojone w płatki
                                                                                    • 2 marchewki pokrojone w kostkę
                                                                                      • 2 łodygi selera naciowego posiekane
                                                                                        • 1 por pokrojony w 2 cm kawałki
                                                                                          • garść pokrojonych na pół zielonych oliwek
                                                                                            • 600 ml bulionu
                                                                                              • 600 g ugotowanej białej fasoli
                                                                                                • 200 g zielonego groszku
                                                                                                  • 2 bułki
                                                                                                    • szklanka przecieru pomidorowego
                                                                                                      • sól, pieprz
                                                                                                        • natka pietruszki do podania

                                                                                                          Przygotowanie:

                                                                                                          Kurczaka zamarynuj w soli i pieprzu.

                                                                                                          W garnku rozgrzej olej i zezłoć kurczaka. Wrzuć cebulę, kumin i liście laurowe. Mieszając smaż do zeszklenia. Dodaj czosnek oraz tymianek i smaż kolejne 2 minuty.

                                                                                                          Dodaj marchewkę, selera oraz pora i mieszając smaż kolejne 5 minut. Dodaj oliwki i wlej bulion, gotuj całość na małym gazie do odparowania 2/3 płynu i miękkości składników. Na ostatnie 5 minut dodaj groszek oraz fasolę.

                                                                                                          Serwuj z posiekaną natką pietruszki.

                                                                                                          Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.

                                                                                                          Zobacz też:

                                                                                                          Autor: Jola Marat

                                                                                                          Źródło zdjęcia głównego: Tomasz Urbanek/East News

                                                                                                          podziel się:

                                                                                                          Pozostałe wiadomości