Przepisy kulinarne

Pasztet i smalczyk z fasoli. Poznaj ciekawe przepisy na dania ze strączkami

Przepisy kulinarne

Pasztet i smalczyk z fasoli. Poznaj ciekawe przepisy na dania ze strączkami

W kuchni Dzień dobry TVN króluje fasola. Jasiek Kuroń przygotował propozycje na ciekawe dania i przekąski. Przygotuj: smalczyk, pasztet z fasoli, zupę wegańską lub gulasz. 

Pasztet z fasoli

  • 400 g ugotowanej fasoli (nie odlewaj wody)
  • 3 łyżki oleju
  • 6 liści laurowych, 10 ziaren ziela angielskiego
  • łyżka kuminu w ziarnach
  • 2 cebule pokrojone w piórka
  • sól, pieprz
  • 5 ząbków czosnku pokrojonych w płatki
  • 2 duże marchewki starte
  • 1/2 selera korzeniowego startego
  • 2 pietruszki
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mielonych ziaren kolendry
  • 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • czubata łyżka mielonej słodkiej papryki
  • 10 łyżeczek mielonego lnu + szklanka gorącej wody
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do 180 C. Na średnio rozgrzany olej rzuć liście laurowe i ziele angielskie. Smaż do lekkiego zrumienienia. Dodaj cebule oraz czosnek oraz kumin. Smaż kilka minut.

W szklance z wrzątkiem rozpuść len. Powinien mieć galaretowatą konsystencję (Jeśli zdecydujesz się użyć jajek zamiast lnu, to dodaj 3 „L” lub 4 „M”). Dodaj starte warzywa (seler, marchew, pietruszka) i całość wymieszaj.

Dopraw pozostałymi składnikami i duś do miękkości. Jeśli będzie przywierać dolej trochę wody z gotowania fasoli.

Połącz masę z cieciorką i zmiksuj na gładką masę (jeśli boisz się że nie uda Ci się zmiksować liści laurowych i ziela angielskiego, to jest to dobry moment aby je wyciągnąć). Możesz podlewać wody z gotowania fasoli aby ulżyć blenderowi. Spróbuj masę, ewentualnie dopraw i przełóż do posmarowanych olejem foremek. Piecz około godziny. Schłódź i wstaw do lodówki na minimum godzinę.

Smalczyk z fasoli

400 g ugotowanej białej fasoli (może być puszkowa)

1 duża cebula

2 łyżki oleju

1 łyżka suszonego majeranku

1 średnie jabłko (najlepiej kwaśna odmiana)

1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego

1/2 łyżeczki soli

1/3 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:

Na rozgrzanym tłuszczu zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę. Zmiksuj fasolę Dodaj przesmażoną cebulę

Jabłko obierz i pokrój w drobną kosteczkę i dodaj do masy. Całość dopraw majerankiem, pieprzem ziołowym, solą i pieprzem

Wstaw do lodówki

Wegańska zupa fasolowa

  • 400 g fasoli do namoczenia
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 2 duże cebule pokrojone w kostkę
  • 6 liści laurowych
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 3 ząbki czosnku posiekane w płatki
  • łyżka słodkiej papryki
  • 1 marchewka pokrojona w pół- plastry
  • 2 posiekane łodygi selera naciowego
  • papryka pokrojona w paski
  • litr bulionu
  • łyżka pieprzu ziołowego
  • 2 łyżki cząbru
  • łyżka majeranku
  • 2 obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki
  • przecier pomidorowy
  • łyżeczka wędzonej papryki
  • posiekana świeża kolendra lub natka do podania

Przygotowanie:

Fasolę namocz przez noc. Odlej wodę i w nowej ugotuj do miękkości. Zachowaj ¼ ugotowanej ilości.

Na rozgrzanym oleju przesmaż cebulę, czosnek i liście laurowe, smaż 5 minut. Po tym czasie dodaj marchewkę, selera oraz paprykę świeżą i suszoną. Smaż kolejne kilka minut. Dodaj fasolę i zalej całość bulionem. Dopraw pieprzem ziołowym, majerankiem i cząbrem.

Gotuj kilkanaście minut, a na ostatnie 5 minut dodaj ziemniaki. Dopraw wędzoną papryką, przecierem pomidorowym oraz solą i pieprzem. Zmiksuj odłożoną wcześniej fasolę w minimalnej ilości wody i dodaj do garnka (zdrowsze niż zagęszczenie mąką).

Gulasz „na winie” z fasolą i kurczakiem

  • 2 łyżki oleju
  • 2 piersi kurczaka pokrojone w kostkę (1,5 cm)
  • 1 duża cebula pokrojona w piórka
  • 3 liście laurowe
  • 4 gałązki świeżego tymianku posiekane
  • łyżka ziaren kuminu
  • 2 ząbki czosnku pokrojone w płatki
  • 2 marchewki pokrojone w kostkę
  • 2 łodygi selera naciowego posiekane
  • 1 por pokrojony w 2 cm kawałki
  • garść pokrojonych na pół zielonych oliwek
  • 600 ml bulionu
  • 600 g ugotowanej białej fasoli
  • 200 g zielonego groszku
  • 2 bułki
  • szklanka przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki do podania

Przygotowanie:

Kurczaka zamarynuj w soli i pieprzu.

W garnku rozgrzej olej i zezłoć kurczaka. Wrzuć cebulę, kumin i liście laurowe. Mieszając smaż do zeszklenia. Dodaj czosnek oraz tymianek i smaż kolejne 2 minuty.

Dodaj marchewkę, selera oraz pora i mieszając smaż kolejne 5 minut. Dodaj oliwki i wlej bulion, gotuj całość na małym gazie do odparowania 2/3 płynu i miękkości składników. Na ostatnie 5 minut dodaj groszek oraz fasolę.

Serwuj z posiekaną natką pietruszki. 

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.

Zobacz też:

Od ziarna do chrupiącego bochenka. Ile pracy potrzeba, by mógł powstać chleb?

Pomysły na śniadanie z dżemem. Poznaj przepisy Sebastiana Olmy

Dania z ryżem na obiad i śniadanie. Poznaj przepisy Piotra Kucharskiego 

Co sądzisz o tym artykule?
82
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0