Paszteciki w cieście francuskim to bardzo smaczny posiłek, który można podawać jako danie główne lub w formie przystawki. Paszteciki sprawdzą się na każdej domowej imprezie – nie tylko będą smakowały wszystkim gościom, ale przede wszystkim nie trzeba wiele czasu, aby je przyrządzić.

Do wykonania pasztecików w cieście francuskim można wykorzystać różne rodzaje farszu. Doskonale sprawdza się farsz mięsny, jednak można zastąpić go również farszem warzywnym – paszteciki w cieście francuskim z pieczarkami to jedno z tych dań, które na pewno często będzie gościło na Twoim stole!

Paszteciki w cieście francuskim – przepis, który zaskakuje prostotą

Paszteciki w cieście francuskim można zrobić na kilka sposobów. W klasycznych przepisach zazwyczaj znajdziemy nadzienie wykonane z mięsa. Do farszu można wykorzystać mięso wieprzowe (np. łopatkę), filet z indyka, ale również parówki czy kiełbasę. Jeżeli chcesz wykonać paszteciki w cieście francuskim z pasztetem, wystarczy, że zakupisz pasztetową, najlepiej w prawdziwym flaku i wykorzystasz ją jako nadzienie. Powstało jednak wiele innych przepisów na bazie tego klasycznego – wystarczy zmienić nadzienie, aby pasztecik mógł nabrać lekkości – wcale nie musi zawierać mięsa! Nadzieniem mogą stać się pieczarki solo lub w towarzystwie cebulki bądź sera. Wybór nadzienia jest bardzo duży – ograniczać może nas jedynie wyobraźnia oraz nasze kubki smakowe!

Paszteciki w cieście francuskim z mięsem

Przepis na danie dla 3 osób.

Przygotowanie: ok. 40 minut.

Składniki:

· 1 bułka lub 70 g chałki,

· 80 ml mleka,

· 250 g ulubionego mięsa (np. mięso wieprzowe mielone, filet z indyka),

· 1 opakowanie ciasta francuskiego,

· 2 jajka,

· 1 łyżka tartego chrzanu,

· 1 łyżka majeranku,

· 3 łyżki sezamu,

· szczypta soli,

· szczypta pieprzu.

Przyrządzanie:

Chałkę lub bułkę zalewamy mlekiem i pozostawiamy na ok. 10 min. Kiedy bułka namoknie, wkładamy ją do pojemnika miksera i miksujemy. Dokładamy mięso – jeżeli jest to mięso mielone, powoli dokładamy kolejne porcje, jeżeli mięso w kawałku, kroimy je w małe kawałeczki i dodajemy. Następnie dodajemy chrzan i majeranek. Wszystko dokładnie miksujemy. Po chwili dokładamy 1 jajko, pieprz i sól. Wszystko ponownie miksujemy.

Przygotowujemy ciasto. Blisko jego brzegu układamy wzdłuż przygotowany farsz. Następnie zawijamy ciasto tak, aby skleić brzegi. Powtarzamy tę czynność aż do otrzymania trzech roladek.

Włączamy piekarnik, aby mógł rozgrzać się do 200 stopni C. Blachę do pieczenia wykładamy papierem i wkładamy na nią roladki. Roztrzepujemy jajko i smarujemy roladki. Posypujemy sezamem i odrobiną majeranku (jeśli nie lubisz tych przypraw, możesz z nich oczywiście zrezygnować lub zamienić je na inne). Każdą roladkę kroimy na mniejsze kawałki - prosto lub po skosie.

Całość wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez ok. 25 min.

Paszteciki w cieście francuskim z pieczarkami

Przepis na danie dla 3 osób.

Przygotowanie: ok. 40 minut.

Składniki:

· 1 blat ciasta francuskiego,

· 300 g pieczarek,

· 1 cebula,

· 1 łyżka oleju kokosowego,

· 1 łyżka sezamu,

· 3 łyżki sosu sojowego,

· szczypta cukru,

· szczypta soli,

· 1 jajko.

Przyrządzanie:

Rozgrzewamy patelnię z olejem kokosowym. Na rozgrzany tłuszcz dodajemy pokrojoną cebulę, szczyptę soli i cukru oraz sos sojowy. Wszystko dokładnie mieszamy, podsmażając jednocześnie kilka minut.

Na blacie rozkładamy ciasto francuskie i blisko brzegu układamy wzdłuż farsz. Zwijamy ciasto francuskie w rulon, tak aby połączyć brzegi ciasta – ma powstać roladka. Wykonujemy tyle roladek, na ile wystarczy nam farszu.

Włączamy piekarnik, ustawiając temperaturę 200 stopni C. W tym czasie na blasze układamy papier do pieczenia, a następnie paszteciki. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Kroimy na mniejsze kawałeczki.

Całość wkładamy do piekarnika na ok. 15 min.

Uwaga! Jeżeli lubisz ser, możesz farsz rozłożony już na cieście francuskim posypać startym serem. Oczywiście możesz wymyślić również swoje dodatki. Pamiętaj tylko, aby paszteciki z mięsem przygotowywać w piekarniku dłużej niż warzywa..

Z czym podawać paszteciki w cieście francuskim?

Paszteciki w cieście francuskim można podawać jako przystawkę, przekąskę lub jako danie główne. Wyśmienicie smakują na ciepło i na zimno. Bez względu na to, jaką formę wybierzemy i na jaki farsz się zdecydujemy, paszteciki w cieście francuskim do barszczu pasują idealnie! Jeżeli jednak z jakiegoś powodu nie chcesz serwować barszczu, warto rozważyć podanie pasztecików z zupą kremem – np. z zielonym groszkiem.

Zachęcamy do eksperymentowania w kuchni i życzymy smacznego!

Zobacz film: Kanapki z pasztetem soczewicowym.


Zobacz film: Kanapki z pasztetem soczewicowym. Źródło: Dzień Dobry TVN

Co sądzisz o tym artykule?
83
8