Ewelina Wojtasik prowadzi blog kulinarny i uwielbia gotować! W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała pasty do smarowania pieczywa - z dyni, z pomidorów i z zielonego groszku. Wspaniała alternatywa dla gotowych "mazideł". Smacznego!Zdjęcie: Tomasz Urbanek / East News
Pasta z suszonych pomidorów, pieczonego czosnku i bazylii
Składniki:
1 główka czosnku
1 słoik suszonych pomidorów z oliwy (280g)
1 czerwona papryka
garść liści bazylii
2 łyżki oliwy z pomidorów
szczypta soli
szczypta czarnego pieprzu
Przygotowanie:
Główki czosnku natnijcie przy ok. ⅔ wysokości (od góry). Ułóżcie je na osobnym kawałku folii aluminiowej, zalejcie każdy 1 łyżeczką oliwy, zawińcie szczelnie. Czerwoną paprykę posmarujcie oliwą. Wstawcie do rozgrzanego piekarnika (200 stopni) i pieczcie przez 50 minut. Wyciągnijcie z piekarnika, odstawcie na chwilę do przestygnięcia (czosnek rozwińcie z folii). Paprykę obierzcie ze skóry, usuńcie nasiona. Czosnek wyciśnijcie z łupinek. Paprykę, czosnek, osączone pomidory i garść bazylii dokładnie zmiksujcie. Podczas miksowania stopniowo dodawajcie oliwę. Doprawcie do smaku solą i pieprzem.
Pasta z dynii z gorgonzollą i rozmarynem
Składniki:
400g dyni (obranej i pozbawionej pestek)
1 szalotka
1 łyżeczka masła
50g gorgonzoli
1 gałązka rozmarynu
szczypta zielonego pieprzu
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzejcie do 200stopni (górna i dolna grzałka).
Dynię pokrójcie w kostkę, wyłóżcie na blasze (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia) i pieczcie przez 30 minut. Na patelni rozgrzejcie masło. Dodajcie posiekaną szalotkę i smażcie, aż się zeszkli. Upieczoną dynię, zeszkloną szalotkę, pokruszoną gorgonzolę i igiełki rozmarynu dokładnie zmiksujcie. Doprawcie do smaku zielonym pieprzem.
Pasta z zielonego groszku i mięty
Składniki:
300g zielonego groszku (mrożonego)
50g dojrzałego sera cheddar
garść liści mięty
1 łyżeczka mielonej kolendry
½ limonki
2 łyżki oliwy
sól
zielony pieprz
Przygotowanie:
Groszek wrzućcie do wrzątku i gotujcie do momentu, aż wypłynie na wierzch. Zbierzcie go łyżką cedzakową i wrzućcie do miski z zimną wodą (zapobiegnie to utracie koloru). Przełóżcie groszek do blendera, dodajcie starty na tarce o grubych oczkach ser, garść liści mięty, mieloną kolendrę, startą skórkę i sok z połowy limonki, zmiksujcie. Podczas miksowania stopniowo dodawajcie oliwę. Na samym końcu doprawcie do smaku solą i pieprzem.
Sałatka Panzanella z pieczonym bakłażanem i pestkami granatu
(na 4 osoby)
Składniki:
1 bakłażan
300g pomidorków koktajlowych
2 szalotki
100g rukoli
2 pęczki natki pietruszki
1/2 bochenka chleba razowego
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki mielonego kminu
2 łyżki oliwy
1 owoc granatu
sól i zielony pieprz
na dressing:
sok z jednej cytryny
oliwa
1 ostra papryczka (czerwona)
sól i pieprz
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzejcie do 175 stopni (dolna i górna grzałka). Chleb pokrójcie w kromki (ok. 1cm), nasmarujcie je oliwą. Bakłażana pokrójcie w plastry (ok. 1,5cm). Natrzyjcie go kminem z obu stron, skropcie oliwą i oprószcie pieprzem. Wstawcie do piekarnika na około 20 minut (w połowie przekręćcie go na drugą stronę). Na 5 minut przed końcem pieczenia wsadźcie do piekarnika kromki chleba. Bakłażana wyciągnijcie z piekarnika i odstawcie na bok, do ostygnięcia. Pokrójcie każdy plaster na ćwiartki. Chleb natrzyjcie przekrojonym na pół ząbkiem czosnku. Pomidorki koktajlowe przekrójcie na pół, a dymkę posiekajcie. Wrzućcie do dużej miski, dodajcie połamane kromki, wymieszajcie i zostawcie na chwilę, by w chleb wsiąknął sok z pomidorów. Dodajcie bakłażana, pestki granatu, rukolę i natkę, delikatnie wymieszajcie. Do małego słoiczka wlejcie sok z cytryny, dolejcie 3 razy więcej oliwy. Dodajcie drobno posiekaną papryczkę chilli, doprawcie odrobinę solą i pieprzem. Zakręćcie słoik i wstrząśnijcie kilka razy, aż sos dokładnie się wymiesza. Sałatkę polejcie sosem, wymieszajcie i podawajcie od razu.
Pudding chlebowy z gorzką czekoladą
(na 4 indywidualne porcje)
Składniki:
8 kromek pieczywa pszennego (bez skórki) pokrojonego w kostkę (ok.2cm)
2 jajka
1 szklanka pełnotłustego mleka
½ szklanki cukru pudru
ziarenka z ½ laski wanilii
kawałek kory cynamonowej
¼ tabliczki gorzkiej czekolady
plus
masło do wysmarowania foremek
mielony cynamon
Przygotowanie:
Rozgrzejcie piekarnik do 175 stopni (górna i dolna grzałka).Foremki wysmarujcie masłem. Do każdej włóżcie trochę chleba (tak by co najmniej przykryły dno), dodajcie grubo pokrojoną czekoladę i dołóżcie resztę chleba. W małym rondlu podgrzejcie mleko razem z ziarenkami wanilii i korą cynamonową. Gdy mleko przy ściankach rondla zacznie się pienić, zdejmijcie z ognia. W misce dokładnie zmiksujcie jajka z cukrem pudrem. Powoli wlejcie ciepłe mleko, ponownie wymieszajcie do połączenia się składników. Przygotowaną masę wylejcie po równo do foremek (tak do ¾ wysokości). Odstawcie na 10 minut, aby chleb nasiąknął (możecie, co jakiś czas dociskać widelcem). Wstawcie do piekarnika i pieczcie przez 25-30 minut. Podawajcie jeszcze ciepłe oprószone cynamonem. Smacznego!
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"