Dziś w naszej kuchni Mikołaj Rey, który postanowił przygotować pasty do chleba. Spod jego ręki wyszły takie smakołyki jak: tapenade z czarnych oliwek, pasta migdałowo szafranowa, pasta z Chorizo, riletty z tuńczyka czy hummus.Czy łatwo jest samemu zrobić ser topiony? Jakie są jego zalety? Czym różni się ser smażony od sera topionego? Opowiedział o tym nasz smakosz, któremu przyszło się zmierzyć z przygotowaniem sera topionego.
Tapenade z czarnych oliwek
Składniki:
200 g czarnych oliwek bez pestek
1 ząbek czosnku
2 filety z sardeli (anchois)
1 łyżka kaparów
1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Zmiksować oddzielnie oliwki, anchois, kapary i ząbek czosnku (obrany). Połączyć w misce. Dodać oliwę z oliwek. Zostawić w lodówce do momentu użycia.
Tapenade z zielonych oliwek
Składniki:
250 g zielonych oliwek
100 g migdałów
50 g filetów anchois
50 g kaparów
czarny pieprz
1 cytryna
10 ml oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Wycisnąć sok z cytryny. Odcedzić kapary. Zmiksować wszystkie składniki w tym samym czasie (z wyjątkiem oliwy z oliwek) wraz z migdałami i sokiem cytrynowym aż do uzyskania gładkiej pasty.
Polewać oliwą cienkim strumieniem i połączyć olej z masą, trochę jak do przygotowania majonezu. Dodać trochę czarnego pieprzu, ale nie dodawać soli z powodu anchois. Zostawić w lodówce do momentu użycia.
Riletty z tuńczyka
Składniki:
1 puszka (140 g) tuńczyka w sosie własnym
1 łyżka szczypiorku
1 mała szalotka, drobno posiekana
1/2 łyżeczki musztardy Dijon
2-3 łyżki śmietany lub 10 ml śmietanki płynnej (w zależności od pożądanej struktury)
sól
pieprz
Przygotowanie:
Dokładnie zmiażdżyć tuńczyka widelcem i dodać pozostałe składniki. Dodać sól i pieprz. Dobrze połączyć wszystkie składniki z sobą. Zostawić w lodówce do momentu użycia.
Pasta z Chorizo
Składniki:
100g kiełbasy Chorizo (łagodna lub ostra)
80 g świeżego sera topionego (lub twarogowego)
4 łyżki przecieru pomidorowego
trochę płynnej śmietanki 30% (opcjonalnie by otrzymać rzadszą konsystencję)
2 kawałki suszonych pomidorów (opcjonalnie)
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
tabasco
Przygotowanie:
Pokroić chorizo na kawałki i zmiksować z suszonymi pomidorami, serem i sosem. Możesz dodać trochę śmietany, jeśli mieszanka jest zbyt gęsta, a także dodać koncentrat pomidorowy do smaku.
Następnie wymieszać z posiekaną natką pietruszki i tabasco.
Zostawić w lodówce do momentu użycia.
Pasta migdałowo szafranowa
Składniki:
150g zmielonych migdałów
trochę szafranu
1 duży ząbek czosnku
10 ml oliwy z oliwek
2 szczypty soli morskiej
Przygotowanie:
Rozgnieć ząbek czosnku. Umieść wszystkie składniki w misce. Dobrze zmiksować, aż pasta będzie gładka. Zostawić w lodówce do momentu użycia.
Hummus
Składniki:
1 puszka (około 540 ml) ciecierzycy ugotowanej wypłukanej i osuszonej
125 ml (1/2 szklanki) wody
2 ząbki czosnku, rozgniecione
125 ml (1/2 szklanki) tahini (masło sezamowe)
sok z 2 cytryn
sól
kminek, pieprz cayenne, pietruszka i oliwy z oliwek (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Zmiksować ciecierzycę, wodę, czosnek, tahini, sok z cytryny i sól do gładkiego puree.
W razie potrzeby, posypać kminkiem, pieprzem cayenne, posypać natką pietruszki i skropić oliwą z oliwek. Zostawić w lodówce do momentu użycia.
Pasta twarogowa z rzodkiewką, ogórkiem i jajkiem
Składniki:
30 dag twarogu
czosnek niedźwiedzi
rzodkiewki
ogórek zielony gruntowy
3 jajka
sól i pieprz
Przygotowanie:
Czosnek niedźwiedzi drobno posiekać, rzodkiewkę i ogórek pokroić w kostkę, jajka ugotować na twardo i zetrzeć na tarce. Całość połączyć z serkiem, przyprawić pieprzem i solą.
Wszystkie pasty podajemy na pieczywie świeżym lub tostowym, z bagietką, pitą, chlebem żytnim na zakwasie, pumperniklem itd, itp.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"