Przepisy kulinarne

Pasty do chleba według przepisu Mikołaja Reya

Dziś w naszej kuchni Mikołaj Rey, który postanowił przygotować pasty do chleba. Spod jego ręki wyszły takie smakołyki jak: tapenade z czarnych oliwek, pasta migdałowo szafranowa, pasta z Chorizo, riletty z tuńczyka czy hummus.

Czy łatwo jest samemu zrobić ser topiony? Jakie są jego zalety? Czym różni się ser smażony od sera topionego? Opowiedział o tym nasz smakosz, któremu przyszło się zmierzyć z przygotowaniem sera topionego.

 

 

 

 

Tapenade z czarnych oliwek

Składniki:
200 g czarnych oliwek bez pestek
1 ząbek czosnku
2 filety z sardeli (anchois)
1 łyżka kaparów
1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:
Zmiksować oddzielnie oliwki, anchois, kapary i ząbek czosnku (obrany). Połączyć w misce. Dodać oliwę z oliwek. Zostawić w lodówce do momentu użycia.

Tapenade z zielonych oliwek

Składniki:
250 g zielonych oliwek
100 g migdałów
50 g filetów anchois
50 g kaparów
czarny pieprz
1 cytryna
10 ml oliwy z oliwek

Przygotowanie:
Wycisnąć sok z cytryny. Odcedzić kapary. Zmiksować wszystkie składniki w tym samym czasie (z wyjątkiem oliwy z oliwek) wraz z migdałami i sokiem cytrynowym aż do uzyskania gładkiej pasty.
Polewać oliwą cienkim strumieniem i połączyć olej z masą, trochę jak do przygotowania majonezu. Dodać trochę czarnego pieprzu, ale nie dodawać soli z powodu anchois. Zostawić w lodówce do momentu użycia.

Riletty z tuńczyka

Składniki:
1 puszka (140 g) tuńczyka w sosie własnym
1 łyżka szczypiorku
1 mała szalotka, drobno posiekana
1/2 łyżeczki musztardy Dijon
2-3 łyżki śmietany lub 10 ml śmietanki płynnej (w zależności od pożądanej struktury)
sól
pieprz

Przygotowanie:
Dokładnie zmiażdżyć tuńczyka widelcem i dodać pozostałe składniki. Dodać sól i pieprz. Dobrze połączyć wszystkie składniki z sobą. Zostawić w lodówce do momentu użycia.

Pasta z Chorizo

Składniki:
100g kiełbasy Chorizo (łagodna lub ostra)
80 g świeżego sera topionego (lub twarogowego)
4 łyżki przecieru pomidorowego
trochę płynnej śmietanki 30% (opcjonalnie by otrzymać rzadszą konsystencję)
2 kawałki suszonych pomidorów (opcjonalnie)
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
tabasco

Przygotowanie:
Pokroić chorizo na kawałki i zmiksować z suszonymi pomidorami, serem i sosem. Możesz dodać trochę śmietany, jeśli mieszanka jest zbyt gęsta, a także dodać koncentrat pomidorowy do smaku.
Następnie wymieszać z posiekaną natką pietruszki i tabasco.
Zostawić w lodówce do momentu użycia.

Pasta migdałowo szafranowa

Składniki:
150g zmielonych migdałów
trochę szafranu
1 duży ząbek czosnku
10 ml oliwy z oliwek
2 szczypty soli morskiej

Przygotowanie:
Rozgnieć ząbek czosnku. Umieść wszystkie składniki w misce. Dobrze zmiksować, aż pasta będzie gładka. Zostawić w lodówce do momentu użycia.

Hummus

Składniki:
1 puszka (około 540 ml)  ciecierzycy ugotowanej wypłukanej i osuszonej
125 ml (1/2 szklanki) wody
2 ząbki czosnku, rozgniecione
125 ml (1/2 szklanki) tahini (masło sezamowe)
sok z 2 cytryn
sól
kminek, pieprz cayenne, pietruszka i oliwy z oliwek (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Zmiksować ciecierzycę, wodę, czosnek, tahini, sok z cytryny i sól do gładkiego puree.
W razie potrzeby, posypać kminkiem, pieprzem cayenne, posypać natką pietruszki i skropić oliwą z oliwek. Zostawić w lodówce do momentu użycia.

Pasta twarogowa z rzodkiewką, ogórkiem i jajkiem

Składniki:
30 dag twarogu
czosnek niedźwiedzi
rzodkiewki
ogórek zielony gruntowy
3 jajka
sól i pieprz

Przygotowanie:
Czosnek niedźwiedzi drobno posiekać, rzodkiewkę i ogórek pokroić w kostkę, jajka ugotować na twardo i zetrzeć na tarce. Całość połączyć z serkiem, przyprawić pieprzem i solą.

Wszystkie pasty podajemy na pieczywie świeżym lub tostowym, z bagietką, pitą, chlebem żytnim na zakwasie, pumperniklem itd, itp.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
49
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0