Pastrami – jak przygotować słynną wołowinę w solance?

Domowe pieczone mięso
Źródło: Dzień Dobry TVN
Krwistoczerwone, soczyste plastry wołowiny pastrami to uczta dla zmysłów każdego miłośnika dań mięsnych. Tajemnicą doskonałego smaku mięsa jest kilkuetapowy proces obróbki cieplnej, której pastrami zawdzięcza także odpowiednią miękkość i ciągliwość. Sprawdź, skąd pochodzi przepis na pastrami i jak w prosty sposób je zrobić.

Co to jest pastrami? Z czym łączyć?

Najprościej mówiąc, to sposób konserwowania żywności polegający na soleniu, peklowaniu i wędzeniu mięsa. Wołowina poddana takiej obróbce jest uważana za prawdziwy rarytas. Wołowe pastrami można jeść solo, kłaść na kanapkę albo traktować jako składnik do wielu potraw. Doskonale smakuje w sałatkach, na pizzy lub jako dodatek do burgera. Przyrządzanie pastrami jest trochę czasochłonne, ale wyborny smak mięsa to najlepsza nagroda za trud włożony w proces przygotowań.

Historia pastrami. Skąd pochodzi ta potrawa?

Szynka pastrami, podobnie jak wiele innych kultowych potraw, wywodzi się z ubogich warstw społecznych. Złożony sposób przygotowania mięsa był także świetną metodą na przedłużenie jego trwałości. Korzenie pastrami sięgają czasów starożytnych. Najprawdopodobniej kolebką tej potrawy jest Turcja, o czym świadczy chociażby nazwa – w języku tureckim pastrami oznacza dokładnie „prasowane mięso”. Bazując na historycznych źródłach, można przypuszczać, że metoda obróbki mięsa w starożytnej Turcji, polegająca głównie na suszeniu go na wolnym powietrzu, stała się pierwowzorem dzisiejszego pastrami.

Popularność pastrami rozkwitła dopiero pod koniec XIX wieku, na fali wielkiej emigracji rumuńskich Żydów do USA. Od tamtego czasu pastrami wołowe jest jedną z najpopularniejszych mięsnych przekąsek w Stanach Zjednoczonych. Kanapka z pastrami jest uznawana w USA za ikonę sztuki kulinarnej! W Nowym Jorku serwuje ją m.in. Katz’s Deli, legendarna restauracja z ponad 100-letnią tradycją.

Mięso w solance bez problemu przygotujesz samodzielnie w domu. Sprawdź, jak zrobić pastrami krok po kroku!

Przepis na prawdziwe pastrami wołowe

Składniki (przepis na 12 porcji):

  • 2½ kg mostka wołowego bez kości (mięso powinno być lekko obrośnięte tłuszczem)
    • 120 g soli peklowej
      • 350 g cukru trzcinowego
        • 10 ząbków czosnku
          • 2 średniej wielkości cebule
            • 3 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
              • 3 łyżeczki kolendry
                • 4 liście laurowe
                  • 10 ziaren ziela angielskiego
                    • 10 ziaren jałowca
                      • 3 łyżeczki wędzonej papryki
                        • 2 łyżeczki mielonego imbiru
                          • 2 łyżeczki ostrej papryki
                            • 3 łyżki musztardy dijon
                              • 2 łyżeczki cynamonu
                                • kawałek kory cynamonu
                                  • 1 łyżeczka suszonej cebuli
                                    • 1 łyżeczka suszonego czosnku

                                      Sposób przygotowanie:

                                      1. Pierwszy etap to przygotowanie zalewy peklującej. W dużym garnku zagotuj 2 litry wody. Wrzuć do niej: sól, cukier trzcinowy, 1½ łyżeczki pieprzu, ziele angielskie, liście laurowe, ziarna jałowca, 1 łyżeczkę imbiru, 1½ łyżeczki kolendry, a także 1 łyżeczkę ostrej papryki, 1½ łyżeczki wędzonej papryki, 1 łyżeczkę cynamonu i korę cynamonu.
                                        1. Pokrój drobno cebule i ząbki czosnku, a następnie dodaj do gotującej się wody. Po kilku minutach odstaw garnek z zalewą do wystygnięcia.
                                          1. Podziel mięso na kilka kawałków i ponakłuwaj je z każdej strony, żeby równomiernie wchłonęły przyprawy. Zanurz mięso w zalewie i wstaw do lodówki na 7 dni.
                                            1. Po upływie tego czasu mięso jest gotowe do dalszej obróbki. Wyjmij je z zalewy i opłucz kilkakrotnie pod bieżącą wodą, żeby pozbyć się nadmiaru soli.
                                              1. Pora na suchą marynatę. Do niewielkiego naczynia wsyp: 1½ łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczkę imbiru, 1½ łyżeczki kolendry, 1 łyżeczkę ostrej papryki, 1½ łyżeczki wędzonej papryki, 1 łyżeczkę cynamonu, 1 łyżeczkę suszonej cebuli i 1 łyżeczkę suszonego czosnku. Wymieszaj dokładnie wszystkie przyprawy.
                                                1. Mięso posmaruj musztardą i natrzyj dokładnie mieszanką przypraw. Następnie przełóż je do szczelnego naczynia i wstaw do lodówki na minimum 24 godziny.
                                                  1. Rozgrzej piekarnik do 120℃. Wyjmij wołowinę z lodówki, przełóż na blachę i piecz przez ok. 3 godziny.
                                                    1. Ostatni etap to gotowanie. Upieczony mostek gotuj na parze przez ok. 120 minut, a następnie odstaw do wystygnięcia.
                                                      1. Pokrój mięso na cienkie plastry. Wołowe pastrami gotowe!

                                                        Co trzeba wiedzieć, zanim przygotuje się pastrami?

                                                        • Zazwyczaj do przygotowania pastrami używa się mostka wołowego – odpowiednia zawartość tłuszczu w tej partii mięsa sprawia, że podczas obróbki termicznej nie wysycha i staje się odpowiednio nawilżone. Domowe pastrami można przygotować także z mięsa gęsi, kaczki albo z wieprzowiny.
                                                          • Przepis na pastrami można wzbogacić czerwonym winem – mięso zyska głęboki smak i intensywniejszy kolor.
                                                            • Kluczowym etapem podczas przygotowywania pastrami jest peklowanie. To właśnie dzięki soli peklowej mięso staje się apetycznie czerwone.
                                                              • Szynka pastrami może być doskonałym dodatkiem do wielu potraw. Można rozłożyć jej plastry na spodzie pizzy zamiast szynki parmeńskiej. Doskonałą propozycją na pożywną kolację jest sałatka z pastrami , pomidorem, jajkiem i sosem anchois .
                                                                • Gdy nie ma się ochoty na kulinarne eksperymenty, warto wypróbować pastrami w wersji klasycznej – w formie przepysznej kanapki z chleba żytniego, z musztardą, dodatkiem pikli i mnóstwem soczystych plasterków pastrami w środku. Kanapka z pastrami może być także serwowana na gorąco – to kultowa przekąska wielu restauracji w Los Angeles.

                                                                  Zobacz też:

                                                                  Zobacz video: Rekordowy burger w Serbii. Kanapka ważyła ponad 66 kg!

                                                                  Autor: Adrian Adamczyk

                                                                  Źródło zdjęcia głównego: BrentBinghamPhotography/Getty Images

                                                                  podziel się:

                                                                  Pozostałe wiadomości