Pascha na słodko z bakaliami i wytrawna z warzywami - z przepisu Andrzeja Polana

Z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował kilka wersji tradycyjnej paschy. Andrzej zaproponował paschę stracciatellę z ciepłymi bakaliami, tropikalną z mango, a także paschę z majonezem i warzywami. Sprawdź, jak zrobić je w domu.

Pascha straciatella z ciepłymi bakaliami - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 3 l mleka świeżego niepasteryzowanego,
    • 1 l śmietany 18%,
      • 5 sztuk żółtek gotowanych,
        • 8 sztuk jajek,
          • 1,5 szklanki cukru,
            • 100 g czekolady gorzkiej,
              • 100 g czekolady białej.

                Kuchnia Andrzeja Polana

                Źródło: Dzień Dobry TVN
                Pizza a la Polan
                Pizza a la Polan
                Grzybowa uczta
                Grzybowa uczta
                Kuchnia winogronowa
                Kuchnia winogronowa

                Sposób przygotowania:

                1. Mleko zagotowujemy.
                  1. Żółtka gotowane ucieramy z cukrem.
                    1. Śmietanę łączymy z jajkami.
                      1. Dodajemy małym strużkiem do gotującego się mleka.
                        1. Kiedy tylko podczas wolnego gotowania zrobi nam się masa jak domowy twarożek, wszystko przelewamy na gazę bawełnianą położoną na durszlaku odcedzamy i studzimy.
                          1. Zimną masę dodajemy do utartych żółtek, dokładnie mieszamy, dodajemy startą czekoladę i przekładamy do formy w której chcemy przygotować paschę.

                            Dodatki do paschy:

                            • 100 g fig,
                              • 100 g żurawiny,
                                • 100 g rodzynek,
                                  • 100 g Moreli,
                                    • 100 g cukru,
                                      • 100 ml rumu.

                                        Wszystkie bakalie zalewamy syropem cukrowym. Na koniec dodajemy alkohol. Paschę podajemy posypaną cukrem pudrem i ciepłymi bakaliami w syropie rumowym.

                                        Pascha tropikalna - przepis krok po kroku

                                        Składniki:

                                        • 3 l mleka świeżego niepasteryzowanego,
                                          • 3 sztuki (plus dodatkowe do polewy) mango dojrzałego,
                                            • 8 sztuk jaj,
                                              • 700 ml śmietany 18%,
                                                • 5 sztuk żółtek gotowanych,
                                                  • 2 szklanki cukru pudru,
                                                    • 8 sztuki marakui,
                                                      • 20 g żelatyny,
                                                        • skórka z limonki,
                                                          • sok z limonki,
                                                            • świeża mięta.

                                                              Sposób przygotowania:

                                                              1. Mleko zagotowujemy.
                                                                1. Żółtka gotowane ucieramy z cukrem.
                                                                  1. Śmietanę łączymy z jajkami i zmiksowanym mango, skórką i sokiem z limonki.
                                                                    1. Dodajemy małym strużkiem do gotującego się mleka. Kiedy tylko podczas wolnego gotowania zrobi nam się masa jak domowy twarożek, wszystko przelewamy na gazę bawełnianą położoną na durszlaku odcedzamy i studzimy.
                                                                      1. Zimną masę dodajemy do utartych żółtek, dokładnie mieszamy, przekładamy do formy w której chcemy przygotować paschę.
                                                                        1. Maracuję łączymy z żelatyną, rozpuszczoną w 100 ml wody i studzimy, jednym zmiksowanym mango, lekko tężejącym sosem owocowym zalewamy wierzch paschy.
                                                                          1. Dekorujemy listkami mięty.

                                                                            Pascha wiosenna wytrawna - przepis krok po kroku

                                                                            Składniki:

                                                                            • 3 l mleka świeżego niepasteryzowanego,
                                                                              • 1 l śmietany 18%,
                                                                                • 5 sztuki żółtek gotowanych,
                                                                                  • 8 sztuk jajek,
                                                                                    • 2-3 łyżki majonezu,
                                                                                      • 2 łyżki chrzanu,
                                                                                        • 2-3 łyżki groszku zielonego mrożonego,
                                                                                          • 2 pęczki rzodkiewki,
                                                                                            • 2 sztuk ogórków zielonych,
                                                                                              • koperek, natka, szpinak, szczypiorek,
                                                                                                • bazylia,
                                                                                                  • gałka muszkatołowa, pieprz czarny, sól, curry.

                                                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                                                    1. Mleko zagotowujemy.
                                                                                                      1. Żółtka gotowane ucieramy z solą, chrzanem i majonezem.
                                                                                                        1. Śmietanę łączymy z jajkami, gałką muszkatołową, czarnym pieprzem, curry.
                                                                                                          1. Dodajemy małym strużkiem do gotującego się mleka.
                                                                                                            1. Kiedy tylko podczas wolnego gotowania zrobi nam się masa jak domowy twarożek, wszystko przelewamy na gazę bawełnianą położoną na durszlaku odcedzamy i studzimy.
                                                                                                              1. Zimną masę dodajemy do utartych żółtek, dokładnie mieszamy, dodajemy pokrojony drobno ogórek bez pestek ale ze skórką, rzodkiewkę, szczypiorek, koperek, zblanszowany groszek i przekładamy do formy w której chcemy przygotować paschę.
                                                                                                                1. Paschę podajemy z listkami zielonymi szpinaku, bazylii oraz natki.

                                                                                                                  Zobacz także:

                                                                                                                  Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                                                                  Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

                                                                                                                  podziel się:

                                                                                                                  Pozostałe wiadomości