Tatar, który dziś wykonam, można zrobić z różnych ryb: makrelli, czy pstrąga, ale ta ryba którą chciałem państwu zaprezentować jest wyjątkowa, a tatar z niej uzyskany jest delikatny i odświeżający. Podajemy z majonezem własnej roboty.W naturalnym środowisku barramundi, żyją w morskich przybrzeżnych wodach tropikalnych (Australii), gdzie temperatura wody nie spada poniżej 20 stopni. W języku Aborygenów jej nazwa oznacza «ryba o dużej łusce». Cały świat na jej punkcie oszalał. W Polsce istnieje 1 ferma gdzie są one hodowane, w Olsztynie. Jedząc ją możecie mieć pewność, że jest zdrowa. Nie stosuje się w jej hodowli, tak jak w przypadku soli, antybiotyków. Jest karmiona wyłącznie zdrową żywnością. Larwy tej ryby przyjeżdżają do naszego kraju z Australii i przechodzą kwarantannę. Kasztany - Okres ich zbioru przypada na wrzesień, ale można je przetrzymać 3-4 miesiące, aby w okresie zimy się nimi delektować.
Tatar z ryby barramundi i mango
Składniki:
300 gram filetu ze schłodzonej ryby barramundi, bez ości
2 łyżki drobniutko posiekanej cebuli
Pół dojrzałego mango, pokrojonego w drobną kosteczkę
2 łyżki drobniutko pokrojonego szczypiorku
Sok z połowy cytryny
Sok z 1 limonki
4 łyżki oliwy
Sól
Pieprz
Majonez domowy pachnący kokosem
Składniki:
1 łyżka ostrej musztardy
1 żółtko
100 ml oleju arachidowego
100 ml śmietanki kokosowej
2 łyżki posiekanej kolendry
Sposób wykonania:
Schłodzoną rybę pokrój w równą kosteczkę i wymieszaj z cebulą, mango i szczypiorkiem. Dodaj sok z cytrusów, oliwę i delikatnie wymieszaj. Dopraw, a następnie wstaw do lodówki na 10 min. W miedzy czasie przygotuj majonez: Do miseczki dodaj: musztardę, żółtko, sól i pieprz. Cały czas mieszając trzepaczką, dodawaj pomału olej arachidowy do środka, aż powstanie majonez. Dodaj do majonezu śmietankę kokosową i kolendrę, tak przyrządzone wstaw do lodówki. Dodaj 2 łyżki majonezu do zimnego tatara i wymieszaj. Możesz podawać na kilka sposobów: na toście lub na ładnej łyżeczce, bądź w szklanej miseczce.
Morskie ragout po Australijsku
Składniki:
1 kg 200gram filetów z ryby barramundi
4 pomidory pokrojone na małe kawałki
2 czerwone papryki pokrojone w kosteczkę
1 żółta papryka pokrojona w kosteczkę
1 czerwona cebula pokrojona w kosteczkę
5 cm korzenia imbiru, który drobno ścieramy na tarce
1 strączek ostrej papryki, którą drobno siekamy
Sok i zeste z 2 limonek
2 posiekane ząbki czosnku
100 gr krewetek black tiger
10 kropelek tabasko
1 pęczek posiekanej kolendry
250 ml białego wina
5 łyżek oliwy
20 gr masła
Sól do smaku
Pieprz do smaku
Sposób wykonania:
W dużym garnku rozgrzej oliwę i podsmaż czosnek oraz cebulę na szklisto. Dodaj pokrojoną paprykę i podsmażaj całość ok 5 min. Dodaj pomidory, imbir i kolendrę oraz chili i wymieszaj całość. Smaż 2 minuty. Dodaj skórkę z limonek i sok. Wlej do warzyw wino, kiedy całość się zagotuje dodaj krewetki i Tabasco. Gotuj 10 min na mocnym ogniu pod przykryciem. W razie potrzeby możesz dodać troszeczkę wody. Na rozgrzaną patelnię dodaj odrobinę oliwy. Na rozgrzaną oliwę dodaj ciut masła. Po spienieniu się masła podsmaż wcześniej doprawioną rybę. Smaż z obu stron, zaczynając od strony ze skórą. Na talerzu zrób lożę z naszego ragout i dodaj na wierzch naszą podsmażoną rybę, udekoruj ziołami które masz w domu.
Mrożony kremik z kasztanów z sosem czekoladowym
Składniki:
500 gr kremu z kasztanów
600 ml śmietany 36%
8 gr żelatyny lub 4 płaty
sos czekoladowy:
250 gr czekolady 90%
100 gr masla
100 ml smietany 36%
5 ml likieru Baileys
Przygotowanie:
W garnku podgrzej połowę śmietany płynnej i dodaj do środka żelatynę. Wymieszaj to z kremem z kasztanów. Tak przygotowany krem włóż na pół godziny do lodówki, by się ściął. Pozostałą śmietanę włóż do lodówki by się schłodziła. Po 30 min. wyciągnij obie miski. Ubij śmietanę na sztywno i pomieszaj delikatnie z naszym kremem z kasztanów. Całość przełóż do naczynia i włóż do lodówki na 5 godzin. Rozpuść czekoladę, masło, śmietanę i likier w kąpieli wodnej, zdejmij z ognia i zostaw miseczkę na garnku z ciepłą wodą. Wyjmij krem z lodówki i przełóż na talerz, polej ciepłym sosem czekoladowym po wierzchu, udekoruj miętą lub orzechami oraz płatkami prażonych migdałów. Smacznego!
Autor: bw
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"