Parówki nie kojarzą się z wyszukanymi daniami. Jednak parówki w cieście francuskim to zupełnie co innego… doskonale wyglądają, świetnie smakują i można przygotować je na wiele okazji. W dodatku jest to danie, które można bardzo szybko przyrządzić!

Parówki w cieście francuskim to danie, które można przyrządzić na wiele sposobów. Klasyczny przepis zakłada, że głównymi składnikami tej potrawy są ciasto francuskie i parówki. Powstało jednak wiele sposobów na przygotowanie tej potrawy: parówki w cieście francuskim z serem, parówki w cieście francuskim z pieczarkami, z musztardą, z boczkiem – wybór jest bardzo duży! Zachęcamy do zapoznania się z przepisem i do eksperymentów w kuchni!

Przepis na parówki w cieście francuskim

Jak już zostało wspomniane, parówki w cieście francuskim można przyrządzić na wiele sposobów – wszystko zależy od dodatków, których użyjemy. Jak zrobić parówki w cieście francuskim? To bardzo proste – wykonanie zajmuje raptem pół godziny, a efekty są naprawdę zaskakujące. Jest to danie dobre w szczególności dla tych osób, które lubią parówki, jednak znudziła im się tradycyjna wersja ich podania.

Poniżej przedstawiamy klasyczny przepis na parówki w cieście francuskim z serem .

Przepis na 2 porcje

Czas przygotowania: 0,5 godz.

Składniki:

· 4 parówki,

· 4 plastry sera żółtego,

· 2 kawałki ciasta francuskiego (1 opakowanie wystarczy),

· 1 jajko.

Przyrządzanie:

Wyjmujemy z opakowania ciasto francuskie. Wydzielamy jeden kawałek. Ciasto kroimy wzdłuż na paski o szerokości ok. 2 cm.

Parówki owijamy w duże plastry sera, a następnie całość owijamy przygotowanymi paskami ciasta francuskiego – tworzymy z niego harmonijkę wokół parówki.

Parówki w cieście francuskim układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 200 stopni Celsjusza. Na pytanie, jak długo piec parówki, odpowiadamy: wystarczy ok. 15-20 min!

Parówki w cieście francuskim można podawać na ciepło wraz z ulubionym sosem oraz z pieczywem, ale również na zimno jako przekąskę. Jeżeli wybieramy sposób drugi, parówki można pokroić w krążki i wbić w nie wykałaczki – będą prezentować się bardzo dobrze!

Parówki w cieście francuskim z dodatkami – kilka pomysłów

Parówki można przyrządzić na wiele innych sposobów – wystarczy użyć ulubionych dodatków. Jednym z równie prostych przepisów są parówki w cieście francuskim z pieczarkami lub z serem i pieczarkami . Z podanego przepis uzyskamy porcje dla dwóch osób (lub czterech, jeśli podamy po jednej parówce).

Składniki:

· 4 parówki,

· 4 plastry sera żółtego,

· 5 pieczarek,

· 4 kawałki ciasta francuskiego (1 opakowanie wystarczy),

· 1 jajko.

Przyrządzanie:

Przygotowujemy pieczarki: dokładnie je myjemy, obieramy, kroimy i podsmażamy na maśle.

Parówki owijamy w żółty ser.

Rozkładamy 4 kawałki ciasta francuskiego. Na każdym umieszczamy przygotowane pieczarki.

Na cieście francuskim kładziemy parówki i zawijamy je.

Całość trafia do piekarnika na ok. 20 min, rozgrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza.

Uwaga! Brak sera w plastrach nie jest problemem. Ser można zetrzeć i posypać nim pieczarki – efekt będzie równie dobry!

Przepis ten można dowolnie modyfikować. Jedną z popularnych wersji są parówki w cieście francuskim z musztardą – wystarczy posmarować parówki musztardą przed zawinięciem ich w ciasto francuskie. Równie popularne są parówki w cieście francuskim z szynką czy z pomidorami i serem lub innymi warzywami. W kuchni ograniczać może nas tylko wyobraźnia! Lubisz cebulę, szpinak lub inne warzywa? A może przepadasz za serem pleśniowym lub boczkiem? Masz pełną dowolność w przyrządzaniu tego dania!

Dodatki, których możesz użyć to:

· papryka,

· szpinak,

· świeży pomidor,

· pomidor suszony,

· pieczarki,

· różne rodzaje serów.

Sosy, które pasują do parówek francuskich to:

· musztardowy,

· pomidorowy,

· czosnkowy.

Parówki w cieście francuskim dla dzieci i dla dorosłych

Parówki w cieście francuskim dla dzieci ? Oczywiście, że to doskonały pomysł! Dzieci zazwyczaj bardzo lubią to mięso i zazwyczaj nie mają nic przeciwko, aby przyrządzić je w niecodziennej formie. Należy jednak pamiętać, że jeśli przygotowujemy danie dla dzieci, warto dokładnie rozważyć, jakie dodatki znajdą się w potrawie – ważne, by dziecko lubiało każdy z nich! Parówki w cieście francuskim nadają się na smaczną kolację oraz przystawkę lub przekąskę w gronie znajomych . Im więcej ciekawych i kolorowych dodatków, tym danie będzie prezentowało się lepiej, w szczególności po przekrojeniu.

Życzymy udanych eksperymentów w kuchni!

Zobacz film: Francuskie inspiracje Mikołaja Reya.


Zobacz film: Francuskie inspiracje Mikołaja Reya. Źródło: Dzień Dobry TVN

Co sądzisz o tym artykule?
57
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0