Przepisy kulinarne

Papryka w roli głównej

Faszerowa, pieczona, duszona. Paprykę można przyrządzić na wiele sposobów. Trudno wyobrazić sobie bez niej leczo czy gulasz. Mistrz Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował kilka dań z papryką w roli głównej: paprykę z kurczakiem i ryżem, polędwicę wieprzową w papryce i puree z cukinii oraz muffiny z kozim serem i żurawiną, które podajemy koniecznie z sosem z papryki i jogurtem. Smacznego!

Zdjęcie: Jan Kucharzyk/ East News

 

Papryka z kurczakiem i ryżem
Składniki:
przyprawa do potraw
200 g groszku mrożonego
400 g piersi z kurczaka
200 g serka mascarpone       
rosół z kury Kucharek
6 sztuk papryki       
200 g ryżu
2 cebule
czosnek
olej

Przygotowanie:
Filety kurczaka kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na oleju. Zdejmujemy kurczaka z patelni i na tym samym tłuszczu przesmażamy posiekany czosnek i cebulkę. Dodajemy ryż i podlewamy rosołem z kury w stosunku 1:2. Podgrzewamy na wolnym ogniu do momentu, aż ryż prawie wchłonie cały płyn. Papryki przekrawamy, wyjmujemy gniazda nasienne. Ryż mieszamy z kurczakiem, serkiem mascarpone, groszkiem. Dodajemy przyprawę do potraw. Masę nakładamy do połówek papryk i umieszczamy wszystko w formie żaroodpornej. Podlewamy pozostałym rosołem z kury i zapiekamy około 30 minut w temp. 190 stopni.

Polędwica wieprzowa w papryce, puree z cukinii
Składniki:
400 g polędwiczka wieprzowej
przyprawa do potraw
4 świeże papryki
½ szklanki mleka           
50 g masła
3 cukinie
1 cebula
oliwa

Przygotowanie:
Polędwiczkę kroimy na plastry. Paprykę kroimy w krążki. Mięso smarujemy oliwa z obu stron i umieszczamy w paprykowych krążkach. Doprawiamy przyprawą do potraw. Cukinię kroimy na małe kawałki. Na oliwie przesmażamy cebulkę pokrojoną, dodajemy cukinię. Krótko smażymy razem i podlewamy mlekiem. Doprawiamy przyprawą do potraw. Po uduszeniu miksujemy na puree, przekładamy ponownie na patelnie i dodajemy masło.

Muffiny z kozim serem i żurawiną
składniki:
przyprawa do potraw
100 g suszonej żurawiny
300 g jogurtu greckiego
1/2szkl oliwy z oliwek         
proszek do pieczenia   
100 g sera koziego
czarne oliwki   
250 g mąki
cebulka
2 jajka

Przygotowanie:           
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przyprawą do potraw. Jajka mieszamy z oliwą i jogurtem. Cebulkę siekamy bardzo drobno, przesmażamy na złoto z oregano i dodajemy do masy płynnej. Obie masy łączymy, wyrabiamy luźne ciasto. Do ciasta dodajemy pokrojone oliwki, żurawinę oraz ser kozi. Masę rozkładamy do foremek na muffiny. Pieczemy około 30 minut w temp. 170 stopni. Muffiny podajemy z sosem z papryki i jogurtem.

Składniki:
przyprawa do potraw
300 g jogurtu greckiego           
1 czerwona papryka       
ostry ketchup
cynamon
goździki
2 cebule
cukier

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
51
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0