Materiał promocyjny

Papryka w każdej postaci

Marynowana, świeża i pieczona – uwielbiamy paprykę w każdej postaci! Świetnie w kuchni sprawdzają się gęste, aromatyczne i piekielnie ostre pasty, bałkański ajvar, indonezyjski sambal, marokańska harisa czy amerykańskie tabasco - zdradzają Tomasz Jakubiak i Grzegorz Łapanowski.

Kozia papryka z olejem dyniowym, grzankami i roszponką

Składniki:

opakowanie koziego twarożku

2 papryki

kilka łyżek oleju z dyni lub oliwy z oliwek

2 kromki dobrego pieczywa

garść roszponki

bazylia

tymianek

łyżeczka miodu

łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:

Idealna na przystawkę prosta i pyszna sałatka. Kozi ser i pieczona papryka tworzą wspaniały smak. Paprykę pieczemy w całości w mocno nagrzanym piekarniku, aż się pomarszczona i ciemna stanie. Odstawiamy ją do ostygnięcia w szczelnie zamkniętym pudełku, by zaparowała i dopiero później obieramy. Pieczywo kroimy w kostkę – dodajemy tymianek i kilka kropli oliwy – zapiekamy do zbrązowienia. Z miodu, oliwy i cytryny przygotowujemy dressing, lekko doprawiając go solą i pieprzem. Kawałeczki koziego sera owijamy paseczkami pieczonej papryki. Na środek talerza kładziemy kępkę roszponki (lub innych sałat), wokół układamy roladki z koziego sera, do tego grzanki i gotowe.

Rybka z harisą i opiekanymi warzywami

Składniki:

opakowanie harrisy lub garść chili

szczypta cynamonu, kminu rzymskiego i mielonych nasion kolendry

kilka ząbków czosnku

oliwa z oliwek

tłusta rybka – karp, maślana lub łosoś

dynia, marchewka, papryka, ziemniaki

rozmaryn

Przygotowanie:

Oj kojarzy mi się harisa z marokańską restauracją, w której pracowałem. Intensywna w smaku, ostra i pyszna. Do zup, mięs i ryb wyśmienita. Wszystkie składniki (chili bez szypułek i nasion) mielimy na gładką masę o konsystencji koncentratu pomidorowego. Rybę (najlepiej filet lub gotowe porcje) smarujemy pastą wymieszaną z oliwą, obsmażamy z obu stron na patelni i wsadzamy do pieca na około 8 minut (w przypadku porcji, filet 15-20 minut, cała ryba około 30 minut) w zależności od wielkości). Warzywa kroimy w toporne kawałki, doprawiamy pieprzem i solą, dodajemy rozmaryn i pieczemy na złoto. Rybę serwujemy na warzywach z limonkami i majonezem wymieszanym z harrisą i avokado.

Ostra pasta z tajskich papryczek Hot Red

Składniki:

garść papryczek chili

3 ząbki czosnku

1 czerwona cebula

50 ml sosu sojowego

100 ml octu ryżowego

2 łyżki cukru

50 ml sosu rybnego

Przygotowanie:

Do rondla wlewamy 1 szklankę wody, dodajemy papryczki i gotujemy, aż wywar odparuje do połowy i nabierze intensywnego koloru. Dorzucamy połowę czosnku i gotujemy jeszcze chwilę. Na patelni, bez oleju smażymy na ciemny kolor cebulę posiekaną w drobną kostkę i dodajemy do wody z papryką. Wszystko przekładamy wraz z płynem do blendera, dodajemy resztę czosnku i krótko miksujemy, aby wciąż były widoczne pestki. Przekładamy na patelnię, doprawiamy pozostałymi składnikami i smażymy, aż osiągniemy konsystencję gęstej pasty.

Zawijas z pieczonej papryki i koziego sera

Składniki:

4-5 papryk w różnych kolorach

2-3 ząbki czosnku

25 dkg wędzonego łososia

2 małe pudełeczka twarogu koziego

1 białko

sól / pierz

świeża bazylia

1 puszka tuńczyka

3 łyżki Pesto

sok z połowy cytryny

suszone pomidory

Przygotowanie:

Paprykę pieczemy do zbrązowienia, wkładamy do plastikowego woreczka i odkładamy, aż papryka porządnie się „spoci”. Wyciągamy i odbieramy ze skórki uważając, aby jak najmniej uszkodzić strukturę. Kroimy obraną paprykę w jak największe paski. Na blacie rozkładamy folię spożywczą i układamy na niej prostokąt z papryki (dłuższy niż szerszy), smarujemy białkiem i kolejno przykrywamy: łososiem, serkiem (solimy, pierzymy) i listkami bazylii. Wszystko zwijamy w roladę i odkładamy na kilka godzin do lodówki. Tuńczyka blenderujemy z pesto, pomidorami i cytryną.

Sałatka owocowa z chili i kolendrą – brzmi może dziwnie, ale smakuje pysznie

Składniki:

1 mango

1 pomarańcza

małe chili

kilka listków kolendry (ewentualnie garść kolorowych winogron)

sorbet cytrynowy – najlepiej domowej roboty

Przygotowanie:

Pomarańcze filetujemy lub obieramy i kroimy w kawałki, mango w zapałkę. Chili i kolendrę drobno siekamy. Składniki łączymy i serwujemy z sorbetem lub szpinakiem, orzechami i grillowanym, drobiowym mięsem. Możemy też spróbować zamiast tropikalnych owoców dodać winogrona, trochę soku z cytryny i miodu.

Przepisy autorstwa Tomasza Jakubiaka i Grzegorza Łapanowskiego.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości