Przepisy kulinarne

„Panny z Avignonu” inspiracją w kuchni

Dziś w kuchni „Panny z Avignonu” Picassa. Anna Starmach zainspirowana obrazem postanowiła wykorzystać w przepisach chili, imbir, kolendrę, szafran, gałkę muszkatołową, curry, czyli najmocniejsze afrodyzjaki. Smacznego!

Kurczak z chili i mlekiem kokosowym

Składniki:


Podwójna pierś z kurczaka


500 ml mleka kokosowego


Kawałek świeżego imbiru


2 ząbki czosnku


Trawa cytrynowa


Pęczek kolendry


limonka


2 papryczki chili


2 łyżki zielonej pasty curry


PRZYPRAWY KAMIS:


Chili pieprz Cayenne


Pieprz Kolorowy w młynku


Sól Morska w młynku



Przygotowanie:


Piersi kurczaka pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj w misce z curry, sokiem z limonki. Cebule przygrzej na patelni, dodaj cebulę, imbir, czosnek, trawę cytrynową, chili. Smaż przez chwilę. Przełóż do miseczki. Na patelnię wrzuć kurczaka, poczekaj aż mięso nabierze złotego koloru. Dodaj przysmażoną cebulę oraz mleko kokosowe. Duś około 30 min. Podawaj z dużą ilością kolendry.



Szafranowy sernik

Składniki:


Spód ciasta:


80 g drobnego cukru


220 g mąki pszennej


160 g masła


Masa serowa:


400 g mleka skondensowanego


1 kg sera dwukrotnie zmielonego


6 żółtek


6 białek


PRZYPRAWY KAMIS:


Szafran nitki


Wanilia laska


Sól Morska w młynku



Przygotowanie:


Masło utrzyj z cukrem. Dodaj mąkę, ugniataj aż uzyskasz zwartą kulkę ciasta. Owiń ciasto folią i wstaw do lodówki na około 30 min. Następnie rozwałkuj je i przełóż do okrągłej formy. Powinna sięgać 2/3 wysokości. Piecz około 20 minut w temperaturze 190 stopni.


Ser wymieszaj z mlekiem, w którym wcześniej został rozpuszczony szafran (około 10 nitek). Następnie połącz go z utartymi żółtkami. Ubij pianę i delikatnie połącz ją z masą serową. Przełóż ją na upieczony kruchy spód, piecz około 20 minut w temperaturze 170 stopni.



Zupa muszkatołowa

Składniki:


1 cebula drobno pokrojona


300 pieczarek


50 g suszonych borowików


700 ml bulionu warzywnego


150 ml białego wina


100 ml śmietanki 36%


Łyżka masła


PRZYPRAWY KAMIS:


Gałka muszkatołowa mielona


Pieprz kolorowy w młynku


Sól Morska w młynku


Koperek



Przygotowanie:


Na maśle przysmaż cebulę, dodaj grzyby, smaż przez chwilę. Wlej wino, poczekaj aż odparuje i dodaj bulion. Dopraw gałką (około pół łyżeczki), solą, pieprzem i gotuj około 15 minut. Podawaj z koperkiem i odrobiną śmietanki.



Imbirowe pulpeciki z sosem pomidorowym

Składniki:


Pulpety:


250 g mielonej wieprzowiny


250 g mielonej wołowiny


1 jajo


2 czerwone cebule drobno pokrojone


4 łyżki bułki tartej


50 g tartego parmezanu


Sos:


Cebula drobno pokrojona


3 ząbki czosnku


Oliwa z oliwek


1 l przecieru pomidorowego


PRZYPRAWY KAMIS:


Imbir mielony


Czosnek granulowany


Oregano


Pieprz czarny ziarnisty w młynku


Sól morska w młynku



Przygotowanie:


Mięso wymieszaj z cebulą, bułką tartą, imbirem, oregano, jajkiem, dopraw solą i pieprzem. Lep kulki wielkości orzecha włoskiego. Wstaw do lodówki na 30 minut. Aby przygotować sos, przysmaż na oliwie cebulę i drobno pokrojony czosnek. Dodaj przecier i gotuj przez chwilę. Do sosu pulpeciki wkładaj pojedynczo i gotuj przez około 25 minut.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
69
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0