W kuchni Dzień Dobry TVNM same dziwy! Ptyś z Francuzem, PanCAKE i Andrzej Polan, który do ciasta dodał - uwaga - majonez. Czym się "zaciąga" Andrzej Polan? :) Skorzystajcie z przepisów naszego kulinarnego mistrza!Pancakes z cukinii, łosoś smażony, sos z ogórka
Składniki:
400 g łososia
250 ml śmietany 18%
10 ogórków małosolnych
4 młode ziemniaki
4 łyżki bułki tartej
4 jajka
2 cukinie
2 łyżki majonezu
1 słoiczek chrzanu
olej rzepakowy do smażenia
szczypiorek, koperek
pieprz, sól
Przygotowanie:
Na tarce ścieramy ziemniaki, cukinię. Odciskamy. W naczyniu miksujemy jajka z solą, pieprzem, koperkiem i szczypiorkiem. Dodajemy starte warzywa i na koniec bułkę tartą. Mieszamy i smażym7y małe placuszki na oleju. Łososia oprószamy solą, pieprzem i smażymy na patelni. Ogórki małosolne kroimy w kostkę, dodajemy szczypiorek, koperek, chrzan, śmietanę i majonez. Taki szybki sos jak tatarski. Ale na ostro-chrzanowo.
Sałatka z ogórka i ananasa, eskalopki wieprzowe
500 g schabu wieprzowego
3 limonki
2 łyżki miodu
2 cytryny
1 ogórek zielony
0,5 ananasa
świeża mięta
sól, pieprz
Przygotowanie:
W małym naczyniu mieszamy miód z sokiem z limonek. Ananasa kroimy i łączymy z ogórkiem zielonym, świeżą miętą, zalewamy sosem. mięso kroimy w cienkie plastry, rozklepujemy cienko, oprószamy solą oraz pierzem. Smażymy na oleju na złoty kolor, zalewamy sokiem z cytryny.
Bułeczki drożdżowe z bitą śmietaną, truskawki
Ciasto:
600 ml mleka
100 g drożdży
100 g masła
100 g cukru
3 torebki cukru waniliowego
3 żółtka
2 łyżki majonezu
1 kg mąki
Nadzienie:
500 g sera mascarpone
200 g cukru
2 torebki cukru waniliowego
2 kg truskawek
1 l śmietany 36%
Przygotowanie:
Ciasto: Przygotowujemy rozczyn z drożdży, mleka ciepłego, 2 łyżek mąki i cukru. Po wyrośnięciu dodajemy pozostałe składniki, masło na samym końcu. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia, następnie dzielimy na 16 równych części i robimy podłużne ruloniki. Układamy na papierze i wstawiamy do piekarnika na temp. 170 stopni.
Nadzienie: Ser mascarpone ubijamy razem ze śmietaną, pod koniec dodajemy cukier. Upieczone bułeczki przekrawamy, napełniamy śmietaną i truskawkami w cukrze waniliowym.
Ptyś, Francuz i truskawki
Ciasto:
100 g masła
5 jajek
1 opak. ciasta francuskiego
1 szklanka wody
1 szklanka mąki
szczypta soli
Krem:
250 ml mleka
100 ml likieru jajecznego
8 żółtek
4 łyżki mąki
2 torebki cukru waniliowego
2 cytryny
1,5 kg truskawek
1 ananas
Przygotowanie:
Ciasto: Ciasto francuskie rozmrażamy. Wykładamy na papier do pieczenia. Wodę zagotowujemy z solą i masłem. Do wrzącego płynu dodajemy mąkę, zaparzamy. Do masy dodajemy pojedynczo jajka, powstałe ciasto parzone szprycujemy na brzegu ciasta francuskiego.
Krem: Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy mąkę. Mleko zagotowujemy z cukrem wanilinowym, zalewamy ubite jajka z mąką i chwilę trzymamy na ogniu, dodając na koniec likier. Upieczone ciasto smarujemy kremem, wykładamy truskawki pokrojone i wymieszane ze skórką cytrynową i kawałkami ananasa.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
ParentingSamotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
GwiazdyJak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"