Przepisy kulinarne

Pan bagnat, czyli kanapka nicejska

Niezwykle sympatyczny David Gaboriaud przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN przysmaki południowoeuropejskie. Były to: rozgrzewający smoothie z gruszką i cynamonem, sałatka z jarmużem i kalafiorem i pan bagnat (kanapka nicejska). Smacznego!

 

 

 

Rozgrzewający smoothie z gruszką i cynamonem

Składniki:
1 dojrzały banan
1/2 gruszki
60 g ugotowanych płatków owsianych
1/2 szklanki mleka migdałowego lub sojowego
1/4 łyżeczki cynamonu w proszku
1/4 łyżeczki suszonego imbiru
1 ziarno zmiażdżonego kardamonu
kilka kropli soku z cytryny

Przygotowanie:
Wszystkie składniki blendujemy na gładką konsystencję. Dodajemy kilka kropli soku z cytryny. Można je osłodzić syropem klonowym, daktylowym lub miodem. Płatki owsiane można zastąpić jedną łyżką nasion Chia. Do tego smoothie można dodać migdały lub orzechy brazylijskie, wcześniej namoczone w wodzie.

Sałatka z jarmużem i kalafiorem

Składniki:
kilka liści jarmużu bez łodyg, umytych i pokrojonych w cienkie paski
1/4 kalafiora bez łodyg (same główki)
100 g boczku pokrojonego w kosteczki
1 łyżka orzechów włoskich
1 gałązka rozmarynu
ser grana padano pokrojony w wiórki
1/4 ostrej papryczki bez pestek (drobno posiekana)
starta skórka z jednej cytryny
ocet balsamiczny
oliwa z oliwek
sól
pieprz

Przygotowania:
Mieszamy jarmuż z oliwą z oliwek i odrobiną soli. Przez minutę starannie „masujemy” jarmuż tak, by zmiękczyć liście. Przez kilka minut podsmażamy na suchej patelni główki z kalafiora, aż się delikatnie zrumienią. Na tej samej patelni, podsmażamy boczek, aż się zrobi chrupki i kilka minut przed wyciągnięciem dodajemy rozmaryn. Prażymy orzechy włoskie.
Robimy vinegrete: mieszamy 4 łyżki oliwy z oliwek z łyżką octu balsamicznego, dodajemy papryczkę i doprawiamy do smaku.
W misce mieszamy jarmuż, kalafior, boczek z rozmarynem i orzechy. Dodajemy vinegrete i mieszamy, aby połączyć składniki. Na koniec dodajemy skórkę z cytrynę i wiórki z grana padano.

Pan bagnat – kanapka nicejska

Składniki:
2 okrągłe bułeczki
2 pomidory malinowe
1 pęczek młodej cebuli
1 zielona papryka
kawałek białej rzepy
tuńczyk w sosie własnym
4 fileciki z anchois
4 czarne oliwki
świeża bazylia
2 jajka na twardo
1 ząbek czosnku

Przygotowania:
Wszystkie warzywa kroimy w cienkie plastry. Kroimy bułeczki na pół. Smarujemy każdą połowę oliwą z oliwek i dodajemy odrobinę czosnku wyciśniętego przez praskę. Na jedną połowę bułki najpierw kładziemy plastry z pomidorami, następnie warstwowo – zieloną paprykę, cebulę, rzepę, tuńczyka, jajko, anchois i oliwki. Na koniec dodajemy liście bazylii i zamykamy kanapkę.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
53
4
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0