Przepis na palmiery czyli zawijasy z ciasta francuskiego. Jak zrobić je w domu?

Palmiery
Fot. guy-ozenne / Getty Images
Palmier to francuskie słowo oznaczające palmę. Słynne wypieki z ciasta francuskiego są określane właśnie tym mianem, gdyż ich kształt zbliżony jest do rozłożystych liści palmowych.
  • Jak powstały słynne palmiery?
    • Ciasto francuskie – przepis
      • Palmiery z ciasta francuskiego
        • Ślimaki cynamonowe z ciasta francuskiego – przepis
          • Wytrawne zawijasy z ciasta francuskiego

            Zobacz też: 

            Potrawy do 25 złotych - przepisy. Kurczak pieczony, makaron z wędzonym serem i pyszne naleśniki

            Palmiery z ciasta francuskiego są wyjątkowo kruche, a zarazem lekkie i puszyste. W ciastkach wyraźnie można wyczuć aromat masła oraz karmelizowanego cukru. Chociaż najpopularniejszą wersją tego przysmaku są ślimaczki z ciasta francuskiego na słodko , często można spotkać się również z palmierami wytrawnymi – z warzywami, serem, a nawet mięsem.

            Jak powstały słynne pyszności z ciasta francuskiego?

            Niestety nie jest do końca jasne, kiedy i gdzie narodził się przepis na palmiery. Najbardziej prawdopodobna z teorii mówi, że powstały na początku XX wieku we Francji. Przemawiać ma za tym francuskojęzyczna nazwa oraz składniki i sposób przygotowania, charakterystyczne dla tej kuchni.

            Palmiery wykonuje się z ciasta francuskiego – podobnego do tego, z którego piecze się croissanty. Istotną różnicą jest jednak to, że ciasto na palmiery pozbawione jest drożdży.

            Ciasto francuskie – przepis

            Najszybszym sposobem na przygotowanie palmierów jest sięgnięcie po gotowe ciasto francuskie, które kupić można w niemalże każdym sklepie z żywnością.

            Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by ciasto francuskie przygotować samodzielnie. Wbrew pozorom, nie jest to zbyt trudne.

            Zobacz też: Mini tarty z białej czekolady i brownie z pistacjami. Przepisy na Dzień Kobiet >>>

            Składniki (na ½ kg ciasta francuskiego):

            · 125 g mąki pszennej,

            · 75 g mąki krupczatki,

            · 250 g masła (82% tłuszczu),

            · 7 g (około pół łyżki) soli,

            · 100 ml bardzo zimnej wody.

            Przygotowanie:

            1. 40 g (około 3 łyżki) masła umieść w rondelku i podgrzewaj na małym ogniu do rozpuszczenia.

            2. Sól wsyp do zimnej wody i wymieszaj, aż całkowicie się rozpuści.

            3. W dużej misce umieść mąkę pszenną, krupczatkę, roztopione masło oraz wodę z solą.

            4. Zagnieć ciasto na gładką, elastyczną masę.

            5. Uformuj z ciasta kulę, szczelnie owiń ją folią spożywczą i umieść w lodówce na około 120 minut.

            6. Pozostałe masło pokrój na małe kawałeczki, a następnie utrzyj na gładką masę (przy pomocy drewnianej makutry lub miksera).

            7. Utarte masło umieść na arkuszu papieru do pieczenia. Przykryj drugim arkuszem i rozwałkuj na kwadrat. Grubość masła powinna wynosić około 2 cm.

            8. Rozwałkowane masło umieść w lodówce na co najmniej 60 minut.

            9. Wyjmij ciasto z lodówki i umieść na oprószonym mąką blacie lub stolnicy. Rozwałkuj na kwadrat o grubości około 2 cm.

            10. Na rozwałkowanym cieście umieść schłodzone masło. Ułóż je pod kątem, tak aby rogi masła skierowane były w środek każdego boku ciasta.

            11. Boki ciasta złóż do środka, na wzór koperty. Ciasto powinno zasłaniać całe masło.

            12. Rozwałkuj ciasto z masłem na prostokąt (jego dłuższy bok powinien być trzykrotnie dłuższy od krótszego). Złóż na trzy części i odłóż do lodówki na 120 minut.

            13. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj, ponownie złóż na trzy części i odłóż do lodówki na 120 minut. Czynność tę powtórz jeszcze dwa razy.

            Palmiery z ciasta francuskiego

            Składniki (na około 20 ciasteczek):

            · 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego lub ½ kg domowego ciasta,

            · 1 szklanka białego cukru.

            Przygotowanie:

            1. Na blacie lub stolnicy rozsyp połowę cukru. Połóż na nim płat ciasta francuskiego.

            2. Pozostałą część cukru wysyp równomiernie na wierzch ciasta.

            3. Rozwałkuj ciasto tak, by cukier się z nim połączył.

            4. Ciasto zroluj z dwóch stron. Powinno mieć postać dwóch połączonych ze sobą rulonów.

            5. Ciasto pokrój nożem na plastry o grubości około 1,5 cm.

            6. Plastry ciasta ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

            7. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 210℃ i piecz przez 5 minut. Po tym czasie przełóż ciasteczka na drugą stronę i piecz jeszcze przez 3 minuty.

            Ślimaki cynamonowe z ciasta francuskiego – przepis

            Aby przygotować cynamonowe rollsy z ciasta francuskiego , skorzystaj z poprzedniego przepisu, dodając do szklanki białego cukru 2 łyżki cynamonu. Dalej postępuj tak samo – rozsyp cukier z cynamonem pod ciastem i na nim, rozwałkuj, pokrój i upiecz palmiery cynamonowe .

            Wytrawne zawijasy z ciasta francuskiego

            Składniki (na około 20 sztuk):

            · 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego lub ½ kg domowego ciasta,

            · ½ szklanki startego sera,

            · sos pomidorowy,

            · salami.

            Przygotowanie:

            1. Na cieście francuskim rozsmaruj sos pomidorowy, rozłóż plasterki salami i równomiernie rozsyp ser.

            2. Zroluj z dwóch stron, tak by rulony spotkały się ze sobą w połowie szerokości ciasta.

            3. Pokrój ciasto na plastry o grubości około 2 cm.

            4. Umieść plastry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 210℃. Piecz przez około 15 minut.

            Więcej:

            Zobacz film: Sposób na szybkie danie - ciasto francuskie, źródło: Dzień Dobry TVN

            Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

            podziel się:

            Pozostałe wiadomości