Dziś zapominamy o sztućcach oraz eleganckiej zastawie i razem z kulinarnym duetem: Grzegorzem Łapanowskim i Tomaszem Jakubiakiem na moment przenosimy się do kuchni, w której jedzenie palcami jest dozwolone. Specjalnie dla prawdziwych smakoszy łakomych kąsków, kucharze zaserwowali potrawy godne miana „palce lizać”.Szybko i sprawnie, najlepiej bez serwetki. Na imprezie i na ulicy - finger food sprawdza się świetnie. Drobne przekąski jedzone rękami to nieodzowny element w menu każdego gospodarza. W Hiszpanii - „tapas”, w Grecji - „meze”, a w Polsce - przekąski, „zakuski” w Rosji i antipasti we Francji.
Kanapeczki z pastą wątrobianą „Ala Baron”
Składniki:
200 g wątróbek drobiowych
200 g masła
Kieliszek rodzynek
Ew. 50 ml miodu pitnego – najlepszy będzie półtorak
Ew. mielone przyprawy korzenne np. anyż
Sól i pieprz do smaku
Kilka kromek chleba
Przygotowanie:
Rodzynki namaczamy w miodzie lub wodzie przez kilka godzin, najlepiej przez noc. Oczyszczamy wątróbki i smażymy je na złoto w trzech łyżkach masła. Kiedy będą gotowe. Odstawiamy i topimy masło w garnku. W międzyczasie ściągamy szumowiny z gotującego się masła. Klarowne masło odstawiamy. Rodzynki i wątróbkę miksujemy na gładką masę w blenderze powoli dodając klarowane masło. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z razowym chlebem w formie kanapek.
Pieczony ziemniak w biegu
Składniki:
4 i więcej ziemniaków (najlepsze będą te do pieczenia)
4 łyżki masła i więcej
4 łyżeczki polskiego sera (carski lub bursztyn)
200 g domowej roboty śledzi w oleju
100 g domowych marynowanych grzybków
Przygotowanie:
Z tą potrawą mam silne wspomnienia mam. Jest to fast i można by rzec, również finger food w wielu krajach na wschód od naszej granicy. Pyszny i ekspresowy… może kiedyś zagości i w naszym kraju.
Ziemniaki pieczemy dość długo w folii (w skórze, a tę dobrze szorujemy). Tak by w środku ziemniak był kremowy, a skórka chrupiąca. Kiedy będzie gotowy, rozkrawamy go na pół, miażdżymy widelcem i dodajemy łyżkę masła i łyżeczkę tartego sera. Pieczone ziemniaki serwujemy z różnymi dodatkami. Ja lubię śledzie i marynowane grzybki… mniam.
Zapiekane małże w trzech odsłonach by Tomek Jakubiak
Składnik podstawowy:
Małże nowozelandzkie - pudełko 1 kg (można dostać w dużych sklepach, są mrożone i niedrogie)
Odsłona pierwsza:
Składniki:
20 dkg sera Lazur
300 ml śmietany 30%
Szczypta pieprzu kajeńskiego lub ostrego chili
Łyżeczka soku z cytryny
Sól / pieprz
Przygotowanie:
Małże należy rozmrozić, osuszyć i najlepiej odciąć od muszli, aby potem łatwo skonsumować bez zbędnych sztućców. Na patelni rozpuszczamy ser w śmietanie i doprawiamy, chwilę redukujemy, następnie gęstym płynem polewamy małże i zapiekamy w piecu w temp. 190 stopni około 7 minut.
Odsłona druga:
Składniki:
2 łyżki masła
Bułka tarta – tyle, żeby powstała zasmażka jak do leniwych
Serek kozi topiony
Przygotowanie:
Małże należy rozmrozić, osuszyć i najlepiej odciąć od muszli, aby potem łatwo skonsumować bez zbędnych sztućców. Na przygotowane małże kładziemy zasmażkę, doprawiamy solą i pieprzem i pieczemy, aż się zrumienią, około 7-10 minut. Podajemy z małą ilością serka na wierzchu.
Odsłona trzecia:
1 duży pomidor oczyszczony ze skóry i pestek
Pół ząbka czosnku
Łyżka oliwy
Odrobina świeżej bazylii
Odrobina oliwy truflowej – niekoniecznie
6-10 dkg świeżo startego sera Dżiugas lub carski
Przygotowanie:
Małże należy rozmrozić, osuszyć i najlepiej odciąć od muszli, aby potem łatwo skonsumować bez zbędnych sztućców. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odkładamy na sitku na około 20 minut, aby woda z pomidorów całkowicie odciekła. Następnie nakładamy na małże i zapiekamy przed 10 minut. Podajemy z dobrym białym winem, może być perłowe czyli lekko gazowane.
Mini tarty z kaszanką i konfiturą z czerwonej cebuli, i rodzynek
Składniki:
1 kg kaszanki od chłopa z bazaru
Kilka gałązek świeżego rozmarynu
2 ząbki czosnku
Dużo świeżo mielonego pieprzu
Kielich czerwonego wina
2 łyżki dobrego masła - najlepiej klarowanego
Ciasto francuskie, może być mrożone
0,5 kg czerwonej cebuli
Sok z dwóch cytryn
Szklanka cukru brązowego
Szklanka wina czerwonego
2 łyżki rodzynek
Łyżeczka masła
Kilka gałązek mocno posiekanego tymianku
Przygotowanie:
Na samym początku przygotowujemy konfiturę: cebulę drobno siekamy, zasypujemy cukrem i wstawiamy na patelni lub w rondelku na mały gaz. Dusimy około 3 godzin, w tym czasie wrzucamy rodzynki do wina. Po upływie czasu, gdy cebula już straci swoją konsystencję, wlewamy sok z cytryny i rodzynki z winem. Odparowujemy i na koniec dodajemy masło.
Kaszankę obieramy z kiszki i przesmażamy na maśle z rozmarynem (rozmaryn można wcześniej przesmażyć, by masło było aromatyczne. Po kilku chwilach dolewamy wino i doprawiamy. Zdejmujemy z ognia.
Ciasto francuskie układamy na blachę, przykrywamy papierem do pieczenia i obsypujemy grochem, by nam nie urosło. Pod koniec pieczenia zdejmujemy papier, a ciasto smarujemy kaszanką. Po upieczeniu kroimy na kwadraty i każdy dekorujemy konfiturą. Smacznego!
Opracował: Tomasz Jakubiak i Grzegorz Łapanowski.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"