Paella z kurczakiem i warzywami – zdradzamy tajniki przygotowania tej hiszpańskiej potrawy

Wakacje w Hiszpanii nie mogą obejść się bez klasycznej potrawy, jaką jest paella z kurczakiem i chorizo lub owocami morza. Swój charakterystyczny żółty kolor zawdzięcza dodatkowi w postaci szafranu. Często przygotowuje się ją na oczach klientów, na wolnym powietrzu. Paella z kurczakiem i krewetkami jest serwowana zwykle na obiad. W większości przypadków podaje się ją w naczyniu, w którym była wcześniej przygotowywana.

Hiszpańska paella z kurczakiem to tradycyjna potrawa, której możemy zasmakować w każdym regionie tego kraju. Jej historia sięga przełomu XV/XVI wieku i regionów Walencji. Paella z kurczakiem pojawiła się jako wynik potrzeby ówczesnej społeczności, która potrzebowała szybkiego, sycącego i przede wszystkim taniego posiłku. Współcześnie podaje się ją w wielu wersjach, jednak jedną z najpopularniejszych jest paella z kurczakiem i owocami morza. Przepis może zostać uzupełniony dowolnymi warzywami. Podczas wakacji w Hiszpanii warto spróbować tego przysmaku, aby przekonać się, która wersja najbardziej nam odpowiada.

Paella z kurczakiem i warzywami – przepis na klasyczną wersję

Podstawą paelli, niezależnie od tego, czy występuje ona w wersji mięsnej, czy wegetariańskiej, jest szafran. Nie tylko nadaje charakterystycznego koloru, ale również smaku i aromatu. Tradycyjnie danie wykonuje się w naczyniu nazywanym paellera lub paella. Znajdziemy je w przeróżnych rozmiarach, począwszy od bardzo niewielkich po ogromne, w których przygotowuje się potrawę w restauracjach. Oczywiście paella z kurczakiem może być przyrządzana również na zwykłej patelni. Kolejnym bardzo ważnym elementem jest ryż. Powinien być średnioziarnisty, gdyż taki najlepiej absorbuje smaki i soki wydzielane przez poszczególne składniki. W co jeszcze musimy się zaopatrzyć? Oprócz ryżu i szafranu potrzebny jest bulion, który wlewamy pod koniec smażenia. Na dwie porcje przyda się około 1 litra wywaru. Dodatkowo 2 piersi z kurczaka, fasolka szparagowa, oliwki, brokuły, cukinia lub bakłażan, pomidory, papryka, kilka ząbków czosnku i oliwa. Jakich przypraw wymaga paella z kurczakiem i warzywami ? Przepis wymienia słodką i ostrą paprykę, sól oraz pieprz. Zaczynamy od pokrojenia mięsa na kawałki i podsmażenia na oliwie. Pamiętajmy, że wszystkie składniki wylądują na jednej patelni, powinniśmy się więc zaopatrzyć w dosyć spory egzemplarz tego naczynia.

Kurczaka doprawiamy na patelni, a gdy jest już zarumieniony, dorzucamy fasolkę szparagową i pokrojone w kostki cukinię, pomidory, paprykę oraz różyczki brokułów. Do tego dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Paella z kurczakiem i warzywami wymaga kilkudziesięciu minut smażenia, ale efekt jest wart czekania. Gdy warzywa zaczną się rumienić, dosypujemy do nich ryż – oczywiście nieugotowany. Przez kilka minut intensywnie mieszamy, do momentu gdy ryż zacznie zmieniać kolor z białego na przezroczysty. Kolejny krok to dolanie przygotowanego wcześniej bulionu. Paella z kurczakiem powinna zagotować się razem z bulionem, następnie zmniejszamy ogień, doprawiając szafranem, solą i pieprzem. Po zagotowaniu trzymamy patelnię na gazie jeszcze przez pół godziny. Na tym etapie nie powinniśmy już mieszać składników. Po upływie zalecanego czasu zdejmujemy patelnię z gazu i zostawiamy danie pod przykryciem na około 10 minut do przeniknięcia się smaków. Hiszpańska paella z kurczakiem doskonale komponuje się z białym winem. Danie można udekorować kawałkami cytryny.

Kolejne przepisy kulinarne – paella z kurczakiem i nie tylko

Każdy kucharz w pewnym stopniu dokonuje modyfikacji potrawy, nie inaczej było w przypadku tego dania. W Hiszpanii bardzo często serwowana jest paella z kurczakiem i chorizo. Przepis jest mocno zbliżony do poprzedniego. Hiszpańska kiełbasa posiada charakterystyczny, mocny smak, który świetnie komponuje się z pozostałymi składnikami. Kroimy ją na kawałki i wrzucamy na patelnię razem z kurczakiem. W trakcie smażenia będzie wytapiać się tłuszcz stanowiący doskonały nośnik smaku. Warzywa, które sprawdzą się w tym połączeniu, to papryka, kukurydza i pomidory. Po podsmażeniu kurczaka i wędliny dodajemy je do reszty, doprawiając przyprawami i czosnkiem. Paella z kurczakiem i chorizo będzie bardzo wyrazista w smaku. Kolejnym krokiem jest dodanie ryżu, podsmażenie go i wlanie bulionu. Oczywiście nie możemy zapomnieć o szafranie. Całość trzymamy na ogniu przez pół godziny, następnie wyłączamy i zostawiamy pod przykryciem.

Hiszpański przysmak często serwuje się z owocami morza. Przykładem może być paella z kurczakiem i krewetkami. Przepis zaleca użycie dużych krewetek, które będą stanowić dodatkowy walor estetyczny dania. Receptura jest identyczna, owoce morza, po ewentualnym wcześniejszym rozmrożeniu, lądują na patelni razem z kurczakiem. Dla osób, które zrezygnowały z mięsa, dedykowana jest wegetariańska wersja potrawy. Paella z warzywami jest równie smaczna i pożywna, jak jej mięsny odpowiednik. Wybrane składniki łączymy ze sobą, podsmażamy na patelni, następnie dodajemy ryż. Dalsza procedura jest analogiczna. Możemy eksperymentować z ulubionymi gatunkami warzyw. Warto wypróbować również smaki innych owoców morza. Popularna w Hiszpanii jest także paella z kurczakiem i ślimakami .

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości