Paella to tradycyjne hiszpańskie danie pochodzące z Walencji. Głównym składnikiem potrawy jest ryż gotowany z dodatkiem szafranu. Danie występuje w różnych odmianach, z owocami morza, mięsem drobiowym i warzywami. Paella powinna być spożywana bezpośrednio z naczynia, w którym została przygotowana.

Do przyrządzenia dania używa się ryżu średnioziarnistego, który nie może być rozgotowany. Najczęściej dodawanymi warzywami są pomidory, groszek, fasola i papryka. Popularna odmiana to paella valenciana przyrządzana z mięsem królika lub z drobiem i paella marinera z owocami morza.

Danie hiszpańskie paella - składniki, przepis

Popularne danie hiszpańskie możemy bez problemu przygotować w domu. Paella z kurczakiem to dobry pomysł na początek przygody z kuchnią hiszpańską. W tym celu zaopatrujemy się w składniki:

· 400 g filetów z kurczaka,

· 100 g kiełbaski chorizo,

· 1 litr bulionu,

· szczyptę szafranu,

· 2 ząbki czosnku,

· 1 łyżkę oliwy,

· 1 czerwoną paprykę,

· 1 puszkę kukurydzy,

· 1 pomidor,

· ½ szklanki białego wina,

· 4 łyżki pomidorowej passaty,

· ½ łyżeczki mielonej papryki (wędzonej lub słodkiej),

· ⅓ łyżeczki ostrej papryki,

· ½ łyżeczki mielonej kurkumy,

· 300 g ryżu (arborio, paelli lub do sushi).

Bulion gotujemy z szafranem, a mięso i kiełbasę drobno kroimy. Kroimy także paprykę, odsączamy kukurydzę, na tarce ścieramy czosnek. Pomidory obieramy ze skóry i także kroimy. Na patelnię wlewamy dwie łyżki oliwy i podsmażamy kiełbasę, a następnie dorzucamy mięso. Po kilku minutach smażenia całość doprawiamy czosnkiem, dodajemy łyżkę oliwy, paprykę, kukurydzę i pomidora. Smażymy, mieszając wszystkie składniki. Po 3 minutach wlewamy wino, gotujemy, aż odparuje. Dodajemy sos pomidorowy i przyprawy, a następnie wsypujemy ryż. Smażymy około 2 minuty, wlewamy gorący bulion, mieszamy. Kolejne 12 minut gotujemy bez mieszania, po czym zmniejszamy ogień do minimum, patelnię przykrywamy szczelnie folią aluminiową i gotujemy jeszcze 6 minut. Przykrytą patelnię można też wstawić do piekarnika (180 stopni). Po zestawieniu z ognia nie odkrywamy patelni jeszcze 2 minuty. Przed podaniem możemy skropić delikatnie oliwą i posypać posiekaną natką pietruszki. Paella z owocami morza to opcja dla miłośników krewetek, kalmarów czy ośmiorniczek. Do przygotowania potrzebujemy mrożonki owoców morza, a dodatkowo możemy dorzucić małże w muszlach czy krewetki w pancerzykach. Pozostałe składniki to: 2 łyżki oliwy, 3 małe kolorowe papryki, 2 ząbki czosnku, duży pomidor, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, ½ łyżeczki wędzonej papryki, ½ szklanki wytrawnego białego wina, 300 g suchego ryżu, litr bulionu z szafranem. Najpierw przygotowujemy bulion z szafranem: na litr wody wrzucamy kawałek pietruszki, pora, 2 małe marchewki, 3 łodyżki natki pietruszki, kawałek liści kapusty, kawałek cebuli. Dodajemy 1 łyżkę oliwy, 1 łyżkę sosu sojowego, 3 łyżki sosu rybnego, szczyptę nitek szafranu, odrobinę soli i pieprzu. Gotujemy pod przykryciem około 30 minut, a następnie odcedzamy. Na patelni podgrzewamy oliwę, wrzucamy paprykę, czosnek, po kilku minutach dodajemy pomidory i smażymy kilka minut. Dodajemy także koncentrat pomidorowy, paprykę słodką, wędzoną, wlewamy wino i gotujemy całość. Ilość płynu powinna się zmniejszyć o połowę. Dodajemy ryż, smażymy dwie minuty i wlewamy podgrzany bulion z szafranem. Gotujemy bez przykrycia przez około 6 minut na średnim ogniu. Wrzucamy owoce morza i zmniejszamy ogień do minimum. Przykrywamy patelnię folią aluminiową i gotujemy jeszcze 6 minut. Zestawiamy z ognia, odkrywamy dopiero po 2-3 minutach. Posypujemy szczypiorkiem, natką pietruszki, skrapiamy oliwą z tartym czosnkiem. Podajemy z cząstkami cytryny. Warto więc wypróbować różne warianty potrawy, bo zarówno paella z chorizo , jak i paella z krewetkami czy z ośmiornicą smakuje wyśmienicie.

Paella hiszpańska - wegetariańska, z rybą czy z mięsem mielonym?

Danie paella możemy serwować w wersji wegetariańskiej lub z mięsem. Co to jest paella wegetariańska? To nic innego, jak paella z warzywami , musimy więc zaopatrzyć się w karczochy, fasolkę szparagową, kalafiora lub brokuła, oliwki, paprykę, cukinię, marchew, pora i pomidora. Przepis jest banalnie prosty, wszystkie warzywa należy podsmażyć na patelni, dodać ryż, następnie bulion. Pod koniec gotowania przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy szafran. Aby przygotować potrawę jak najbliższą oryginałowi, należy zaopatrzyć się w niezbędne narzędzia, jak patelnia paella , a także specjalne składniki, jak ryż paella. Hiszpańskie danie paella zrobi na pewno większe wrażenie na gościach, gdy zostanie odpowiednio przyrządzone i podane. Książki kucharskie oraz blogi kulinarne dostarczają nam mnóstwo przepisów na hiszpański przysmak. Możemy więc skosztować, jak smakuje paella z makaronem , z ziemniakami lub z łososiem. Warto eksperymentować z przepisami i znaleźć swój idealny.

Zobacz film: Hiszpańskie smaki w kuchni DDTVN. Źródło: Dzień Dobry TVN 

Co sądzisz o tym artykule?
73
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0