Pączki serowe, drożdżowe knysze i boczniaki. Przepisy Andrzeja Polana

Andrzej Polan, kuchnia, Dzień Dobry TVN
Andrzej Polan
Źródło: Pola Namysł
Boczniaki z purée, knysze z mięsem i warzywami oraz mini pączki serowe na owocach. To idealne na jesień, rozgrzewające oraz smaczne dania smażone i pieczone na oleju. Sprawdź, jak przyrządza je Andrzej Polan.

Boczniaki i pieczarki z purée z ziemniaków i dyni

Składniki:

  • 200 g pieczarek
    • 300 g boczniaków
      • 4 cebule
        • 500 g łopatki wieprzowej
          • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
            • olej rzepakowy
              • liść laurowy, ziele angielskie, tymianek, kminek, cząber

                Przygotowanie:

                1. Na oleju przesmażamy pokrojone jak na strogonowa mięso, zdejmujemy z patelni i na tym samym tłuszczu przesmażamy cebulę. Pieczarki przesmażamy do momentu, aż odparują i staną się delikatnie zezłocone.
                  1. Boczniaki skrapiamy olejem, posypujemy solą, pieprzem i wstawiamy do pieczenia w temp. 170 stopni na około 15 minut. Upieczone przekładamy, wcześniej krojąc je na mniejsze kawałki do naszego garnka cudów.
                    1. Podlewamy wszystko bulionem, dodajemy przyprawy i dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy.

                      Składniki na purée:

                      • 500 g ziemniaków
                        • 250 g dyni
                          • gałka muszkatołowa, sól, odrobina cynamonu
                            • olej rzepakowy
                              • sól, biały pieprz

                                Ziemniaki gotujemy prawie do miękkości, dynię skrapiamy olejem, posypujemy przyprawami i wstawiamy do pieczenia. o temp. 170 stopni na około 15 minut.

                                Miękką dynię miksujemy, łączymy z odcedzonymi ziemniakami. Wszystko razem ubijamy na jednolite puree. W razie potrzeby raz jeszcze doprawiamy.

                                Pola Namysł/Dzień Dobry TVN

                                Drożdżowe knysze z mięsem z kurczaka, warzywami siekanymi

                                Składniki na knysze:

                                • 500 g mąki
                                  • 4 łyżki otrębów pszennych
                                    • 50 g drożdży
                                      • 4 łyżki olej rzepakowy
                                        • 250 g wody
                                          • sól

                                            Przygotowanie:

                                            Mąkę, sól, otręby wsypujemy do miski, dodajemy drożdże rozpuszczone w wodzie, wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte dzielimy na 6 równych porcji, wałkiem formujemy placki.

                                            Wyrośnięte raz jeszcze placki, posypane mąką, układamy na rozgrzanej blaszce z piekarnika i wstawiamy do pieczenia. temp. 240 stopni.

                                            Składniki:

                                            • 2 filety z kurczaka
                                              • 4 podudzia bez skóry i kości
                                                • 2 papryki czerwone pieczone
                                                  • 1 świeży ogórek
                                                    • 2 czerwone cebule
                                                      • 4 kolby kukurydzy
                                                        • 2 łyżki miodu
                                                          • olej rzepakowy do smażenia
                                                            • kawałek białej kapusty
                                                              • musztarda francuska
                                                                • świeży tymianek
                                                                  • sól, pieprz do smaku

                                                                    Kurczaka sprawiamy solą i pieprzem i obkładamy gałązkami tymianku. Po chwili osuszamy ręcznikiem filety układamy w rondlu, zalewamy olejem i gotujemy około 40 minut. Miękkie obsmażamy na złoty kolor i rwiemy na mniejsze kawałki.

                                                                    Paprykę miksujemy z 2-3 łyżkami oleju, solą, dodajemy musztardę i miód. Wszystkie warzywa kroimy dowolnie. Upieczone knysze wypełniamy mięsem, pastą paprykową, warzywami.

                                                                    Pola Namysł/Dzień Dobry TVN

                                                                    Mini pączki serowe na smażonych owocach

                                                                    Składniki:

                                                                    • 500 g sera mielonego
                                                                      • 800 g mąki
                                                                        • 5 żółtek
                                                                          • 2 łyżeczki sody oczyszczanej
                                                                            • 100 g cukru drobnego
                                                                              • 1 łyżka octu
                                                                                • 250 ml śmietany 18%
                                                                                  • olej rzepakowy do smażenia
                                                                                    • mieszanka owoców kompotowych
                                                                                      • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
                                                                                        • cukier wanilinowy
                                                                                          • cukier puder

                                                                                            Przygotowanie:

                                                                                            W misce łączymy wszystkie składniki, wyrabiamy ciasto pod koniec dodając ocet. Ciasto dobrze wyrobione rozwałkowujemy na stolnicy, wycinamy małe pączusie i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

                                                                                            Owoce zagotowujemy w małej ilości wody, pod koniec dodajemy rozpuszczoną w małej ilości wody skrobię. Na powstałym kisielu układamy pączki, posypujemy cukrem pudrem.

                                                                                            Pola Namysł/Dzień Dobry TVN

                                                                                            Zobacz też:

                                                                                            Boczek doda smaku każdej potrawie. Poznaj przepisy Sebastiana Olmy

                                                                                            Francuska kuchnia według Piotra Kucharskiego

                                                                                            Szpinak na wiele sposobów. Pyszne dania Grzegorza Zawieruchy

                                                                                            Autor: Luiza Bebłot

                                                                                            Źródło: Andrzej Polan

                                                                                            Źródło zdjęcia głównego: Pola Namysł

                                                                                            podziel się:

                                                                                            Pozostałe wiadomości